Houd je gasprijzen laag met balansventilatie

België wordt momenteel hard getroffen door sterk stijgende gasprijzen. Wat kun je doen om zo’n torenhoge rekening tegen te gaan? En hoe doe je dit zonder in te leveren op comfort en gezondheid?

De lucht in huis vervuilt enorm snel. Door alleen al aanwezig te zijn, wordt de binnenlucht snel ‘muf’. Denk aan een hoog CO2- en/of vochtgehalte, zuurstoftekort en vieze geurtjes. Logisch dat je daarom goed wilt verluchten en ventileren. Maar hoe zorg je voor gezonde lucht zonder dat de energierekening oploopt?

Ventileer met balansventilatie (WTW)

Allereerst door te voorkomen dat tijdens het ventileren je warmte in de winter, en koelte in de zomer, ‘het raam uitvliegt’. Tegelijkertijd wil je wel gezonde lucht in huis en dat krijg je enkel door voortdurend de vervuilde lucht naar buiten te brengen en verse lucht naar binnen te halen. Deze combinatie krijg je niet voor elkaar wanneer je zo nu en dan een raampje openzet. Dit lukt wel - en ook nog eens op een energiezuinige manier- door balansventilatie toe te passen.

Bij balansventilatie wordt evenveel verse lucht naar het huis aangevoerd als gebruikte lucht naar buiten gebracht. Tegelijkertijd wordt de warmte-energie van de afvoerlucht overgedragen op de aanvoerlucht. Dit gebeurt in de warmtewisselaar van de ventilatie-unit. In deze wisselaar komen de luchtstromen van de binnenkomende en uitgaande lucht heel dicht langs elkaar zónder dat ze mengen. Hierdoor kan de warmte uit de afgevoerde binnenlucht worden gebruikt om de koude buitenlucht op te warmen. Zo houdt de balansventilatie-unit in de winter de warmte binnen. In de zomer zorgt de bypass werking met nachtkoeling ervoor dat de warmte in de zomer buiten blijft. Hierdoor hoeft de verwarming minder aan in de winter en de airco minder aan in de zomer. De lucht wordt gefilterd voor hij de woning binnenkomt en ongemak als tocht behoort ook meteen tot het verleden. Bij balansventilatie zijn er immers geen roosters in je ramen nodig. Zo gaat de energierekening omlaag en het wooncomfort omhoog!

Bron: Zehnder
Deel dit artikel:
Onze partners