Huiselijk paviljoen voor dagverzorging en tijdelijke nachtopvang voor ouderen (archipelago)

In Leopoldsburg is het nieuwe centrum voor dagverzorging ‘De Kiosk’ in gebruik genomen. Het paviljoen werd ontworpen door architectenbureau archipelago, in samenwerking met studiebureau IRS, en in opdracht van zorgorganisatie VitaS die het centrum beheert. Opvallend element aan De Kiosk is de CLT-structuur (Cross-Laminated Timber), die zorgt voor een rustige en huiselijke sfeer in het gebouw. De Kiosk is het derde project dat recent door archipelago voor VitaS werd ontworpen, naast begeleid wonen in Hechtel-Eksel en een woonzorgcentrum in Peer.

Het centrum voor dagverzorging De Kiosk is bestemd voor zorgbehoevende ouderen die nog zelfstandig of met hulp van familie thuis wonen, maar die gedurende de dag nood hebben aan verzorging, toezicht, begeleiding en/of ontspanning. Het centrum heeft als doel de thuisverzorgers gedurende één of meerdere dagen per week te ondersteunen in hun dagelijkse zorg zodat de oudere zolang mogelijk in zijn eigen vertrouwde milieu kan blijven wonen.

De Kiosk zat eerder in het sociale huis van het OCMW, maar omdat de gemeente het gebouw wilde verkopen werd een nieuwe locatie gezocht. De meest logische keuze was om het dagverzorgingscentrum in de buurt van het woonzorgcentrum te lokaliseren. Omdat VitaS af en toe de vraag kreeg of mensen ook ‘s nachts in De Kiosk konden verblijven, werd met de architecten bekeken hoe op die vraag konden worden ingaan.

Uiteindelijk zijn door VitaS en archipelago twee eenpersoonskamers ingericht voor tijdelijke nachtopvang. Bejaarden kunnen er vanaf 18 uur tot 10 uur terecht. Elke kamer is uitgerust met een aangepast bed, relaxzetel, TV, meubilair en aangepaste badkamer. ’s Ochtends krijgen de senioren ook een ontbijt aangeboden. Zo is het dagverzorgingscentrum het allereerste in Vlaanderen dat ouderen de mogelijkheid biedt om te overnachten. Overdag zullen de twee kamers gebruikt worden voor senioren die even willen rusten tijdens de dagopvang.

Bron: archipelago
Deel dit artikel:
Onze partners