Iconische toren geeft Warschau nieuwe dynamiek

De Poolse hoofdstad Warschau heeft met de ‘Warsaw Spire’ een icoon dat de stad definitief de 21ste eeuw binnenloodst. Jasper-Eyers Architects bracht met de slanke toren een nieuwe dynamiek in een verwaarloosd stadsdeel en creëerde een binnengebied op mensenmaat voor bezoekers en passanten.

De bouw van de Warsaw Spire vormt het begin van de herontwikkeling van een verwaarloosde zone in Warschau-centrum. Die zone werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig in de as gelegd en kreeg nadien een nieuwe industrile functie, onder andere met een boekbinderij. Na jaren van teloorgang en verval besloot de stad om een nieuwe dynamiek in de wijk te brengen, met de Spire als uithangbord van de nieuwe ambities. Het gebouw is de katalysator van talloze nieuwe projecten in de omgeving en een icoon van het Warschau van de 21ste eeuw.

 

Publieke ruimte voor de hele stad

De Spire lokt dankzij haar vormentaal bezoekers vanzelf naar de nieuwe site. De gebogen vorm van de zijgebouwen trekt het binnengebied open en leidt passanten er naar binnen zonder dat ze het beseffen. Op een hoger niveau wordt de Spire als indrukwekkend landmark een deel van het leven van de inwoners van Warschau.

“De nieuwe site lag geklemd tussen vier straten,” zegt John Eyers, CEO bij Jaspers-Eyers Architects. “Dan kan je die straten volbouwen en een private binnentuin creëren. Wij kozen – een primeur in Polen – voor een publiek binnengebied dat de site een echte meerwaarde geeft.”

 

Een nieuwe manier van werken, leven en beleven

Werknemers eisen veel meer van hun werkplek dan vroeger. Een kantoorgebouw dient niet enkel om te werken, maar moet ook functioneren als leefomgeving voor zij die er dagelijks tijd spenderen. Daarom biedt het tot European Square omgedoopte plein aan de voet van de Spire ook animatie, eetmogelijkheden en ontspanning. Groen en water zorgen voor aangename pauzemomenten, een vlek water met fonteinen doet kinderen spelen, ’s avonds creëert een lichtspel ambiance op de site. Die elementen verhogen meteen ook de veiligheid op de site. Meer zichtbaarheid en meer beleving verlagen de criminaliteit.

Terrassen, bomen en pleintjes geven de moderne toren van 220 meter hoog een menselijke schaal. De site moet bezoekers lokken, ze capteren, de dynamiek versterken en zo een toegevoegde sociale waarde creren. Eyers: Technologie eet de mensen op. Meer en meer zoeken ze naar een tegengewicht, een publieke plaats met chte bomen, artistieke installaties en rustpunten. Dat willen we bieden op de site van de Spire.

 

Slankheid, elegant en duurzaam

De dynamiek die je buiten vindt, komt trouwens ook in de Spire zelf terug. Als een witte Aaronskelk ontluikt de toren naar de atmosfeer, een open en futuristische architectuur die slankheid en elegantie benadrukt. Een eenvoudig lijnenspel, met daaronder een complexte geometrie.

De Spire scoort hoog op het vlak van duurzaamheid en energie, iets wat het BREEAM Excellent-certificaat bewijst. Voorzieningen voor fietsers – met douches en kleerkasten – en de nabijheid van openbaar vervoer trekken de milieuscore naar omhoog. Het liftsysteem wekt zelf energie op tijden het remmen.

Bovengronds zijn de balken in de vloerplaten geïntegreerd. Samen met de gecentraliseerde structurele elementen zijn de ruimtes daardoor flexibel in te delen en de technieken zonder beperkingen te plaatsen. “Die flexibiliteit garandeert duurzaamheid op de lange termijn,” zegt Gilles Bollens, senior project architect bij Jaspers-Eyers Architects. “De mogelijkheden van het gebouw in de toekomst zijn onbeperkt. Dat op zich is niet ecologisch, maar de lange gebruiksduur is dat wel.”

 

Spitstechnologie verhoogt efficiëntie

Een partnership tussen bouwheer Ghelamco en elektronicagigant Samsung levert een gebouw bomvol spitstechnologie op. Elke vergaderzaal is gelinkt met het secretariaat, waar men alles kan beheren. Een touchscreen aan de muur concentreert en integreert het volledige beheersysteem van de kantoorruimtes in één toestel. Het Building Management System verbindt de toegangscontrole met de lift. Die laatste komt daardoor dagelijkse gebruikers automatisch halen als ze de toegangspoort passeren en zet ze ook vanzelf af op de juiste verdieping.

 

... en garandeert veiligheid

Andere technologie verzekert de veiligheid van de gebruikers van het gebouw. Dankzij een anti-collapsesysteem blijven de kolommen het gebouw dragen, ook al valt er één weg door een brand of botsing. Het High Fog-systeem, een sprinklerinstallatie met watermist, koelt brandhaarden veel sneller zonder elektronische apparatuur te beschadigen bij een vals alarm. “Het hele gebouw van bluswater voorzien zou een erg grote buisdiameter en een enorm gewicht betekenen,” zegt Bollens.

Deel dit artikel:
Onze partners