Vorige week bereikte ons het nieuws dat 25 gezinnen hun appartement in Sint-Truiden moeten verlaten wegens instortingsgevaar ten gevolge van houtrot. Het appartementsgebouw in kwestie werd amper zes jaar geleden opgetrokken maar wekenlangs blootstelling aan weer en wind tijdens de bouwwerken veroorzaakte tot houtrot, met alle gevolgen van dien. Een drama voor de bewoners en het komt ook de reputatie van hout als bouwmateriaal, dat nochtans sterk aan een opmars bezig is, niet ten goede. Volgens Hout Info Bois, een vzw die uitgaat van de houtverwerkende sector in België en die objectief advies verleent aan zowel architecten, aannemers als particulieren over hout, had dit perfect kunnen en moeten voorkomen worden. Curciaal daarvoor is het aanstellen van een kwalitatief bouwteam dat ervaring heeft met houtbouw.
Vol ongeloof lazen we bij Hout Info Bois in de pers over het Truiense appartementsgebouw waarvan de bewoners moesten verhuizen na vaststelling van houtrot, met instortingsgevaar als gevolg. Een heuse tragedie, die perfect voorkomen had kunnen worden.
Houtbouw wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Daar zijn goede redenen voor: Het is een natuurlijk, hernieuwbaar, technisch performant materiaal dat uitermate geschikt is om mee te bouwen. Indien een houten constructie goed ontworpen en uitgevoerd wordt, zal deze generaties lang meegaan. Voorbeelden daarvan zijn er genoeg te vinden in de vorm van eeuwenoude hoeves, kastelen en andere historische gebouwen. Toch ging het na amper zes jaar al mis voor het appartementsgebouw in Sint-Truiden. Hoe kan dat nu?
Zonder meer details uit het expertiseverslag is het moeilijk om daar een sluitend antwoord op te geven. Ervaring leert ons echter wel dat dergelijke problemen vaak worden veroorzaakt door een foutief ontwerp en/of een foutieve uitvoering. Hout als materiaal zelf treft in deze gevallen geen schuld.
Wanneer we in de pers lezen dat de structuur verscheidene weken aan regen is blootgesteld geweest in de opbouwfase, om nadien geïsoleerd en luchtdicht ingekapseld te zijn geweest kunnen we al vermoeden waar het is misgelopen. Na de bevochtiging heeft het hout dan geen tijd meer gehad om uit te drogen. Op die manier zit je dus met vocht in het hout dat nergens meer naartoe kan. Het hout blijft permanent nat, wat de groei van schimmels en houtrot mogelijk maakt. Dit suggereert dat er grove fouten zouden zijn gemaakt in de constructiefase. Het bouwteam had dit perfect kunnen en moeten voorkomen.
Het is daarom cruciaal om als bouwheer een kwalitatief bouwteam samen te stellen. Ga voor een architect die vertrouwd is met houtbouw. Ga voor een aannemer die aantoonbare ervaring bezit op vlak van houtbouw, en die over werkmensen beschikt die voldoende opgeleid zijn in deze bouwtechniek. Hout is in tegenstelling tot wat mensen vaak denken geen makkelijk materiaal om mee te bouwen. Kennis uit de traditionele bouw kan je vaak ook niet zo maar vertalen naar houtbouw. Hout verdient dus wel degelijk een specialist!