Hydro CIRCAL®: gerecycleerd aluminium met lage CO2

Hydro CIRCAL® is een vooraanstaand assortiment van gerecycled aluminium, bestaande uit minimaal 75% post-gebruiker schroot. Door gebruik te maken van end-of-life materialen zoals oude ramen, deuren en gevels biedt Hydro CIRCAL® een duurzamere oplossing in vergelijking met primair aluminium. Dit proces helpt bij het verminderen van minerale extractie, afvaluitstoot en het energieverbruik in productieprocessen, terwijl het tegelijkertijd de CO2-uitstoot beperkt.

Eén van de varianten binnen het low-carbonaluminiumgamma van Hydro waar SAPA, het merk waaronder Hydro zijn aluminium bouwsystemen in de markt zet, gebruik van maakt is Hydro CIRCAL 75R. Het productieproces van dit product onderscheidt zich door de strenge selectie van recyclebaar materiaal, wat resulteert in een hoogwaardige legering voor de productie van duurzame aluminium bouwstenen. De fabriek van Hydro in Duitsland is uitgerust met geavanceerde technologie om aluminium efficiënt te sorteren en te scheiden van andere metalen, waardoor het juiste aluminium voor recyclingprocessen verzekerd wordt.

Recyclen van aluminium en de circulaire economie

Aluminium is uniek in zijn soort doordat het volledig recyclebaar is zonder verlies van zijn fysieke eigenschappen. De inzet van Hydro in dit recyclingproces vervangt de noodzaak voor bauxietwinning met het recyclen van aluminiumschroot, waardoor de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen wordt verminderd. Dit proces, bekend als urban mining, maakt steden tot belangrijke leveranciers van bouwmaterialen.

Wat is hydro circal 75?

Deze variant uit de aluminiumreeks bestaat voor ten minste 75% uit end-of-life aluminium. Dit gerecycleerde aluminium is extern en onafhankelijk gecertificeerd door DNV-GL. Het hersmelten van oud aluminium vereist slechts 5% van de energie die nodig is voor de productie van nieuw aluminium, waardoor Hydro CIRCAL 75R niet alleen energiebesparend is, maar ook bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot.

Het belang van hydro circal

Kiezen voor SAPA-producten geëxtrudeerd met Hydro CIRCAL aluminium betekent een drastische vermindering van de CO2-uitstoot. De koolstofvoetafdruk van aluminium gebruikt in Europa bedraagt gemiddeld 8,6 kg CO2 per kg aluminium. Met Hydro CIRCAL wordt dit verminderd tot slechts 1,9 kg CO2 per kg aluminium, wat een significante reductie van CO2-emissies betekent voor elk aluminium raamsysteem dat gebruik maakt van dit materiaal.

Tijdens vier verschillende Archilunches bij UAU Collectiv, Abscis Architecten, DMOA (+ KPW en Lava) en Stramien kreeg SAPA de kans om uitleg te geven over Hydro CIRCAL. Er waren telkens circa 30 architecten aanwezig op elke lunch die naast de productpitches ook een projectcase van een extern bureau voorgeschoteld kregen. Het inhoudelijke gedeelte werd telkens afgesloten met een lunch die ruimte bood voor netwerking. Wens je als fabrikant meer info over onze Archilunches? Of stel je je als architectenbureau graag kandidaat als gastheer? Laat het ons weten via info@architectura.be.

Bron: SAPA
Deel dit artikel:
Onze partners