Hogeschool ontmoet retail in boeiend ensemble met knipoog naar ‘grands magasins’ (BINST ARCHITECTS & B-architecten)

Met het binnenhalen van de bouwvergunning zetten BINST ARCHITECTSB-architecten en VK architects+engineers® een belangrijke nieuwe stap in de realisatie van de nieuwe campus voor de Karel de Grote Hogeschool (KdG) op de Meir in Antwerpen. Het voormalige Proximus (RTT)-gebouw wordt gerenoveerd en maakt onderdeel uit van het ontwerp, dat daarnaast ook voorziet in nieuwbouw. Het programma omvat niet alleen een hogeschoolgedeelte, maar ook een retailoppervlakte, waarbij het concept zich zal enten op de principes van het masterplan dat eerder werd uitgewerkt door B-architecten. De sloopwerkzaamheden zijn momenteel in volle gang. De renovatie- en nieuwbouwwerken starten in oktober van dit jaar. In het najaar van 2026 zullen de studenten en medewerkers van de huidige campus Groenplaats naar hun nieuwe werkplek kunnen verhuizen.

Verschillende grootschalige functies samenbrengen in één bouwblok om te komen tot een slimme stapeling zonder elkaars belangen te schaden: het was een van dé uitdagingen bij deze ontwerpopdracht. De onderste verdiepingen van het complex zijn bestemd voor een flagship retail store, terwijl de verdiepingen daarboven een hogeschoolcomplex voor 6.000 Management & IT-studenten van KdG zullen huisvesten. Met ruim 29.000 m2 wordt de nieuwe campus Meir bijna twee keer zo groot als de huidige campus op de Groenplaats.

 

Geest van de ‘grands magasins’

Het multifunctionele project heeft naast zijn sociale rol ook een belangrijke hefboomfunctie in de herwaardering van de Meir als winkelhart van Antwerpen en Vlaanderen. Campus Meir is dan ook niets minder dan een iconisch project. Het ontwerp vertaalt de statige gebouwen die het DNA vormen van het Antwerpse commerciële centrum op een doordachte manier: de architecten voorzien nieuwe gevels die doen denken aan de 'grands magasins' uit de 19de eeuw en herintroduceren decoratieve elementen uit die tijd op een vernieuwende manier. De nieuwe campus Meir zal daardoor perfect passen bij de historische gebouwen in de omgeving.

 

Erfgoedwaarde en duurzaam hergebruik

Het project in de historische binnenstad van Antwerpen wordt ook een voorbeeld van duurzaam hergebruik. In het ontwerp wordt bijzondere aandacht besteed aan de erfgoedwaarde van de drie te behouden bestaande inventarisgebouwen, die met de grootste zorg worden geïntegreerd in het totaalproject. Het project is bovendien integraal ontworpen volgens de BREEAM- en GRO-duurzaamheidsnormen. Zo wordt deze combinatie van nieuwbouw en herbestemming niet alleen een boeiend en bruisend gebouw-ensemble, maar ook een architecturale mijlpaal en stedelijk scharnierpunt tussen het Centraal Station en de Schelde.

Bron: BINST ARCHITECTS & B-architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners