De Gentse Vrijdagmarkt doet aan uitbreiding: de Holy Food Market biedt lekkerbekken een nieuwe culinaire hotspot. De eetgelegenheid geeft een nieuwe invulling aan de voormalige cisterciënzerkapel van de Baudelosite, na een drie jaar durende renovatie en restauratie. De vernieuwde kerk verenigt het oorspronkelijk karakter van een geklasseerd gebouw met de meest vooruitstrevende technieken.
De Baudelokapel aan de Ottogracht in Gent nadert zijn voltooiing, drie jaar nadat investeerder Jean-Pierre Bogaert het ambitieuze project aanvatte. Al die tijd keek de dienst Monumentenzorg nauwgezet over de schouder mee om de functie als foodconcept voor 500 à 600 bezoekers respectvol te verbinden met het historische kader van de kapel. Interessant detail: niemand minder dan W.A. Mozart gaf hier op 8-jarige leeftijd al pianoconcerten ten beste.
Holy Food Market is geïnspireerd op voedselmarkthallen zoals je die vindt in Barcelona, Rotterdam en Kopenhagen: een soort overdekte marktplaats waar je bij verschillende eetkraampjes allerlei lekkernijen kan proeven. In de zijbeuken komen er 12 eetkraampjes, centraal in de ruimte een middenplein met een zitgedeelte met lange tafels.
Sfeer op maat
Een prachtig maar onconventioneel kader verdient een al even straffe verlichting. Qbus Building Intelligence, gevestigd in Erpe-Mere, ging aan tafel zitten met de bouwheer om zijn visie op de verlichting van de Holy Food Market te weten te komen. Het bedrijf ontwikkelde vervolgens een lichtsturing op maat van de kapel, die de armaturen van producent Dark orders geeft. “Ons systeem meldt op voorhand als er een sturing dient te gebeuren”, vertelt Thomas Ballegeer, sales engineer bij Qbus Building Intelligence. “Eventueel kunnen we zelfs via lichtmeting bepaalde sferen gaan activeren. Daarnaast kan de gebruiker ook zelf bepaalde sferen creëren. ’s Avonds kan hij voor een gedimde verlichting kiezen of bepaalde sectoren extra uitlichten.”
Logischerwijze vormt gezelligheid een belangrijk aspect van het culinaire concept in de kapel. Zo staat de lichtsturing garant voor een aangenaam karakter van de centrale ruimte waar de bezoekers hun maaltijd nuttigen. Thomas Ballegeer: “Boven het middenplein hangen er tussen de pilaren lichtslingers. Die lampen hebben we een specifieke lichtwaarde gegeven om een zo gezellig mogelijk eindresultaat te bekomen.”
De lichtsturing staat garant voor een aangenaam karakter van de centrale ruimte waar de bezoekers hun maaltijd nuttigen.
Verschillende dimprincipes
Wie gezellig zegt, denkt aan dimmen. In de kapel komen verschillende dimprincipes aan bod. Doorheen het gebouw hangen er standaard ledlampen met traditionele leddimmers. De verlichtingsstroken in het centrale gedeelte worden DALI gestuurd en de ledstrips boven de bar worden via DMX gestuurd. Tot slot zijn er ook nog enkele lichttypes waarbij de sturing analoog verloopt. “128 armaturen krijgen een DALI-sturing”, legt Thomas Ballegeer uit. “Daarnaast zijn er acht gewone dimkringen en nog eens acht gestuurde kringen.”
Qbus-cloud
De aansturing van dit alles gebeurt via de Qbus-cloud. Thomas Ballegeer: “Ons systeem is geen softwarepakket of app, maar wel een webpagina die je moet openen. Via een visualisatie van het volledige gebouw in de cloud kan je vervolgens alles finetunen op je smartphone, tablet of pc. Dankzij de Qbus-cloud ben je niet afhankelijk van iOS- of Android-updates. Het systeem is ook overal ter wereld toegankelijk als je een wifi- of dataverbinding hebt.”
Eenvoudig maar slim sturen
In de Holy Food Market staat Qbus enkel in voor de lichtsturing, maar zoals de bedrijfsslogan ‘Qbus maakt gebouwen slim’ laat vermoeden, heeft de onderneming heel wat meer in haar mars. “We verzorgen totaalinstallaties die verschillende elementen aansturen, gaande van verlichting tot verwarming, ventilatie en zonwering”, stelt Thomas Ballegeer. “Nu al kan dat op basis van licht- en temperatuurmeting, maar in de toekomst zullen we kunnen sturen op basis van historische gegevens - bijvoorbeeld hoe snel een gebouw opwarmt - en toekomstige gegevens zoals weersvoorspelling. Met Qbus willen we de bewoner of gebruiker van een gebouw zo een centraal platform schenken waarmee hij alle technieken eenvoudig maar slim kan sturen.”
Dit artikel verscheen eerder in het magazine Installatie & Bouw