Bij de keuze van een verwarmingsinstallatie wordt meer en meer rekening gehouden met de invloed ervan op de norm van de energieprestatieregelgeving (EPB). Condensatieketels, warmtepompen, vloerverwarming of plafondkoeling zijn onderdelen die deze steeds strenger wordende norm haalbaar maken. Door naregelingen zoals thermostatische radiatorkranen, zoneregelingen en gebouwbeheerssystemen behaalt de verwarmingsinstallatie echter niet altijd het gewenste optimale rendement. Door de installatie in te regelen met de automatische debietregelaar Autoflow van Caleffi kan deze met een maximaal rendement functioneren en aan hoge comforteisen voldoen.
De warmteverliesberekening is de eerste stap die zorgt voor comfort in de woning. Het berekend vermogen ligt in rechtstreeks verband met de hoeveelheid water die door het verwarmingssysteem vloeit. Naregelingen zoals thermostatische radiatorkranen, kamerthermostaten en zoneregelingen zorgen er echter voor dat niet steeds het berekende debiet door de installatie stroomt. ..
Veelal staart men zich blind op het rendement van de ketel en neemt men aan dat, als het rendement van de ketel hoger wordt, het rendement van de installatie ook hoger wordt. Dit is niet automatisch het geval. Recent onderzoek aan de Karel De Grote hogeschool in Antwerpen heeft aangetoond dat het rendement van een installatie in sterke mate afhankelijk is van het pomprendement. Toerental geregelde pompen die hun pompdebiet aanpassen aan het variërend debiet dat door de installatie stroomt, zullen in vergelijking met pompen met een vast toerental het rendement van de installatie gevoelig laten stijgen. Hierover zijn de meeste specialisten het eens. Het onderzoek toonde echter eveneens aan dat een verhoogde retourtemperatuur naar een condensatieketel erg slecht is voor het rendement van de installatie. Dit fenomeen stelt zich bij het toepassen van evenwichtsleidingen en regelingen die de aanvoertemperatuur regelen (mengregelingen) . Uit het onderzoek is gebleken dat debietregeling het beste installatierendement geeft.
2 types debietregeling
De eerste categorie is de statische inregeling. Hierbij maakt men gebruik van inregelventielen die een vaste instelling hebben die ingesteld wordt bij vollast. Omdat een installatie slechts 10% van zijn tijd in vollast werkt, heeft statische inregelmethode het nadeel dat bij deellast het werkelijk debiet bijna altijd groter dan het ingestelde debiet. Hierdoor verhoogt ook het pompdebiet en de retourtemperatuur. Deze effecten moet men koste wat het wil vermijden.