Howest voegt nieuwe opleiding ‘Built environment’ toe aan aanbod

Met de ingang van het nieuwe academiejaar 2023-2024 voegt Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, een nieuwe toekomstgerichte opleiding toe aan haar aanbod: Built Environment. Deze bacheloropleiding richt zich op de studie van de bebouwde omgeving in relatie tot duurzaamheid, impact op milieu en klimaat en de socio-economische consequenties daarvan.

“De bachelor in Built Environment speelt in op de behoefte om verantwoord om te gaan met de bebouwde ruimte, hoe en waar ze ingepland wordt, welke materialen verantwoord zijn en hoe de verhouding tussen de natuur en de bebouwde ruimte optimaal geschaald wordt.”, licht algemeen directeur Lode De Geyter toe.

vlaanderen primeur

De opleiding wordt al bijna vijf jaar aangeboden in Nederland, goed voor 1.250 eerstejaarsstudenten. Howest volgt, op vraag van het werkveld, als eerste hogeschool in Vlaanderen. Howest werkte voor deze opleiding samen met het brede werkveld, maar ook met sturende organisaties, zoals de intercommunale Leiedal, de stad Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen. Vanaf het academiejaar 2023-2024 kunnen studenten in campusgebouw The Penta, nabij het Magdalenapark in Kortrijk, terecht voor de nieuwe opleiding.

En deze locatie werd niet zomaar gekozen. Het gebouw, naar een ontwerp van Duits architect Thomas Rau, toont de samensmelting van de uitdagingen voor de bouwsector (circulariteit, energietransitie, waterhuishouding en klimaatadaptatie) en een architecturaal ontwerp, dat ook nog eens opgaat in de omgeving.

opleidingsprogramma

Tijdens deze driejarige opleiding verwerft de student inzicht in de verschillende aspecten, expertises en contexten van projecten binnen de gebouwde omgeving. Het opleidingsteam ontwierp hiervoor  een mix aan werkvormen in aangepaste lokalen, ateliers en labo’s met innovatieve (digitale) tools. Afgestudeerden kunnen zowel in bedrijven als bij de overheid aan de slag, in studiebureaus en bij grote bouwbedrijven, bij projectontwikkelaars of nutsmaatschappijen. Als communicatie- en procesmanager vormen ze een belangrijkere schakel in het bouwproces van Built Environment.

Daarnaast focust het programma zich op het belang van de circulaire maatschappij voor een leefbare planeet, niet alleen voor de huidige generaties, maar ook voor de volgende. De circulaire economie is niet alleen gebaseerd op gesloten materiaalkringlopen, maar ook op het toepassen van hernieuwbare energie, (eco)ontwerpen systeemdenken. Geen enkele actor staat alleen, maar maakt deel uit van een netwerk van actoren die elkaar beïnvloeden. De aandacht gaat naar lange termijn consequenties en de impact op de hele waardeketen.

circulaire stadsbouwers

“De komst van de opleiding Built environment naar Howest Kortrijk is niet alleen belangrijk voor de stad en regio maar ook voor Vlaanderen. Het is onze taak als beleid om de uitdagingen van nu en morgen aan te gaan.”, verduidelijkt Wout Maddens, voorzitter Leiedal, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten.

“Circulaire stadsbouwers bieden duurzame troeven voor de toekomst. Meer ruimte voorzien voor water, natuur en bos. Het terug dringen van verharding , een mobiliteit op maat en prachtige reconversieprojecten zijn de speerpunten. Nieuwbouw moet vooral duurzaam, functioneel en esthetisch top zijn.”

Burgemeester van Kuurne, Francis Benoit, beaamt de mening van Maddens.

“Voor lokale overheden is deze opleiding een must. Een medewerker op het omgevingsloket moet met vele facetten rekening houden. Een generalist , met een brede kijk die in overleg kan gaan met inwoners en projectontwikkelaars is altijd welkom.”

Ook Stan Dewaele van Designregio Kortrijk is alvast enthousiast met de komst van de nieuwe opleiding.

“Naar internationalisering is een opleiding als deze in Kortrijk super belangrijk. In 2023 wil de stad internationaal doorbreken binnen UNESCO. Ondertussen bestaat er al een netwerk van tientallen Unesco-steden, de design week en designers in residence. Dit biedt kansen voor kruisbestuiving, gaande van internationale stages tot projectweken en gastcolleges.”

Bron: Howest
Deel dit artikel:
Onze partners