UZ Leuven werkt aan een grootschalige uitbreiding van zijn intensive-careafdeling en operatiekamers op campus Gasthuisberg. Voor deze nieuwbouw, onderdeel van Fase VIII, gaat het ziekenhuis in zee met het Nederlandse Wiegerinck Architecten en het Belgische bureau LOW Architecten. Het opvallende ontwerp – een zwevend gebouw dat een grote brug vormt boven het huidige operatiecomplex – is het resultaat van een complexe, ruimtelijke puzzel. De oplevering van het gebouw staat gepland voor 2028.
De locatie op de campus Gasthuisberg bood grote uitdagingen. Het terrein is ingesloten door andere gebouwen en grenst aan de ringweg, waardoor horizontale uitbreiding vrijwel onmogelijk is. Bovendien wilde UZ Leuven het bestaande operatiecomplex behouden, terwijl dit oudere gebouw niet geschikt is voor verticale uitbreiding. Het nieuwe gebouw biedt een innovatieve oplossing door letterlijk de hoogte in te gaan, als een brug die zweeft boven het huidige complex.
"Vanuit een ogenschijnlijk onmogelijke situatie creëerden we glasheldere, gestandaardiseerde verdiepingen. In een passend gebouw dat al zwevend het oude omvat."
Het asymmetrische ontwerp sluit naadloos aan op de contouren van de omliggende bebouwing langs de ringweg en past binnen het masterplan van de campus. Het gebouw telt negen bouwlagen, waarvan er zeven zichtbaar zijn vanaf de ringweg. De onderste twee verdiepingen liggen door het heuvelachtige terrein onder het maaiveld.
De nieuwbouw biedt ruimte aan 72 intensive care bedden, verdeeld over drie verdiepingen met gestandaardiseerde en flexibele units van twaalf kamers. Centraal in elke unit bevinden zich voorzieningen zoals verpleegposten, medicatieopslag en mobiele apparatuur. Op de vijfde verdieping is een gespecialiseerde afdeling met twaalf IC-kamers voor brandwondenpatiënten, die ook als reguliere IC-kamers kunnen worden ingezet. Een extra unit op de tweede verdieping huisvest zowel twaalf IC-kamers als post-CCU-kamers voor patiënten die herstellen van hartbewaking.
Daarnaast worden zes nieuwe operatiekamers toegevoegd. Vier hiervan zijn bestemd voor dagbehandelingen en liggen verzonken ten opzichte van de ringweg. Twee hybride OK’s op een hoger niveau sluiten direct aan op het bestaande operatiecomplex, wat een efficiënte integratie van oude en nieuwe functies mogelijk maakt.
Het project maakt deel uit van de bredere visie om campus Gasthuisberg te transformeren tot een hoogtechnologische Health Sciences-campus. Naast de nieuwbouw voor Kritieke Diensten omvat dit masterplan onder andere een protonencentrum, een nieuw ziekenhuis voor psychiatrie en een gebouw voor vrouw en kind.
Volgens Wiegerinck-architect Jörn-Ole Stellmann is de nieuwbouw niet alleen innovatief, maar ook afgestemd op de specifieke eisen van UZ Leuven: “Vanuit een ogenschijnlijk onmogelijke situatie creëerden we glasheldere, gestandaardiseerde verdiepingen in een passend gebouw dat al zwevend het oude omvat.” De ziekenhuisdirectie noemde het ontwerp "van academisch niveau," een compliment dat de betrokken architecten ten zeerste waarderen.