Begin juli organiseerde architect Gie Bresseleers een architectuurtentoonstelling in het cultuurcentrum ‘het Kasteel van Schoten’ onder de klinkende naam ‘Japan. Architectuur beleven. Waarom alle gebouwen Japanse theehuizen moeten zijn.’ De tentoonstelling werd massaal bezocht en de commentaren bleken erg lovend. Het zal dus niet verbazen dat initiatiefnemer Bresseleers op zoek is naar nieuwe locaties om de expositie voor te stellen aan het publiek.
Het theehuis van het Sagawa Art Museum liet op de architect een bijzondere indruk na. Het bundelt de fundamentele mogelijkheden van architectuur. “Die architectuur is zo waardevol dat ik die ervaring wilde delen door middel van een tentoonstelling”, aldus de bezieler van de tentoonstelling.
De expositie werd opgebouwd als een levengrote maquette gebaseerd op het parcours van voorgenoemd theehuis. Installaties, teksten en foto's illustreren de basisprincipes van (Japanse) architectuur.
De tentoonstelling werd door nagenoeg alle bezoekers enthousiast onthaald. De sfeer, de lay-out, de installaties, de foto’s, teksten en citaten hadden een grotere impact op de bezoekers, waaronder architecten, interieurarchitecten, kunstenaars en zogenaamde ‘leken’, dan Gie Bresseleers ooit had durven dromen. Bezoekers hadden de mogelijkheid te ontdekken hoe de basisprincipes van de Japanse architectuur ook hier toepasbaar kunnen zijn, hoe architectuur je kan inspireren en emotioneren,... In het opzet van de tentoonstelling om inspirerende architectuur voor te stellen is men ongetwijfeld geslaagd.
Omdat velen vroegen of de tentoonstelling nog op andere plaatsen te zien zou zijn om dan met vrienden en collega's te kunnen terugkomen, is Gie Bresseleers op zoek naar culturele centra die de tentoonstelling in hun programma wensen op te nemen. Dankzij de panelen met een breedte van 120 cm kan de tentoonstelling makkelijk en flexibel op andere locaties worden opgesteld terwijl het basisprincipe steeds intact blijft en de specifieke omstandigheden van de locatie benut.
Ook architectuurgeïnspireerde verenigingen, producenten van bouwtechnieken of –producten, fabrikanten, al dan niet van Japanse origine, die interesse hebben kunnen contact opnemen met Gie Bresseleers.
Contact: Gie Bresseleers tel: 03 646 81 77 e-mail: gie@giebresseleers.be
"Ik ben beeldhouwer en tracht al jaren mijn studenten de kracht van Rodins beelden uit te leggen: de anatomie, de structuur, de huid,... en nu op een onverwachte plek over architectuur ontdek ik het. Ik heb hier het licht gezien, koop de tentoonstellingsgids en kan mijn studenten beter over de kracht van Rodin vertellen."
"Ik ben architect. En architecten hebben steeds de neiging alles zo complex te vertellen. Hier is het zo to-the-point, zo helder, zo eenvoudig, zo verstaanbaar, zo vanzelfsprekend."