Houben mag het Vlaams-Brabantse Herent nu al een paar jaar een beetje als een tweede thuis omschrijven. De innovatieve bouwpartner ging er namelijk aan de slag met in totaal vijf verschillende bouwprojecten, letterlijk op een zakdoek van elkaar. Twee daarvan waren woonprojecten Houtkant A en Houtkant C, ontworpen door COMODO architecten. Projectleider Kristof Mutert geeft je een persoonlijke rondleiding en vertelt je over de grootste uitdagingen op weg naar de oplevering.
Project Houtkant bestaat eigenlijk uit 3 verschillende deelprojecten:
Meerdere bouwprojecten op één bouwsite betekent ook meerdere bouwteams. Toch verliepen het werfverkeer en de onderlinge organisatie wonderwel, zo beaamt Kristof: "We leerden enorm veel van elkaars werven. Bovendien werkten we op alle werven samen met quasi dezelfde onderaannemers. En bij een overschot aan materialen was er altijd wel een vragende partij in de buurt. We wisten met andere woorden zowel onze werkkrachten als ons materieel zeer efficiënt in te zetten."
Iedere projectcoördinatie op de Herent-site verliep volgens de leanprincipes. "Zeker vanaf de wind- en waterdichte fase, dus wanneer de afwerkingspartijen elkaar snel beginnen op te volgen, is dit een enorme meerwaarde voor de organisatie op de werf. Omdat de verschillende werven zich zo dicht bij elkaar bevonden, besloten we om de planningen van de actieve projecten te verzamelen in één grote keet voor een lean XXL-sessie."
"Mede dankzij deze uitstekende organisatie leverden we binnen de vooropgestelde deadlines op. En dat ondanks de zware coronamaanden begin 2020, die gelijk vielen met de beginfases van al deze projecten."
Eén van de grootste uitdagingen tijdens deze bouwprojecten was de aanhechting van de prefabterrassen. "We hebben er bewust voor gekozen om eerst de volledige ruwbouw op te trekken en daarna de 12 ton zware terrassen in de constructie te schuiven. Zoals je je kan voorstellen, is dat geen evident werkje. Het grote voordeel was wel dat we alle terrassen gelijktijdig konden plaatsen. Dat betekende ook minder transport, geen onderbrekingen tijdens de ruwbouw, geen voortdurende aanpassingen aan de torenkranen…"
Voor de opdrachtgevers was het uiterst belangrijk dat de verschillende appartementen doorgedreven akoestisch beschermd waren tegen omgevingsgeluiden. "Op zo’n 100 meter van de gebouwen Houtkant A en C ligt een vrij drukke spoorlijn. Zowel de gevel als het buitenschrijnwerk dienden te voldoen aan strenge akoestische eisen. Naast geluiddempende beglazing, maakten ook akoestische dagkanten en aansluitingsdetails een belangrijk deel uit van het lastenboek."
Onder Houtkant C bevindt zich een grote stookplaats. "Die is verbonden met een enorm buizennetwerk dat zich een weg baant door de woningen van Houtkant C en B, goed voor de verwarming van bijna 160 gezinnen. Op Houtkant A beschikt elk appartement over zijn eigen gasboiler. Alle leidingen voor verwarming en sanitair werden geplaatst door ons zusterbedrijf Future Clima", vertelt Kristof.
Ondanks de nabijheid van de drie Houtkant-projecten, kozen de opdrachtgevers toch voor een unieke uitstraling voor ieder project. "De combinatie hout en gevelbepleistering kom je in elk project wel tegen. Baksteenfabrikant Wienerberger heeft bovendien zelfs een specifieke projectsteen geproduceerd die als basis dient voor alle gevelafwerkingen. Het enige verschil is de kleur van de kaleilaag. Zo heeft Houtkant A een geel-bruine kleur, terwijl Houtkant C eerder lichtgrijs kleurt."
"Met het oog op de binnenafwerking, organiseerden we tot slot ook een soort van kopersbegeleiding voor de bewoners. Ze konden hun keuken, badkamer, vloeren, binnendeuren, schilderwerken en terrastegels namelijk vrij kiezen naargelang hun budget. Deze begeleiding moest er tegelijkertijd voor zorgen dat de gezinnen tijdig offertes konden opvragen, showrooms konden bezoeken en hun definitieve keuzes konden maken, zonder dat de algemene timing van het project in het gedrang kwam."
Voor projectleider Kristof Mutert waren projecten Houtkant A en C alvast twee realisaties uit het boekje. "Maar natuurlijk kan het altijd beter. Alles wat op de vorige werven achteraf gezien beter kon, optimaliseerden we tijdens de werkzaamheden aan Houtkant B. Zo beslisten we om het hellingsbeton van de ondergrondse parking samen met de afwerkingslaag te gieten. Zo konden we één bouwfase overslaan in het proces."
"En ondanks de vlotte plaatsing van de prefab terrassen bij Houtkant A en C, kozen we er bij Houtkant B toch voor om bouwlaag per bouwlaag en terras per terras op te trekken. Dit liet ons toe om de afwerkingsdetails binnen elk appartement meteen op te pikken, wat bij nader inzien voor ons een aanzienlijke efficiëntiewinst betekende. Die flexibiliteit en de wil om het telkens beter te willen doen, dat is voor mij typisch grondleggerschap."