Iconisch Brugs klooster wordt gemengd woonproject met riante stadstuin (bildt., B-juxta & Erik De Waele)

Gedurende de komende twee jaar zullen in het Brugse Karmelklooster negen appartementen, zes woningen en een opmerkelijke kapelloft worde gecreëerd. Binnen de kloostermuren komt er ook een riante stadstuin van liefst 5.000 m2 groot. Het ontwerp komt uit de koker van bildt.architecten (Roeselare) & B-juxta architecten (Gent). Het tuinontwerp ligt in handen van landschapsarchitect Erik De Waele uit Zwevegem. Bestaande erfgoedelementen zoals houten balken- en dakstructuren, vloeren, historische schouwen en binnendeuren worden zoveel mogelijk worden behouden. Iedere entiteit krijgt ook een eigen ontwerp met een balans tussen de geschiedenis van het klooster en het hedendaagse. Oplevering van het woonproject ‘Karmel’ wordt verwacht tegen het einde van 2025.

In het historisch centrum van Brugge is projectontwikkelaar Istoir gestart met de voorbereidende werkzaamheden om het voormalige Karmelklooster in ere te herstellen. De site met een zeer rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, wordt omgevormd tot een woonproject met 16 wooneenheden en een privatieve stadstuin van liefst 5.000m² voor de bewoners. Het pand werd sinds 1833 gebruikt door de gemeenschap van de ongeschoeide Karmelietessen, die gevlucht waren uit hun nabijgelegen klooster. Istoir, gespecialiseerd in de herbestemming van historische gebouwen, kocht het klooster in 2020 met het idee om binnenin het klooster een woonproject te realiseren.

"Het is ons verlangen om gebouwen met een rijke geschiedenis te bewaren en een nieuwe, toekomstbestendige invulling te geven. We stelden een multidisciplinair en ervaren bouwteam samen om tegelijk te voldoen aan de hedendaagse normen qua comfort en duurzaamheid maar ook om de bestaande structuren en het authentieke karakter van de site maximaal te bewaren."
- Frederik Van Vooren, Business Unit Manager Istoir -

 

In lijn met de vroegere bestemming als “opvangplaats voor deze die het nodig hadden” werd het iconische slotklooster tijdens de Oekraïnecrisis opengesteld voor gezinnen die er tijdelijk onderdak konden vinden. Ze verbleven er uiteindelijk 9 maanden, tot begin dit jaar. Sindsdien verblijven ze op andere locaties via het OCMW van Brugge.

 

Start van de werken 

Met de start van de voorbereidende afbraakwerken komt het project in een stroomversnelling. Istoir hoopt eind 2025 de nieuwe bewoners hun intrek te laten nemen in ‘Karmel’. Dan zullen er binnen de bestaande kloostermuren 16 wooneenheden  opgeleverd worden. Het project omvat in totaal negen appartementen, zes eengezinswoningen, een unieke kapelloft en het “Huis van Donche”, een exclusief appartement van 250m2 met een dakterras en uitzicht op de Brugse skyline. De panden krijgen ook grote terrassen en er komt, naast de grote tuin, ook een pandhof, een ommuurde tuin binnen de kloostertuin waar bewoners kunnen verpozen in alle rust en stilte.

 

Ongedwongen poëzie

De site, met de grote botanische tuin, is uniek in het stadscentrum. Het gebouw is een organisch gegroeide structuur die sinds de 16e eeuw geëvolueerd is van distilleerderij tot klooster, met een reeks opeenvolgende verbouwingen. De ontwerp ingreep bestaat er voornamelijk in om de leesbaarheid van de bestaande volumes terug te installeren. Hiervoor worden de onduidelijke structuren afgebroken om het geheel te ontpitten en de relatie tussen tuin en gebouw te optimaliseren. De historische bouwfases worden zichtbaar gemaakt door de articulatie van kleurstelling. Hierdoor kan de geschiedenis van het gebouw letterlijk afgelezen worden aan de gevelmaterialen en ontstaat een ongedwongen poëzie.

 

Sociale duurzaamheid

In het project is ingezet op een rijke typologie aan stadswoningen, duplexwoningen, tuinwoningen en een kapelloft. De nood aan buitenruimte wordt in het project voornamelijk ingevuld door de collectieve tuinen, met ruimte voor ontspanning, ontmoeting, maar ook voor tuinieren. Een grote inzet op sociale duurzaamheid dus, aangevuld met technische duurzaamheid voor de warmteopwekking door middel van een bodem-warmtepomp.

Bron: Bereal | bildt.architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners