In het kantoor van de toekomst ademen we gezonder

In het kantoor van de toekomst krijgt luchtkwaliteit een centrale plaats. Meer dan ooit speelt binnenklimaat een hoofdrol. Het welzijn van medewerkers staat daarbij op de eerste plaats. Om de gezondheid van het personeel te bevorderen is het belangrijk om CO²-niveaus onder de 900 ppm (of deeltjes per miljoen) te houden.

Iedereen ademt CO² uit. De CO²-concentratie hangt erg nauw samen met de productie van andere lichaamsstoffen en geuren. Daarom is het een goede indicator voor slechte en muffe lucht in een bepaalde ruimte. Te hoge CO²-waardes zorgen voor gezondheidsklachten en een daling van de werkprestaties.

Volgens het Koninklijk Besluit Arbeidsplaatsen is de werkgever wettelijk verplicht om die grens van 900 ppm te respecteren. Alternatief moet een ventilatiedebiet van minimaal 40 m³/u per aanwezige persoon gegarandeerd worden. Ter vergelijking: buiten bedraagt die concentratie slechts 400 ppm. Uit recent onderzoek bleek dat een gesloten ruimte met een bezetting van een paar personen snel aan een concentratie zit boven 1500 deeltjes per miljoen wanneer er geen verluchting of ventilatie is. Daaruit leren we dat verse lucht meer dan nodig is in werkplaatsen om te zorgen voor een gezond binnenklimaat.

Hoe zorg je nu voor een goede CO²-waarde op kantoor of op in de werkplaats? 

In een kantoorruimte of op een arbeidsplaats is aanvoer van verse lucht van groot belang, dat kan zowel via verluchting als via ventilatie. Toch is er een belangrijk onderscheid tussen ventileren en verluchten.

 

Ventileren versus verluchten

Bij verluchten zet je een raam en/of deur open om een verse luchtstroom te creëren. Dat betekent dat verluchting dus sterk afhankelijk is van weersomstandigheden, buitentemperaturen en het gedrag van mensen. Het is te verwachten dat werknemers het raam op kantoor sneller opnieuw zullen sluiten wanneer het pijpenstelen regent of buiten amper ² graden is. Bovendien zijn er niet altijd (voldoende) ramen en deuren aanwezig in werkplaatsen om genoeg verse lucht aan te voeren.

Bij ventilatie daarentegen is er voortdurend sprake van luchtverversing. De vervuilde buitenlucht stroomt naar buiten en vervangt die door verse en gezondere buitenlucht. Er is dus een continue luchtstroming met 100% verse lucht en dat is de meest optimale oplossing, zeker tijdens deze coronapandemie. Door gecontroleerde ventilatie wordt de lucht gefilterd, is er geen tocht en is het voor de werknemers aangenamer werken. Door de CO²-metingen kan je als bedrijf ook ventileren volgens de noodzaak en dus energie besparen door afname van stookkosten. Bovendien werken ventilatietoestellen meer en meer vraaggestuurd, vaak a.d.h.v. CO²-sensor.

 

Klik hier voor meer informatie over ventilatie op de werkplaats.

Bron: Ventilair
Deel dit artikel:
Onze partners