In Oostkamp is in februari het hypermodern kantoorcomplex O-Forty geopend. Dankzij de installatie van een geavanceerd luchtventilatiesysteem is het ook een van de meest coronaproof werkplekken van Vlaanderen. Centraal op de site opent projectontwikkelaar Global Estate Group daarenboven een Meeting Center met twaalf flexibele vergader- of werkruimtes. Het ontwerp is van de hand van Govaert & Vanhoutte Architects.
In februari zijn de eerste drie afgewerkte gebouwen van het nieuwe bedrijvencomplex in Oostkamp, bij Brugge, officieel geopend. In O-Forty is er over 22.000m² plaats voor 800 werknemers, verspreid over in totaal acht hypermoderne gebouwen. De innovatiecampus is daarmee het grootste en meest innovatieve bedrijvencomplex dat dit jaar haar deuren opent in de regio. De werknemers van Deloitte nemen als eerste hun intrek in O-Forty. Straks volgen ondernemersorganisatie VOKA West-Vlaanderen en de logistieke consultant Logflow.
Ook het Meeting Center - het kloppend hart van de site - is nu klaar. Zodra het weer toegelaten is, wordt dit een nieuwe ontmoetingsplaats voor bedrijven en kunnen hier networking events georganiseerd worden. Ook bedrijven die niet op de site zijn gevestigd, kunnen terecht in een van de twaalf flexibele vergaderruimtes.
Vlaamse Google Campus
O-Forty is niet alleen een hoogtechnologische kantorenhub, maar meteen ook een van de meest coronaproof werkplekken van Vlaanderen. Het is namelijk een van de eerste bedrijventerreinen in (West-)Vlaanderen dat aan de strengste Europese richtlijnen voor ventilatie voldoet. Die stellen onder andere dat er continu verse lucht moet aangeleverd worden in de kantoorgebouwen en dat er geen lucht mag gerecupereerd worden (zoals in de meeste ventilatiesystemen vandaag wél het geval is).
O-Forty is bovendien geen klassiek kantoorcomplex zoals we tot voor kort kenden. Er is veel aandacht uitgegaan naar de slimme werkplek van de toekomst. De lichten en verwarming gaan er bijvoorbeeld automatisch uit eenmaal de vergadering afgelopen is en de werknemers de ruimte verlaten. Niet onlogisch dus, dat O-Forty ook wel eens de Vlaamse ‘Google Campus’ wordt genoemd. Temeer omdat projectontwikkelaar Global Estate Group vooral bedrijven uit de IT- en technologie-sector wil aantrekken.
Torens opgebouwd uit betonschrijven
De torens zelf zijn opgebouwd uit elementaire betonschijven, die op een logische wijze gepositioneerd zijn t.o.v. de oriëntering van elke blok. De uitkragingen vermijden directe bezonning van de binnenruimtes. De houten membranen tussen de betonschijven fungeren zowel als zonnewering als voor functionaliteiten intern. Kamerhoog glas zorgt voor een maximale lichtintrede. De hoogste torens krijgen een donker bovenvolume voor exclusieve vergadermogelijkheden. De ruimte tussen de volumes combineert groen, waterpartijen, fiets- en wandelpaden met pleinvorming.
Decentralisatie van de kantorenmarkt
Na de zomer volgt de volgende fase van O-Forty: de oplevering van de twee volgende kantoorgebouwen. De coronacrisis heeft de kantorenmarkt onder druk gezet, en dat is voor O-Forty uiteraard niet anders. Toch wordt verwacht dat de verdere ontwikkeling van het project niet in het gedrang zal komen.
“Wij zijn er niet van overtuigd dat telewerk na de coronacrisis de norm zal blijven. In de eerste plaats omdat het vele thuiswerk het belang van het samen werken op kantoor heeft blootgelegd. Bovendien merken we dat de decentralisatie van de kantorenmarkt zich blijft verderzetten. Bedrijven gaan meer op zoek naar lokale hubs, dichter bij de werknemers. O-Forty speelt hier - ook met haar toplocatie vlak aan de E40 - op in”, aldus Kathleen Dewulf, managing partner van Global Estate Group