Indrukwekkende ballon met helium wint Volcano Eyes Competition

Een met helium gevulde ballon die vasthangt aan een reling kwam als winnaar uit de bus tijdens de Volcano Eyes Competition, een wedstrijd van Bee Breeders waarbij de deelnemers een conceptueel observatiedek voor de Nemrut-vulkaan in Turkije moesten ontwerpen. Het tot de verbeelding sprekende ontwerp, dat overigens niet gerealiseerd wordt, is van de hand van de Puerto Ricaanse studenten Fernando Irizarry, Marcos Ortiz en Gabriel Rivera.

Bee Breeders vroeg de deelnemers om een 20 vierkante meter groot conceptueel observatieplatform te ontwerpen voor Nemrut, een slapende vulkaan in het oosten van Turkije. Op een hoogte van 2.800 meter moet het dek een ruim zicht bieden op de omgeving rond de vulkaan en uiteraard ook de grote krater met zijn drie meren binnenin. Opvallend: Bee Breeders deelde een eerste, tweede en derde prijs uit, maar geen enkele van de ontwerpen zijn bedoeld om effectief te realiseren. Toch kregen de deelnemers een begeleid budget van 85.000 euro om hun idee uit te werken.

 

360 view

Bij het ontwerp moesten de designers, gezien het afgelegen en ongerepte karakter van de site, veel belang hechten aan energie-efficiëntie en duurzaamheid. De eerste prijs ging naar drie studenten van de universiteit van Puerto Rico. Het project van Irizarry, Ortiz en Rivera toont naar eigen zeggen een ‘een andere idee van een statisch observatiedek’. Hun voorstel van een heliumballon aan een reling  zorgt voor een 360 view en door een minimum aan ankerpunten wordt de belasting op de grond zo klein mogelijk gehouden.

 

Cortenstaal

De tweede prijs in de Volcano Eyes Competition ging naar de Turkse architect Keremcan Kirilmaz en de Turkse productdesigner Erdem Batirbek. Hun project is een trap richting een platform, is ontworpen in cortenstaal en heeft de vorm van een lavastroom en de beweging van tektonische platen. Door het gebruik van cortenstaal is de structuur bestand tegen de veranderende weersomstandigheden op de site.

 

Driehoekig metalen dek

De Italiaanse architecten Guiseppe Pastonesi, Desislava Georgieva, Marchela Varbanova en Nina Gerosa van Studio S64 gingen met de derde prijs aan de haal. Een prijs die ze hadden te danken aan hun strak, driehoekig observatiedek dat tien meter over de krater helt. De open ruimtes tussen de metalen vloer van het platform bieden extra zicht op de krater. De witte metalen wanden dienen dan weer als camouflage voor de sneeuw tijdens de wintermaanden.

 

BB Green Award

Tot slot deelde Bee Breeders ook de BB Green Award uit. De award bekroont een ontwerp met speciale aandacht voor duurzaamheid en het waren de Amerikaanse designers Sam Naylor en Elaine Stokes die de prijs in de wacht sleepten. Hun platform draait geleidelijk aan tot 70 graden en biedt zo een ruim zicht op de krater. Het project wordt verlicht dankzij zonne-energie.

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners