“In Nederland is de aansprakelijkheid van de architect fundamenteel anders.”

In onze reeks over het eerste architectencongres van het NAV komen we deze week terug op de woorden van Jorden Goossenaerts (RDBM Architecten & Adviseurs). Goossenaerts nam deel aan het debat rond de zware aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid van de architect. Aangezien RDBM vaak actief is in Nederland, kan Goossenaerts het verschil met onze noorderburen goed inschatten. Hij ervaart dat de aansprakelijkheid van een architect in Nederland minder zwaar doorweegt en dat architecten en aannemers er eerder een ‘gedeelde verantwoordelijkheid’ dragen.

In onze reeks over het eerste architectencongres van NAV komen we deze week terug op de woorden van Jorden Goossenaerts (RDBM Architecten & Adviseurs). Goossenaerts nam deel aan het debat rond de zware aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid van de architect. Aangezien RDBM vaak actief is in Nederland, kan Goossenaerts het verschil met onze noorderburen goed inschatten. Hij ervaart dat de aansprakelijkheid van een architect in Nederland minder zwaar doorweegt en dat architecten en aannemers er eerder een ‘gedeelde verantwoordelijkheid’ dragen.     

In België is een architect als het ware ‘levenslang’ verantwoordelijk of aansprakelijk voor het werk dat hij uitvoert of uitgevoerd heeft. Wanneer er problemen opduiken, komt men haast altijd bij de architect terecht. Op het architectencongres in Gent stelde NAV de vraag of dit in de toekomst niet herbekeken moet worden. Jorden Goossenaerts zette dit alles kracht bij door het contrast met de Nederlandse manier van werken te schetsen:  “In Nederland werk je als architect veel meer samen met de aannemer en deel je de verantwoordelijkheid voor het project in kwestie. Aannemers werken er dikwijls met resultaatsverbintenissen en nemen bepaalde taken over van de architect. Architecten hebben in Nederland dus een kleinere aansprakelijkheid, wat zich logischerwijs ook vertaalt in een lagere verzekeringspremie.”



Jorden Goossenaerts over het verschil qua aansprakelijkheid van de architect in België en Nederland.



Goossenaerts merkte anderzijds ook op dat architectenbureaus in Nederland anders georganiseerd zijn: “Nederlandse architectenbureaus zijn meestal al veel langer professioneel georganiseerd. Dit weerspiegelt zich ook in de samenstelling van het bureau. Ze bestaan uit een evenwichtige mix van specialisten (niet allemaal architecten, maar ook juristen e.d.) en vormen dus als bureau de architect.”

 

    


 

Deel dit artikel:
Onze partners