Inpakken en wegwezen: Mobile student housing als nieuwe kotconcept

Mobiliteit, personalisatie en educational design: dat zijn de drie concepten die ten grondslag liggen van het experimentele project ‘Mobile student housing terminal HUB01’. Vzw Katho daagde dmvA en ontwerpbureau A3 uit om mee te helpen bouwen aan het kot van de toekomst. Het resultaat hiervan is een hypermoderne harmonicatunnel waar koten vrij kunnen worden in- en uitgeplugd. Tijdens de Interieur Biënnale wordt het prototype HUB01 tentoongesteld op de campus van de Katholieke Hogeschool tegenover de expo in Kortrijk.
Mobiliteit, personalisatie en educational design: dat zijn de drie concepten die ten grondslag liggen van het experimentele project ‘Mobile Student housing terminal HUB01’. Vzw Katho daagde dmvA en Ontwerpbureau A3 uit om mee te helpen bouwen aan het kot van de toekomst. Het resultaat hiervan is een hypermoderne harmonicatunnel waar koten vrij kunnen worden in- en uitgeplugd, afhankelijk van de universiteitspopulatie. Een hoofdzakelijk zelfvoorzienend centrum vervult de gemeenschappelijke nutsfunctie en kan op elke universiteitscampus worden ingeplant. Tijdens de Interieur Biënnale wordt het prototype HUB01 tentoongesteld op de campus van de Katholieke Hogeschool tegenover de expo in Kortrijk.




Het project zelf bestaat uit twee luiken. Katho begon klein met een experiment door drie studenten te selecteren. Door middel van een doorschrijfsysteem zouden zij meer dan een half jaar in drie verschillende types studentenkamers leven. Op basis van een brainstormsessie werden de koten ingericht en gepersonaliseerd. De volgende drie types vloeiden hieruit voort:


1. Het Soduko-kot: dit is een sociale, duurzame, kostenbesparende kamer die ingericht is met basic materialen in de vorm van pallets.




2. Het Gommer-kot: deze witte cocon is geheel in minimalistische stijl opgetrokken. De verhoogde vloer zorgt voor de benodigde opbergruimte.



3. I-Technokot: deze kamer is van boven tot onder voorzien van hoogtechnologische snufjes.





De ervaringen van dit experiment werden gebruikt voor het tweede luik van het project: de zogenaamde ‘Mobile student housing terminal HUB01’.


Mobile student housing: hoe, wat en waarom?


Slechts weinig studenten spenderen hun academische loopbaan aan dezelfde universiteit of hogeschool. De zoektocht naar een geschikt kot in een andere stad is hierbij vaak een heikel punt. En dat is dan ook het uitgangspunt van dit project: waarom zou je eigenlijk niet gewoon je studentenkamer mee verhuizen in plaats van een nieuwe kamer te huren? Het prototype dat Katho ontwikkelde, maakt het voor elke student mogelijk om hun eigen studio of kamer in te richten op basis van hun budget en persoonlijke smaak.

Via een uitschuivende harmonicatunnel kunnen mobiele koten vrij worden in- en uitgeplugd in een I-phonevormig glazen paviljoen. In het hart van de studentennederzetting bevindt zich de HUB, of de centrale leefruimte die wordt ingeplant op de scholencampus. Dit centrum verzorgt alle gemeenschappelijke nutsvoorzieningen zoals de keuken, douches en het sanitair. Dankzij de zonnepanelen en de warmtepomp, is de HUB bovendien praktisch zelfvoorzienend.

De actieve rol die de studenten spelen bij de inrichting van hun eigen studenkamer, brengt een onbewust, ongedwongen leerproces op gang dat helemaal past in het principe van ‘Educational design’.


    


De Interieur Biënnale


Tijdens de Interieur Biënnale wordt het prototype HUB01 ten toon gesteld op de campus van de Katholieke Hogeschool tegenover de expo in Kortrijk. De units  of koten die worden ingeplugd, zijn de volgende:

- Een passief kot, bekleed met zonnepanelen en voorzien van windenergie
- Een back to basic unit, bekleed met grassen. Het interieur heeft iets weg van een uitgeholde boomstam.
- I-techno unit, bekleed met polycarbonaatplaten en uitgerust met de nieuwste technische snufjes
- Drie compacte gommerunits, stevig geïsoleerd met pur en bespoten met polyurea aan de buitenzijde
- De technische unit met extra opslagruimte en voorzien van een warmtepomp.

De streetlife unit, een met graffiti bespoten container van 40 voet, uitgerust met een geïntegreerde skateramp, is te bewonderen op het evenement ‘Ventura in de stad’.


Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners