Houtzagerij in cortenstaal van Architektenbureau Toon Saldien

In 2007 kreeg Architektenbureau Toon Saldien de vraag om voor een houtzagerij aan de rand van Boechout centrum een nieuw verhaal bedenken. Voor Saldien was cortenstaal daarbij het enige juiste materiaal om een van de laatste restanten van Boechouts industriƫle verleden een tweede leven te geven. Op I Am Architect vertelt Toon Saldien over zijn affiniteit met het materiaal.
In 2007 kreeg Architektenbureau Toon Saldien de vraag om voor een houtzagerij aan de rand van Boechout centrum een nieuw verhaal bedenken. Voor Saldien was cortenstaal daarbij het enige juiste materiaal om een van de laatste restanten van Boechouts industriële verleden een tweede leven te geven. Op I Am Architect vertelt Toon Saldien over zijn affiniteit met het materiaal, direct gelieerd aan het project van de zagerij.




De Zagerij (Foto: Architektenbureau Toon Saldien)


Aanvankelijk wilde het architectenbureau de gevel realiseren in aluminium cassetten. Maar door de site van de zagerij beter te leren kennen, werd al snel voor een ander materiaal geopteerd. De deels verloren gegane sfeer van de site, enkele foto's van oudere zagerijen en zelfs ijzerhoudende ‘rosse’ beekjes in de buurt daagden Toon Saldien naar eigen zeggen uit om te gaan werken met het bekende verroeste staal.


Op zoek naar referenties

Het bureau had echter amper ervaring met het gebruik ervan en de bouwheer was in eerste instantie moeilijk te overtuigen om zijn gevel in cortenstaal te bekleden. In die zin wilde Toon Saldien zichzelf verdiepen in het materiaal door op zoek te gaan naar een aantal sterke referenties. Die waren esthetisch van een dergelijke kwaliteit dat ook de bouwheer snel overstag ging. Zo werd in Genk een project voor schroothandelaar Stelimet bezocht van E.S.A Studiebureau, naast het Brigittinentheater van architect Andrea Bruno in Brussel en het Archeologisch Museum en Park Kalkriese van het Zwitsers bureau Gigon & Guyer in Osnabrück, Duitsland.

Toon Saldien was snel overtuigd van de kwaliteiten van het materiaal maar zag ook een aantal aandachtspunten voor een minutieuze uitwerking van de gevel. Zo is de waterhuishouding enorm belangrijk. Het tracé van het afloopwater moet onder meer gekend zijn, gezien zijn agressieve karakter. Het ophangsysteem is bovendien van groot belang voor een mooie uitlijning en een goede coördinatie met aansluitende technieken, met nadruk op buitenschrijnwerk.



De Zagerij (Foto: Architektenbureau Toon Saldien)


Gootsysteem achter het gevelvlak

Concreet werd het cassettesysteem voorgesteld en geplaatst door Limeparts uit Genk. Zij zorgden mee voor een aantal vernuftigheden in de gevel. De afloop van regenwater van de ramen bijvoorbeeld, wordt door een ingebouwd gootsysteem in de cassettes achter het gevelvlak gehouden. De regenwaterafvoer wordt daarbij niet geperforeerd door de cassettes maar net erachter gebracht. Contact met andere metalen wordt bovendien minutieus vermeden en regenwater dat van de gevel afloopt wordt opgevangen door donkerbruinkleurig grind.

De zogenaamde skin in cortenstaal wordt verder gemanipuleerd om er aangenaam wonen mogelijk te maken en veel daglicht toe te laten. Uit het bestaande volume werden daarom enkele traveën uitgezaagd en op ander plaatsen toegevoegd en ingevuld met glazen gordijngevels.

Toon Saldien gaat op I Am Architect om 20u tijdens een lezing dieper in op het project.
Deel dit artikel:
Onze partners