Inrichting twee bibliotheken door Architectuur Depot: van boek tot ontmoetingsplek

Moderne bibliotheken zijn meer dan een plek om boeken te ontlenen. Architectuur Depot heeft dat begrepen en mocht daarom zowel het interieur van de bibliotheek van Opglabbeek als dat van As ontwerpen. Als resultaat twee conceptueel sterk ingerichte bibliotheken met enkele eyecatchers als een boekenplafond en op maat gemaakte boekenrekmeubels. Zo evolueren de bibliotheken naar een ontmoetingsplek voor jong en oud.

De bibliotheek van As is een echt trefpunt geworden. Het was een vereiste van de gemeente dat de toegang tot het gebouw laagdrempelig zou worden. Daarom kom je als eerste niet de boeken, maar wel een ontmoetingsruimte tegen. “De ruimte heet ‘De warme kamer’ en is gebaseerd op een dorpscafé. Een houten vloer, donker meubilair met tijdschriften en kranten, veel planten en een lange toog die fungeert als balie”, vertelt Dieter Van Loon, architect bij Architectuur Depot. De openingsuren van het gemeentehuis en de bibliotheekbalie vullen elkaar aan, zodat de bib ook toegankelijker wordt als informatiepunt.

In Opglabbeek lag de nadruk op sociaal contact en het beleven van cultuur in de brede zin. Het resultaat is een belevingsruimte met het boek als decor. Anderzijds krijgen de kinderen hier vooral de aandacht. “Er is een voorleeshoek met een illustratie van Frank Daenen op de muren en plafond. Blauw is de accentkleur in de bib van Opglabbeek en groen in As. Dat komt ook terug in de retrostoeltjes die we opnieuw gestoffeerd hebben,” zegt Van Loon. “Verder hebben we voor elke leeftijd een andere zone gecreëerd. Van een gezellige zetel om de krant te lezen tot studeermeubel voor studenten.”

Eigen maatwerk

In bibliotheken ben je vaak al snel gebonden aan standaard meubilair. Neem de boekenrekken. Architectuur Depot is daar creatief mee omgegaan en heeft ze niet lineair achterelkaar geplaatst, maar er hoeken mee gevormd. “Dat levert ruimte op, schept een bepaalde sfeer en je kan de hoeken thematisch aankleden,” stelt Van Loon. Het nadeel was dat een standaard rekkensysteem geen hoekoplossing heeft. “Als oplossing hebben we en maatwerkmeubel van multiplex berkenfineer geproduceerd voor de bib in As. In Opglabbeek zijn deze hoekoplossingen zitmeubels waar je in het rek kan zitten. Dat verbindt de boekenrekken en schept sfeer in de zithoeken tussen de rekken.”

Boekenplafond

Een element dat onvermijdelijk is in een bibliotheek? Boeken. Architectuur Depot heeft er dankbaar gebruik van gemaakt voor de akoestiek. In de multifunctionele ruimte van de bibliotheek in Opglabbeek prijkt een blauw boekenplafond aan de hemel.

In As werden de boeken op een andere manier in de aandacht gebracht.  “De buitenmuren zijn er voornamelijk ramen. Dat is niet eenvoudig, want we wilden de boekenrekken voor de ramen zetten. Esthetisch zou dat niet mooi zijn omdat de papierkant van de boeken dan naar buiten gericht staat. Anders kon de lezer de kaft niet zien,” aldus Van Loon. “Als oplossing hebben we plexiglazen boekensteunen in verschillende tinten gemaakt. Als de zon binnen schijnt geeft dit hetzelfde effect als bij glasramen en als het donker is en het waaklicht brandt binnen, schijnt het licht weer door de plexiglazen naar buiten.”

Bron: Architectuur Depot
Deel dit artikel:
Onze partners