Het zwembad Jonfosse in Luik – een ontwerp van architect Henri Garcia – is een mooi voorbeeld van een publieke voorziening met een brede maatschappelijke functie. Voor aanvang van de bouw had de stad Luik zichzelf als doel gesteld om alle inwoners een hoogwaardig en openbaar school-, sport- en recreatiezwembad te bieden. De gemeente verwierf hiervoor een perceel van 3.300 m² in de wijk Jonfosse, waar het complex in 2020 zijn deuren opende.
Vanuit architectonisch oogpunt is Zwembad Jonfosse een stedelijk project met overal rechthoekige vormen. Het ontwerp zorgt voor veel natuurlijk licht, sluit harmonieus aan bij bestaande gebouwen en waarborgt de privacy van de zwemmers. Ook duurzaamheid speelde een belangrijke rol in het ontwerp. Door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en warmtekrachtkoppeling wordt energie bespaard en een regenwaterrecuperatiesysteem zorgt voor een lager verbruik van water.
Akoestische plafondpanelen
Om de akoestiek te optimaliseren werd 2.000 m² aan akoestische plafondpanelen toegepast. De plafondeilanden die boven de baden geplaatst zijn met een speciaal corrosiebestendig ophangsysteem, voorkomen hinderlijke galm in de hoge ruimte en dragen bij aan de lichtreflectie. Ook de kleedkamers zijn uitgerust met plafondpanelen, die dankzij hun waterafstotende en speciaal behandelde oppervlak ideaal zijn voor vochtige ruimtes en eenvoudig gereinigd kunnen worden.
Akoestische spray-on
Behalve plafondpanelen werd in het zwembad van Jonfosse ook gekozen voor een akoestische spray-on die speciaal is ontworpen voor zwembaden en vochtige ruimtes. Deze oplossing volgt de vormen van de wand en het plafond en kan aldus naadloos worden geïntegreerd in het design van de ruimte. Ze zijn als het ware onzichtbaar maar laten direct hun effect horen. In zwembaden is de akoestiek immers van essentieel belang voor de beleving van de bezoekers. Het heeft niet alleen invloed op de sfeer, maar ook op de veiligheid en verstaanbaarheid.