De vraag naar duurzame renovatie-oplossingen neemt nog altijd flink toe. Klanten verwachten op dat gebied ook steeds meer van de installateur. Je wilt dan ook snelle en slimme concepten om hieraan te voldoen. In deze blog neemt REHAU je mee langs nieuwe vloerverwarmingssystemen voor renovatie.
Om te voldoen aan de steeds strengere eisen is lage temperatuur verwarming in nieuwbouw eigenlijk al de standaard en worden woningen grotendeels voorzien van vloerverwarming. Mede door de verduurzamingslag in de bestaande voorraad wordt ook daar steeds vaker voor vloerverwarming gekozen.
Dit vereist net wat slimmere oplossingen. Bijvoorbeeld in oude panden die worden getransformeerd tot woningen. Daar kun je door de vaak houten draagvloeren niet uit de voeten met een zware zandcementvloer. Je hebt een lichte vloer nodig mét een lage opbouwhoogte, de ruimte in oudere panden is tenslotte al beperkter.
Bovendien is er, in het kader van minimale overlast, bij een renovatieproject nog meer aandacht voor snel en stofvrij werken. Natuurlijk is ook het voorkomen van materiaalverspilling een aandachtspunt. Mede hierdoor worden droge verlegsystemen steeds populairder. Maar innovaties op het gebied van warmtegeleiding en bufferend vermogen zorgen er ook voor dat vloerverwarming steeds beter in bestaande bouw kan worden toegepast.
TS-16 en TS-14: snel en energiezuinig
Het is belangrijk dat je renovatieprojecten snel en efficiënt energiezuinig kunt uitrusten. REHAU heeft hiervoor op elkaar afgestemde systeemcomponenten: buis, verlegsysteem, verdeel- en regeltechniek.
In de vraag naar vloerverwarmingssystemen voor de renovatie werkt de firma onder andere met droge systemen met verlegplaten van EPS. Het droogbouwsysteem TS-16 en TS-14 bieden onder andere de al eerder genoemde voordelen op het gebied van gewicht en opbouwhoogte maar ook veel verwerkingsgemak. Daarnaast profiteer je van geleidende platen die de warmte horizontaal verspreiden met een snelle reactie naar het vloeroppervlak.
Om in te spelen op de huidige ontwikkeling op het vlak van duurzaam renoveren innoveert REHAU continu. De nieuwste ontwikkelingen betreffen een droog én een nat verlegsysteem.
COMPLHEAT: een samenwerking voor unieke prestaties
In het nieuwe droge systeem wordt de kennis en kunde van vloerverwarmingsbedrijf Easywarm, KNAUF en REHAU gebundeld in wat we ‘COMPLHEAT’ noemen. Het is een droogbouwsysteem met alle voordelen van dien op het gebied van toepasbaarheid en verwerking.
De KNAUF Brio droge dekvloer zorgt hierbij dankzij zijn unieke eigenschappen bovendien voor goede geluids- en brandprestaties maar ook thermisch voor zeer sterke resultaten. Brio23 is een massieve gipsvezelplaat, geproduceerd volgens een speciaal productieproces met gips en versterkende vezels.
Dit maakt het mogelijk om het leidingwerk voor vloerverwarming direct in de plaat te frezen zonder een verlies van stabiliteit. De specialisten van Easywarm zorgen hiervoor. Dankzij de vloerverwarmingsbuis van slechts 14 mm en met een dunnere wanddikte van slechts 1,5mm behaalt het systeem nog betere thermische prestaties.
PCM Klimaatvloer: energiezuinig en comfortabel door faseverandering
In samenwerking met Orange Climate en Easywarm biedt REHAU de PCM Klimaatvloer aan. Een slim systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van PCM-cassetten in een anhydriet dekvloer in combinatie met een warmtepomp.
PCM staat voor Phase Change Materials, oftewel faseovergangsmateriaal. Een bekend voorbeeld daarvan is water. Dat bevriest bij nul graden en verdampt als het kookt. In het geval van de PCM Klimaatvloer wordt een water-zout oplossing gebruikt waarvan de faseverandering wordt toegepast om warmte op te slaan en vertraagd af te geven in een cyclus van 24 uur. Op basis van een specifieke menging wordt er een smeltpunt gecreëerd voor het materiaal (in woningbouw meestal 26 graden) waardoor er een constante ruimtetemperatuur rond dit punt ontstaat. Het is een soort thermische accu.
Door vloerverwarming te combineren met PCM-panelen creëer je een systeem wat de warmte overdag buffert en in de avond geleidelijk weer afgeeft.
Een belangrijk voordeel daarvan is dat de overtollige warmte die overdag wordt opgewekt door een optimaal werkende warmtepomp, wordt opgeslagen in het PCM. ’s Avonds benut je de warmte die vrijkomt bij de fase overgang, om daarmee de ruimte op temperatuur te houden.
In de zomer kan juist deze warmtebuffering gebruikt worden om de leefruimte koeler te houden en ’s nachts de vrijkomende warmte door extra te ventileren naar buiten af te voeren.
Hiermee realiseer je een betere COP van de warmtepomp door hoofdzakelijk overdag te laten draaien met de mogelijkheid om zonne-energie aan te wenden. Daarbij draai je in de zomer minder koellast uren.
Door de constante temperatuur is er geen grote hoeveelheid energie nodig om het huis comfortabel te krijgen (zowel de koel- als verwarmingsbehoefte neemt af). Door het gebrek aan energiepieken is er minder vermogen nodig voor het systeem en gaat een warmtetoestel langer mee. Al met al bespaar je kosten en energie in de totale installatie en bied je een comfortabele oplossing.