Ingenieuze oplossingen voor waterbuffering en vuilwaterafscheiding

Wie over de E17 te Kruisem/Nazareth rijdt, kan er niet naast kijken: de 380 m lange nieuwe vestiging van Renson nadert haar voltooiing. Het geheel, dat bestaat uit een productie-afdeling en een ’experience center’, is een soort staalkaart van toekomstgerichte architectuur en bouwtechnieken - waarin Industrie 4.0 harmonieus aansluit bij de idee van ‘outdoor living’ en respect voor natuur en milieu. Aan dat toekomstgerichte karakter hebben ook Deschacht en Collinet bijgedragen via o.a. de levering van ingenieuze oplossingen voor waterbuffering en vuilwaterafscheiding die passen in de filosofie van bouwheer en architecten.

KWS-afscheiders

Peter Rommel, Projectadviseur bij Collinet: “De nieuwe productievestiging bevat o.a. een eigen productie van poederlakken. Opvang van afvalwater en chemicaliën gebeurt in een afvoergeul in resistent PP. Het effluent wordt opgevangen in twee calamiteitentanks van respectievelijk 35.000 en 50.000 liter. Ik heb voorgesteld te werken met twee dubbelwandige HDPE tanks omwille van de duurzame bestendigheid tegen chemicaliën van het materiaal en de dubbele bescherming tegen lekken."

"Voor het makkelijk wegwerken van bekabeling van onder meer een evenementenruimte werden Hauraton kabelgoten met gesloten deksel geleverd. Om het regenwater dat op het terrein valt conform de regelgeving te ontdoen van vetten en oliën werden 2 KWS afscheiders geplaatst met een verwerkingsdebiet van elk 100 liter/seconde. Hier kozen architect en bouwheer voor twee dubbelwandige afscheiders om het risico op lekken en infiltratie van vervuilende koolwaterstoffen in de bodem uit te sluiten.“

 

Tubao als modern alternatief voor bufferkuip

Voor de buffering van het hemelwater stelde architect Wim Embo een eigentijds alternatief voor de traditionele betonkuip voor. Wim Embo: “Ik kende Tubao al uit vakliteratuur en van vorige werven en ik was overtuigd van de voordelen ervan. ik heb twee Tubao-buizen met 3 meter diameter naast elkaar laten installeren, voorzien van alle nodige aansluitingen e.d."

"Dat bufferwater zal gebruikt worden voor de beregening van de grasperken en de aanvulling van de talrijke waterpartijen. De voordelen van zo’n Tubao buffertank liggen vooral in de snelheid van installatie. De aanleg van een betonnen kuip neemt weken in beslag. De aanleg van een Tubao, het graven van de put inbegrepen duurt zo’n 3,5 dag, dus daar hoef je geen tekeningetje bij te maken. De Tubao’s zijn af fabriek voorzien van alle nodige aansluitingen, mangaten voor inspectie e.d., dus de installatie op de werf is vlekkeloos verlopen. Het is een toekomstgericht alternatief dat ik bij volgende gelegenheden zeker opnieuw zal voorschrijven.”

Deel dit artikel:
Onze partners