Hout, een natuurlijke keuze voor steeds meer projecten

Hout is een prachtig materiaal, zowel natuurlijk als hernieuwbaar. Het vergt nagenoeg geen energie om het te produceren, zeker wanneer je het vergelijkt met materialen als beton, aluminium of staal. Daarbij komt nog dat bossen nodig zijn in ons gevecht tegen klimaatverandering en voor het verwerken van grote hoeveelheden koolstofdioxides. Het is dus van het grootste belang dat onze bossen om een duurzame manier worden beheerd en dat er een gezonde balans bestaat tussen hun ecologische, economische en sociale functies. Enkel op die manier kan de mens blijven genieten van de vele voordelen die bossen bieden. Daarom zijn certificeringen, zoals PEFC, zo belangrijk.

Steeds meer gebouwen zijn opgetrokken uit, of zijn afgewerkt met gecertificeerd hout. Zowel overheden als private bedrijven kiezen steeds meer voor PEFC-gecertificeerd hout of papier.  We zetten enkele mooie internationale projecten op een rijtje waarin duurzaam hout een belangrijke rol speelt.

 

Panarbora, Duitsland

Het pronkstuk van de Panarbora experience in Duitsland is de boomtoppenwandeling: 1.623 meter lang, 23 meter boven de grond en met een 40 meter hoge observatietoren die een prachtig uitzicht biedt op het het "Bergische Land". Voor in project werd 870 m³ hout gebruikt. De circulaire wandeling neemt de bezoeker mee doorheen verschillende vegetatiezones.

 

El Faro, Spanje

Het Vuurtorengebouw (El Faro) op de Zaragoza 2008 Expo was het eerste gebouw ter wereld dat volledig PEFC-gecertificeerd was. Het gebouw werd ontworpen door architect Ricardo Higuaras en heeft de vorm van een kruik. Het bestaat volledig uit duurzame materialen zoals hout, stro en PEFC-gecertificeerd hout. Het is energie-efficiënt en volledig recycleerbaar.

 

Rubner's kleuterschool, Italië

Deze PEFC-gecertificeerde kleuterschool, gebouwd door Rubner Holzbau, vervangt twee gemeentelijke kleuterscholen die beschadigd waren geraakt door een grote aardbeving in 2012. Het nieuwe gebouw heeft de vorm van een walvis en moet de kinderen stimuleren om op een pedagogisch verantwoorde manier in interactie te gaan met hun omgeving.

Het gebouw is opgetrokken uit natuurlijke of gerecycleerde materialen met een lage milieu-impact. Afgezien van de betonnen fundering is de structuur volledig gemaakt uit gelamineerde houten frames. Het gebruikte hout is PEFC-gecertificeerd en komt uit een de regio van het constructiebedrijf. Daarenboven verzekert de nieuwe gelamineerde houtconstructie een veel grotere veiligheid en is ze veel beter bestand tegen seismische schokken.

 

Globe Theater, Nederland

Het nieuwe Globe Theater, gelegen naast het openluchttheater in Diever, is een cirkelvormig gebouw dat werd gebouwd door Assinkhout en ontworpen door Willem van der Salm. Het is gebaseerd op het originele Globe Theatre in Londen. Er werd in totaal meer dan 60 m³ hout gebruikt en er zijn zo'n 2.400 houtverbindingen gemaakt. 800 pennen houden de constructie overeind. Het theater kan zo'n 200 gasten ontvangen. In tegenstelling tot het origineel in Londen heeft dit gebouw geen open dak, maar is het voorzien van glas. Dat betekent dat het heel het jaar door gebruikt kan worden.

 

Maïhä, Finland

Het eerste PEFC-gecertificeerde flatgebouw in Scandinavië staat in het Finse Seinäjoki. Het bestaat uit modules die gemaakt zijn uit massief hout en gelamineerde platen. De facade van dit houten flatgebouw krijgt zijn kleur van donkere schors. De ingangen en de apartementen hun buitenruimtes zijn voorzien van houten platen met warme roodachtige tinten. Er werd ruim 1.000 m³ hout gebruikt.

Bron: Revolve
Deel dit artikel:
Onze partners