Hoofdzetel BNP Paribas Fortis krijgt hoogste eer op MIPIM in Cannes

Op de MIPIM Awards in Cannes heeft de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis op de Warandeberg in Brussel de hoofdprijs weggekaapt in de categorie ‘Best Office and Business Development’. Warandeberg is een samenwerking tussen het internationale Baumschlager Eberle Architekten, de Belgische architectenbureaus Styfhals architecten en Jaspers-Eyers Architects, de studiebureaus Sweco (technieken) en MACOBO-STABO (stabiliteit).en het bouwbedrijf Eiffage. Het gebouw telt 4.100 werkposten.

De internationaal gerenommeerde MIPIM Awards bestaan sinds 1991. Ze vinden elk jaar plaats op MIPIM in Cannes, een beurs die de meest invloedrijke spelers van de internationale vastgoedsector verenigt. De awards belonen de wereldwijd meest opmerkelijke vastgoedprojecten en worden beschouwd als het neusje van de zalm in de sector.
 

"Ik ben erg blij met de overwinning van Montagne du Parc op de MIPIM Awards. Voor mij communiceert het project drie belangrijke ideeën. Het eerste is een open gebruik van het gebouw op lange termijn. Het tweede is dat de sfeer van het gebouw verband houdt met de geschiedenis van de site, en overdraagbaar is als een document van onze tijd. Ten derde volgt de geometrie exact de lijnen van de site, met een duidelijk begrip van de straat, de ruimte en de overgangen naar het park", aldus Dietmar Eberle, Baumschlager Eberle Architekten. 


Straffe concurrentie

De MIPIM Awards tellen twaalf categorieën. In een eerste ronde selecteerde de jury voor elke categorie 3 tot 5 genomineerden. Geen gemakkelijke opdracht: ondanks de COVID-perikelen, waardoor de beurs in 2020 is afgelast en in 2021 in afgeslankte vorm en deels online heeft plaatsgevonden, hebben 171 kandidaten uit 42 verschillende landen een project ingediend. In een tweede ronde kon het publiek in Cannes een stem uitbrengen op zijn favoriete project. In de categorie Best Office and Business Development nam Warandeberg het op tegen Gioia 22 in Milan, One Vanderbilt in New York en Southworks in Londen. "Stevige concurrentie, en toch was het Warandeberg dat de voorkeur van jury en publiek kon wegdragen", aldus het winnende team. 
 

Letterlijke verbinding

De oude hoofdzetel dateerde uit 1979 en werd afgebroken. Hoewel het nieuwe project meer bruikbare oppervlakte beslaat, is het lager dan zijn voorganger en respecteert het de heterogene bouwhoogtes van de omgeving. Met negen bovengrondse en vijf ondergrondse verdiepingen, is Warandeberg goed voor 100.000m2 en 4.100 werkposten. Het bevat een auditorium, een conferentiecenter en een ondergrondse parking voor 268 auto’s, 40 moto’s en 330 fietsen en een winkelgalerij.

"Aan de kant van de Warandebergstraat is het gebouw drie etages hoger dan aan de kant van de Baron Hortastraat. Toch is het, dankzij de golvende niveaus van het dak, op een organische en bijna vanzelfsprekende manier met  de omgeving verbonden. Een geïntegreerde publieke lift voor voetgangers en fietsers verbindt de bovenstad en de benedenstad met elkaar. Het gebouw heeft verschillende ingangen, die bijna allemaal leiden naar twee binnenplaatsen en naar het Atrium, van waaruit alle kantooroppervlakten bereikbaar zijn", aldus het ontwerpteam. 
 

“Het belangrijkste in een ontwerp zijn de mensen die het zullen gebruiken. Hun welzijn en comfort is waar het om gaat en we zijn ervan overtuigd dat dit gebouw alles in huis heeft om een inspirerende, bruisende, en gezonde plek te zijn voor zowel werknemers en bezoekers. Alle betrokken partners hadden hetzelfde duidelijke doel voor ogen en hebben zich ingezet om het te bereiken. Het doet ons plezier dat die inspanningen zijn erkend door het publiek en de jury", aldus John Eyers, CEO Jaspers-Eyers Architects. 


Contact met de stad

Een hoofdrol  is weggelegd voor het Atrium, dat over vier verdiepingen loopt en een verbindende rol speelt. Food corners maken het tot een levendige ontmoetingsplaats, die binnenin de sfeer van de stad oproept. De commerciële ruimtes op het gelijkvloers communiceren zowel met die dynamiek binnenin als met het stadsleven op straat. Op die manier zoekt de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis op een ongedwongen manier contact met de omgeving. Het gebouw wordt gedragen door een exoskelet van driehonderd kolommen, die allemaal uniek zijn. De kolommen zijn opgetrokken in wit, architectonisch beton waarin een groene korrel is verwerkt. Ze zijn geproduceerd en geleverd door Loveld. Het groen creëert leven en diepte, een effect dat nog wordt versterkt doordat de uitsnijdingen in de kolommen een dynamisch patroon volgen op de gevel. 

Aan de binnenkant van het gebouw nodigen open, moderne ruimtes uit tot ontmoeting en interactie met elkaar en met de omgeving. Bovendien zijn de ruimtes flexibel en moduleerbaar, zodat ze beantwoorden aan de wijzigende en wisselende noden van de gebruikers.
 

Duurzaam en groen

Toen het vorige gebouw werd afgebroken, zijn de funderingen behouden. Materialen zijn zo veel mogelijk hergebruikt en gerecycleerd. Omdat een deel van de oorspronkelijke kelderruimte niet meer nodig was, kon het onderste niveau worden gebruikt voor seizoensgebonden thermische energie opslag  (Seasonal Thermal Energy Storage of STES). Onder het gebouw bevindt zich maar liefst 14.000 m³ water, goed voor 4 olympische zwembaden. De warmte die tijdens de zomermaanden in het water wordt opgeslagen, kan in de winter worden gebruikt, zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Het gebouw heeft een uitgestrekt groendak van 5.500 m², dat vanuit verschillende plaatsen zichtbaar is, alsook een groot aantal fotovoltaïsche panelen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Warandeberg een passief gebouw is en het BREEAM Excellent-label heeft gekregen.

Het groene karakter van het gebouw is trouwens ook tastbaar voor gebruikers en bezoekers. Meer dan 1.400 m² groenaanleg in de patio’s en rond het gebouw brengen de natuur naar binnen. In de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis staan een positieve atmosfeer en het comfort en de beleving van de gebruikers centraal en dat werd duidelijk gesmaakt door de jury en het publiek in Cannes.

 

Drie Belgische finalisten

Voor deze editie van de MIPIM Awards waren in totaal drie Belgische finalisten geselecteerd. Naast de hoofdzetel van BNP  Paribas Fortis behoorden ook La Grand Poste in Luik van  ALTIPLAN°architects en ZIN in Brussel van 51N4E i.s.m. Jaspers-Eyers Architects en l'AUC tot de kanshebbers in respectievelijk de categorieën Best refurbished building' en  'Best futura project'. 

Op de vorige editie van de MIPIM Awards werd het MontLégia-ziekenhuis in Luik ((ASSAR ARCHITECTS / Artau Architectures) tot 'Best Heathcare Development gekroond. Het Brusselse Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA) ging toen naar huis met de 'Special Jury Award'. 

Bron: MIPIM, Jaspers-Eyers Architects
Deel dit artikel:
Onze partners