Indrukwekkend sportcomplex voor Britse school in Tervuren

De British School Brussels in Tervuren – dé school voor kinderen van Britten en expats in België – had oorspronkelijk enkel een dakrenovatie nodig.  Na een eerste evaluatie werd dat project echter uitgebreid naar een extra verdieping met klaslokalen. Uiteindelijk kwam er op basis van een grondige behoeftestudie een volledig nieuw complex met administratie en sportinfrastructuur bij. Voor de gevelbekleding van dat laatste kozen de architecten van Licence to Build voor Kallwall.

De geplaatste sportinfrastructuur is het paradepaardje van de school. Het nieuwe sportcomplex omvat immers een gymnasium met een grote sporthal, een gymzaal, een fitnessruimte, een danszaal en een cafetaria, met daarnaast ook een modern competitiezwembad. “Aan die opstelling merk je dat het Britse onderwijs een veel grotere nadruk op sport legt dan de Vlaamse overheid,” zegt ingenieur-architect Jos Leyssens, zaakvoerder van Licence to Build. “Als je ziet wat er mogelijk is in zo’n Britse school, is het jammer dat we die mogelijkheden in Vlaanderen niet krijgen. Een zwembad kan bijvoorbeeld in onze scholen niet, wegens de te beperkte AGIOn-budgetten, de erg stringente VLAREM-wetgeving en de hoge onderhoudskosten. De British School kiest er wel voor, omdat dat hun uitstraling verhoogt. De school heeft zelfs de ambitie om competities tussen verschillende Britse scholen over Europa te organiseren, de infrastructuur moet dus aan hoge eisen voldoen.”

 

BREEAM

De BSB is een privéschool en wordt dus met privémiddelen gefinancierd. Een groter budget dus, waardoor er ook meer mogelijk is om de school in de kijker te zetten. “Daarom besloten we samen met het schoolbestuur om een BREEAM ‘Excellent’-certificaat na te streven,” zegt Leyssens. “Het zal ook de eerste school in Vlaanderen zijn met zo’n certificaat. Het was ook de uitdrukkelijke wens van de directie om een voorbeeldproject op vlak van duurzaamheid te realiseren, omdat ze dit als een belangrijke inspiratiebron ziet voor de ouders en leerlingen van de school. Een nadruk op milieu- en samenlevingsbewust bouwen is daarbij een mooi uithangbord. Uiteraard is het terugverdieneffect van de besparende maatregelen ook een belangrijke reden.”

Een greep uit die maatregelen om aan de BREEAM-criteria te voldoen: geoptimaliseerd materiaalgebruik, laagenergetische en gestuurde verlichtingssystemen, gebruik van warmteopslag, zonnepanelen, een BEO-veld en een energiemonitoringsysteem. Het waterverbruik van het zwembad ligt bovendien heel laag en de ontwerpers gebruiken gefilterd regenwater voor het sanitair.

 

Fietsers boven

Voor BREEAM zijn naast energieprestaties ook flexibiliteit en mobiliteit belangrijke aandachtspunten. “We bekeken de school daarom veel ruimer dan het gebouw zelf,” zegt Leyssens. “De omgevingsaanleg en de verkeersstromen kwamen ook aan bod, en daarin faciliteren we het gebruik van de fiets. Tweewielers geraken heel makkelijk op het domein en ook een deel van de ondergrondse autoparking – toch een dure ruimte – werd opgeofferd voor een fietsenstandplaats. Zo kunnen fietsers hun fiets ook veilig en beschut parkeren. Ook de werforganisatie speelt in het BREEAM-verhaal een belangrijke rol: Wat doe je bijvoorbeeld met het bouwafval? Wij gebruiken dat zoveel mogelijk in onder andere de funderingen. We betrokken ook leerlingen bij de uitwerking van het ontwerp en sommige voorstellen, zoals speciale zitbanken, gevarieerde groenpartijen en speelse patronen, hebben we ook echt opgenomen in het programma.”

 

Lichtdoorlatende gevelbekleding

Voor de gevelbekleding koos Licence to Build voor Eternit-beplating en gevelpanelen van Kallwall. Die laatsten verspreiden het buitenlicht diffuus naar binnen terwijl ze het gebouw toch degelijk fysisch en thermisch  afschermen. Leyssens: “Sporthallen zijn vaak ‘gesloten dozen’. Lichtinval wordt immers als hinderlijk ervaren, zeker bij sporten waar je naar boven moet kijken, zoals volleybal en badminton. Daarnaast staan er hoge gebouwen in de omgeving en de school wou ongepaste inkijk zoveel mogelijk vermijden. We zochten daarom naar iets wat licht kon brengen in het gesloten volume zonder storend te zijn, zodat we de kunstverlichting – met de energieprestaties in het achterhoofd –  zo minimaal mogelijk konden houden.”

Joël Hermans, die Kallwall verdeelt in België, is blij om dat te horen en geeft nog enkele voordelen van Kallwall. “Het gebouw heeft ook uitstekende thermische kwaliteiten, met een U-waarde van 0,78. De onderhoudskost van het materiaal ligt ook erg laag, de gevelplaten reinigen zichzelf immers door de regen. Wij geven daarnaast een 25-jarige garantie tegen verkleuring. Dat is veel in vergelijking met polycarbonaat, waar Kallwallplaten vaak onterecht mee worden verward. Daar krijg je maar een garantie voor tien jaar.” Nog een extra voordeel voor zwembaden: ‘blind spots’ in het water worden vermeden. Kallwall-gevelplaten zijn in het buitenland daarom ook populair voor zwembadinfrastructuur.

J. Hermans & C°, het bedrijf van Hermans, voerde reeds vele Kallwallprojecten uit in België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk. Enkele Vlaamse voorbeelden zijn de Buurtsporthal Parkloods van Park Spoor Noord in Antwerpen, Janssen Pharmaceutica in Geel, de Thomas More Hogeschool in Geel en de ISB High School in Brussel.  “Maar vermits de schooldirectie Engels is, zijn ze een aantal projecten in hun thuisland gaan bekijken, onder andere een gebouw uit  1993,” zegt Joël Hermans. “De goede staat van die projecten heeft hen uiteindelijk overtuigd van Kalwall."

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners