India-Natie binnenkort van start

India-Natie, een groots project in de Cadixwijk in Antwerpen, zal binnenkort van start gaan. Het project telt vier gebouwen: Kesar, Jaipal, Meti en Pai, en omvat een mix van grondgebonden woningen, appartementen, commerciële ruimtes en kantoren. Het wordt geconcipieerd als een bouwblok bestaande uit vier verschillende gebouwen ontworpen door verschillende architecten. Het geheel wordt op poten gezet door een samenwerking tussen de bureaus PULS architectencuypers & Q architectenPoponcini & Lootens ir. architecten en Raum architecten

De bouwwerken aan India-Natie gaan eind 2014-begin 2015 van start en zouden eind 2017 afgerond moeten zijn. De gebouwengroep zou dan uit drie grondgebonden woningen, zes handelsruimtes, 41 appartementen en 2800m² kantoren bestaan.

 

Vier-in-één

De gebouwen Kesar (PULS architecten) en Jaipal (cuypers & Q architecten) bestaan uit een gelijkvloers met commerciële ruimtes en appartementen op de verdiepingen. Naast deze gebouwen bevinden zich het gebouw Meti (Raum architecten), dat bestaat uit een combinatie van grondgebonden woningen en appartementen, en het kantoorgebouw Pai (Poponcini & Lootens architecten). De vier gebouwen zijn geschakeld rond een centrale gemeenschappelijke binnentuin en beschikken over een ondergrondse parking en een fietsenberging. 

 

Historische achtergrond 

De naam India-Natie refereert naar de talrijke handelsmaatschappijen die Antwerpen in het verleden rijk was en is een contextuele aanvulling van de verschillende straten die de buurt kenmerken, zoals de Madrasstraat, Indiëstraat…   Door de historische achtergrond van de wijken rond het eilandje is er gekozen voor een typologie van een pakhuis, die de gebouwen in de specifieke context een herkenbaar en representatief voorkomen geeft. 

 

Gekleurde gevels 

Qua materialen is er voornamelijk gekozen voor gladde gevelstenen in groene en beige tinten. De gevelsteen werd gecombineerd met bronskleurig geanodsieerd schrijnwerk en prefab betonnen elementen. . Bij de vier gebouwen wordt via de materialisatie een duidelijke geleding tussen een betonnen plint en een bovenbouw in de respectievelijke bakstenen gemaakt.

 

 Duurzaam bouwen

Er is ook aandacht besteed aan duurzaam bouwen. Zo werd er onder meer goed gelet op het totaalconcept van een passief gebouw en werden er specifieke technieken zoals balansventilatie en collectieve verwarming toegepast, in combinatie met een goed geïsoleerde gebouwenschil. Verder worden er nog duurzame principes zoals regenwaterrecuperatie en geautomatiseerde zonwering toegepast.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners