Op vrijdag 23 maart vond in Diepenbeek de langverwachte opening van de Bouwcampus plaats. Dat het ‘huis der aannemers’ geen alledaags gebouw is, is een understatement. Architectura.be wilde er het fijne van weten en organiseerde in de coulissen van het gloednieuwe complex een panelgesprek met de voornaamste betrokkenen. “We zijn enorm blij met het resultaat”, benadrukt Goele Kerckhofs, adviseur Transformatie Bouw bij Confederatie Bouw Limburg. “Dankzij het uitstekende werk van onder meer HVC Architecten, Mathieu Gijbels, Geert De bruyn en Belisia kunnen we de slagzin op onze gevel – ‘daar waar de bouw thuis is’ – helemaal waarmaken.”
Het hoeft geen betoog dat de realisatie van de Bouwcampus een absoluut prestigeproject is. De ambities van Confederatie Bouw Limburg waren immers niet min: een innovatief, energieneutraal kantoor- en opleidingsgebouw verwezenlijken dat de duurzame toekomst van de Limburgse bouwsector tastbaar maakt door het neusje van de zalm op het vlak van bouw, architectuur en technieken te etaleren. Een droom die werkelijkheid werd dankzij de vooruitstrevende aanpak van het uitverkoren bouwteam. “Bouwen voor de Confederatie Bouw impliceert bouwen voor de aannemers”, beseft Gert Janssen, Directeur Engineering & Ontwikkeling bij aannemer Mathieu Gijbels. “Onze collega’s volgden het project met argusogen op, wat onze taak er uiteraard niet eenvoudiger op maakte. Ik denk echter dat we er uitstekend in geslaagd zijn om het uiterst ambitieuze programma van eisen te vertalen naar een gebouw dat echt wel gezien mag worden. Het is zeker geen realisatie van dertien in een dozijn!”
"Het is een hele prestatie dat we zo’n uitgebreid en complex programma van eisen hebben kunnen realiseren op de beperkte oppervlakte die we ter beschikking kregen"
Geïntegreerd geheel
Ook voor Frank Tack en zijn collega’s bij HVC Architecten was het een bijzonder project. “Aangezien we bouwden voor de koepel der aannemers, vervulden we eerder een ‘modererende’ functie. Je zit met partijen rond de tafel die zeer goed weten hoe ze zo’n gebouw kunnen realiseren, dus dan heeft het weinig zin om je eigen visie resoluut te willen doordrukken”, geeft Tack aan. “Ik vind het een hele prestatie dat we zo’n uitgebreid en complex programma van eisen hebben kunnen realiseren op de beperkte oppervlakte die we ter beschikking kregen. De opzet was vanaf dag één: voortborduren op de laatste nieuwe technieken en inzichten. We zijn tot het uiterste gegaan en hebben echt een geïntegreerd geheel ontworpen waarbij alle aspecten (architectuur, techniek, akoestiek, stabiliteit, interieur …) volledig op elkaar afgestemd zijn. Dat ons bouwteam al die oplossingen zonder al te veel kunstgrepen heeft kunnen verenigen in een kwalitatief en uitvoerbaar geheel, is allicht onze grootste verdienste.”
Gedroomd visitekaartje
Confederatie Bouw Limburg is hoe dan ook erg blij met zijn nieuwe thuisbasis. De Bouwcampus is een gedroomd visitekaartje voor de dynamische Limburgse bouwsector, vindt Goele Kerckhofs: “Wat ik vertel over nieuwigheden op het vlak van energie, technologie, bouwprocessen en bouwmethodes ‘klopt’ echt omdat het meteen live te bezichtigen is. Deze omgeving past uitstekend bij het nieuwe DNA van Confederatie Bouw Limburg. Ons verhaal zit volledig vervat in dit gebouw, ook wat het streven naar een intensere samenwerking tussen verschillende bouwactoren betreft. Zo konden zogeheten ‘schaduwbouwteams’ van de PXL (bachelor bouw) en de Universiteit Hasselt (industrieel ingenieur bouwkunde) het volledige bouwproces op de voet volgen, waarbij de studenten konden kennismaken met innovatieve principes zoals Lean bouwen en BIM. Los daarvan is de Bouwcampus een zeer aangename plek dankzij de huiselijke inrichting, de overvloedige lichtinval en de verregaande aandacht voor ergonomie. We zijn enorm tevreden met het resultaat!”
Klik hier voor het vervolg van dit panelgesprek