Innovatieve oplossing voor creatieve vrijheid

Op een idyllisch landgoed in de nu vredige Flanders Fields rond Ieper werd naast het bestaande gebouw een nieuwe woning opgetrokken. Strak en  modern met een onmiskenbaar landelijke toets. De bouwheer wou zowel de gevel als het dak van het L-vormige gebouw afgewerkt zien met een stijlvol lattenwerk uit een tropische houtsoort. Maar qua uitvoering bleek deze houten enveloppe een minder evidente keuze. Architect Dries Bonamie zag twee problemen: enerzijds, hoe dit zware hout bevestigen met het oog op een waterdicht dak, en anderzijds, wat met de afschuifkrachten?

Een eerste voorstel van de architect om bevestigingsprofielen te bevestigen in cellenglas isolatie bleek te duur en dus absoluut niet haalbaar.

Uiteindelijk stootte de bouwheer zelf op het RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem. Dit ultralichte kunststof profiel met aluminium versteviging werd  oorspronkelijk ontwikkeld om zonnepanelen 100% vast en betrouwbaar op een kunststof dak te bevestigen, maar vond intussen ook zijn weg naar een waaier van toepassingen voor esthetische afwerkingen van daken.

 

Licht en waterdicht

Tot grote verwondering van de architect bleek dit vernuftige bevestigingssysteem dé ideale oplossing voor deze uitdaging. Vooral het superlichte gewicht en de absolute waterdichtheid bleken doorslaggevend. Maar ook de betrouwbaarheid speelde mee.

Het innovatieve systeem wordt al 10 jaar geïnstalleerd zonder enige klacht en werd uitvoerig getest tijdens windkanaaltesten.  Verschillende goedkeuringen bewijzen ook de degelijkheid. 

Dakdekker APD van Ardooie nam de dakwerken voor zijn rekening. Het dak van het volledige gebouw werd eerst voorzien van een OSB ondergrond, een hechtingslaag en een zelfklevend RENOLIT ALKORPLUS81002 aluminium dampscherm.

Bij de dakafdichting werden twee verschillende systemen toegepast. Het dak van het eigenlijke woongedeelte en de brede dakgoten werden waterdicht gemaakt met de RENOLIT ALKORPLAN F dakbaan. Deze 2 mm dikke dakbaan wordt, evenals als de PIR isolatie, mechanisch bevestigd. 

 

Gelijmd systeem

Bij de vleugel grenzend aan het hoofdgebouw werden zowel de PIR isolatie als de RENOLIT ALKORPLAN A dakbaan gelijmd. De reden waarom op dit deel van de woning werd overgestapt naar een gelijmd systeem is het indoor zwembad.

Om vocht- en condensproblemen ten gevolge van thermische bruggen te voorkomen wordt immers ten stelligste afgeraden om het dak van een vochtige omgeving mechanisch te bevestigen.

De dakdekker gebruikte bij dit systeem de universele PUR lijm RENOLIT ALKORPLUS Dualfix, een handige 2-in-1 oplossing om op een snelle manier zowel isolatie als dakbanen te verlijmen. 

 

Houten buitenafwerking

Eens het dak van het gebouw volledig waterdicht was afgewerkt, kon gestart worden met de houten buitenafwerking. Maar zware latten uit een tropisch
houtsoort plaatsen onder een best wel steile helling is niet zo vanzelfsprekend. En het is natuurlijk belangrijk om bij het bevestigen van het hout niet meer te raken aan de waterdichtheid.

Hiervoor heeft RENOLIT wel degelijk een mooie troef in handen: het RENOLIT ALKORPLAN Solar profiel. Dit geëxtrudeerde PVC-P profiel wordt,  voorzien van een aluminium versteviging, via een warmeluchtlas ter hoogte van de lasnaad met de PVC dakbaan versmolten.

Bij dit project werd geopteerd voor een tussenafstand van 70 cm tussen de Solar bevestigingsprofielen, vooral om de krachten op een optimale manier te verdelen. Voor het mechanisch bevestigde dak betekent dit dat de 1,60 m brede dakbanen moesten versneden worden tot 80 cm, op die manier zijn de dakbanen elke 70 cm bevestigd.

Op het aluminium profiel worden eerst houten dwarslatten bevestigd, waarop nadien de esthetische, verticaal geplaatste houten buitenafwerking wordt vastgeschroefd. Zónder te raken aan de waterdichtheid. Maar vooral 100% vast en betrouwbaar, met - heel belangrijk - een goede weerstand tegen afschuifkrachten.

 

Contrasterend lijnspel

Om te vermijden dat de lichtgrijze afdichtingsbaan enigszins tussen het hout zou doorschemeren besloot de architect om het tropische hout te bevestigen op onderliggende, donkergekleurde latten. Zo creëerde hij een apart, contrasterend lijnenspel waardoor het hout nog beter uitkomt.

De verzorgde buitenafwerking in hout verraadt trouwens dat hier ook voor de timmerwerken een vakman aan het werk was.

 

Houten enveloppe

Het hout van de dakafwerking loopt mooi door op de gevel, daar zijn de latten wel op de traditionele manier bevestigd. Opvallend is de perfect aansluitende overgang tussen dak en gevel. Alles werd immers in het werk gesteld om de strakke lijnen van het gebouw niet te doorbreken.

Zo zitten dakgoten en regenwaterafvoeren netjes ingewerkt onder het hout, zijn deuropeningen onzichtbaar voor het oog ingewerkt in de houten gevel en vormen de verduisterende luifels voor de ramen een ononderbroken houten wand. 

Deze houten enveloppe is een knap staaltje van strak design.

"RENOLIT ALKORPLAN Solar biedt ongetwijfeld heel wat mogelijkheden voor een architect. Voor de uitwerking van dit project in het bijzonder was het profi el dé ideale oplossing”, zo motiveert architect Bonamie de keuze. “Een ontwerp staat of valt natuurlijk bij de concrete uitvoering, en ik denk dat ik mag stellen dat dit project er echt staat. RENOLIT ALKORPLAN Solar geeft je de vrijheid om een woning volledig naar je hand te zetten en te personaliseren.”

 

Hout en meer

Ook aan energiebesparing werd in dit project gedacht. Weliswaar discreet. Zonnepanelen durven immers weleens vloeken met de uitstraling van een gebouw.

Om de strakke lijn en het landelijke uitzicht van het gebouw niet te verstoren, liggen de zonnepanelen hier mooi aan het oog onttrokken in de brede dakgoten, ook afgedicht met RENOLIT ALKORPLAN. Een fijn gevonden oplossing om met respect voor het karakter van de woning toch te genieten
van de voordelen van zonne-energie.

En ook hier bewijzen de RENOLIT ALKORPLAN Solar profielen vanzelfsprekend hun nut als een 100% veilige basis voor de dragende structuur van de zonnepanelen.

Bron: Renolit
Deel dit artikel:
Onze partners