Hoogste houten gebouw ter wereld verrijst in Noorwegen

Hoe groter een houten gebouw, hoe meer je de hoogte kunt ingaan. Dan kan 100 meter hoog en moet zelfs 150 meter of meer mogelijk zijn. Dat zegt directeur Rune Abrahamsen van Moelven Limtre, de man achter de revolutionaire houthoogbouw Mjøstårnet in Noorwegen. In dit artikel in Het Houtblad legt hij uit hoe. 

Wanneer Mjøstårnet volgend jaar wordt opgeleverd, is dit het hoogste houten gebouw ter wereld. Mjøstårnet wordt 81 meter hoog en bestaat uit uitsluitend hout. "Het project draagt in grote mate bij aan de verduurzaming van de internationale bouwwereld", zegt Abrahamsen van Moelven Limtre, leverancier van houtconstructies. 'Ik geloof niet dat het project kon worden gematerialiseerd zonder de ervaring van Moelven met de Olympische stadions, de luchthaven van Gardermoen en andere baanbrekende projecten."


Grote hoogtes mogelijk met hout

Abrahamsen wordt gesteund door Sverre Tiltness van Bygg21, een samenwerkingsverband van de overheid en de Noorse bouw- en vastgoedsector dat een efficiënte en duurzame bouw nastreeft. "Helaas denken veel spelers in de industrie dat hout geen goede dragende eigenschappen heeft en dat de risico's bij brand groot zijn." Mjøstårnet draagt bij aan het besef dat hout zeer veilig is en het draagvermogen grote hoogtes mogelijk maakt. Volgens hem is het aanstaande wereldrecord van 81 meter slechts het begin van een megatrend. Deze houthoogbouw is een ontwerp van Voll Arkitekter. 


Definitie houthoogbouw

Abrahamsen: "Een aantal spelers strijden om het wereldrecord houthoogbouw. Er is behoefte aan een goede definitie van houthoogbouw." Hij nam niet zo lang geleden deel aan een workshop Houthoogbouw in Australië. Een van de deelnemers daaraan, de Brit Robert Foster, heeft in opdracht van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) een voorstel ingediend gebouwen met een verstevigde betonnen kern te definiëren als hybride hoogbouw in hout-beton.

Als deze regel van kracht wordt, zullen HoHo Wien en Brock Commons in Vancouver worden gedefinieerd als hybride hoogbouw in hout-beton in plaats van houthoogbouw. "Beide projecten zijn niettemin uitstekende voorbeelden van hoe grote CO2-emissies zijn te behalen door materialen te combineren."
 

Deel dit artikel:
Onze partners