Hydro Building Systems en Saint-Gobain Glass bundelen de krachten

Hydro Building Systems en Saint-Gobain Glass bundelen hun krachten om de decarbonisatie te stimuleren, door de bouwsector te helpen duurzame gevels te ontwerpen met ingebouwde circulariteit. De twee bedrijven nemen het voortouw door het gebruik van producten met een laag koolstofgehalte, dankzij een hoog percentage gerecyclede materialen.

Gerecyclede materialen

De firma's maken al langer gebruik van producten met een laag koolstofgehalte: met name de aluminium gevelproducten van Hydro Building Systems die vervaardigd zijn uit Hydro CIRCAL® 75R en het glassubstraat ORAÉ® van Saint-Gobain Glass. Hydro CIRCAL® 75R, werd voor het eerst gelanceerd in 2019. Het is een aluminium van topkwaliteit, gemaakt uit minimaal 75% gerecycled post-consumer schroot. Hydro CIRCAL® 75R heeft een van de kleinste koolstofvoetafdrukken ter wereld: 2,3 kg CO2 per kg aluminium.

Nieuw glassubstraat

ORAÉ® is een nieuw glassubstraat met de laagste koolstofvoetafdruk ter wereld. Volgens zijn EPD heeft ORAÉ® een geverifieerde koolstofvoetafdrukwaarde van 6,64 kg CO2-equivalent per vierkante meter (voor een substraat van 4 mm). Dit is een vermindering van 42% ten opzichte van de Europese standaard van Saint-Gobain Glass voor helder glas. Dit resultaat wordt bereikt door het gebruik van hernieuwbare elektriciteit en een gerecyclede inhoud van 64%.

uitstoot gebouwen

Saint-Gobain Glass en Hydro Building Systems, dat de merken TECHNAL, WICONA, SAPA en DOMAL en het onlangs overgenomen HUECK omvat, zetten zich in voor duurzame ontwikkeling en helpen ontwikkelaars en bestekschrijvers om duurzamere gebouwen te ontwerpen met een lagere koolstofinhoud. Gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 39% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

helft minder

Volgens een levenscyclusanalyse van gevels kan de opgenomen koolstof van een gevel tot de helft worden verminderd door gevelsystemen van Hydro CIRCAL® 75R te combineren met ORAÉ® producten, zoals het zonwerend glas COOL-LITE® XTREME ORAÉ®.

urban mining

Bovendien neemt de belangstelling van de wereld voor urban mining toe als gevolg van strenge emissievoorschriften en het simpele feit dat de grondstofvoorraden langzaam maar zeker uitgeput raken. Hydro Building Systems en Saint-Gobain Glass investeren afzonderlijk in de ontwikkeling van partnerschappen voor urban mining in heel Europa, in overeenstemming met hun circulaire aanpak. Elk bedrijf heeft initiatieven genomen om afgedankt aluminium en glas in te zamelen en te recyclen en zo de circulariteit te bevorderen. Dit is wat er momenteel gebeurt bij een renovatie in Frankrijk.

Circulariteit

Door te investeren in gerecyclede en recyclebare producten en circulariteit te ondersteunen, kunnen ontwikkelaars van gebouwen uiteindelijk niet alleen de ingebouwde koolstof verlagen en meer waarde creëren aan het einde van de levensduur van het gebouw, maar ook profiteren van Europese financiële steun. 

bundelen van drijvende kracht

Marion Portenseigne, BU Glass Façade Specification Director bij Saint-Gobain Glass zei: "Wij delen met Hydro Building Systems dezelfde ambitie om toonaangevend te zijn op het gebied van licht en duurzaam bouwen. Dankzij dit partnerschap kunnen wij meer bekendheid geven aan koolstofarme geveloplossingen. Dit impliceert een gemeenschappelijke specificatietraining voor onze bestekschrijvers om het aanbod van de partner te leren kennen, gevolgd door gezamenlijke communicatieacties die gestart zijn tijdens de BAU-beurs in Duitsland in april, en gezamenlijke initiatieven voor specifieke projecten om beide oplossingen te promoten."

Lucile Souyri, Sustainability Manager bij Hydro Building Systems, zegt hierover: "Duurzaamheid is al vele jaren een cruciaal onderdeel van onze bedrijfsstrategie en de drijvende kracht achter ons streven naar koolstofarme innovatie. Het verheugt ons om samen met Saint-Gobain Glass een nieuwe norm te stellen en de weg te wijzen naar een duurzamere bouwomgeving. Ons partnerschap omvat dus de eerder door Marion voorgestelde elementen, en bovendien samenwerking om ervoor te zorgen dat glas en aluminium van gevels aan het einde van hun levensduur worden gerecycled. Dit kan echter alleen worden bereikt door nauwere samenwerking met de teams van beide betrokken bedrijven, vanaf de eerste ontwerpfasen tot de voltooiing van het gebouw."

Beide ondernemingen streven ernaar partnerschappen te blijven aangaan met andere belanghebbenden. Ze willen hun onderzoek verdiepen om steeds duurzamere producten te ontwikkelen, en het voortouw blijven nemen door een stap verder te gaan dan de regelgeving.

Bron: Hydro
Deel dit artikel:
Onze partners