Van 19 april tot en met 14 juni 2016 organiseert het Instituut voor Permanente Vorming (IVPV) van de UGent een zesdelige opleiding Informatiebeheer voor Bouwprojecten (BIM). Voor het eerst wordt in België een postacademische cursus georganiseerd die zich zo specifiek richt op Building Information Modelling. De opleiding is reeds volzet, maar geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op een wachtlijst.
Negen weken lang vindt elke dinsdagavond een 3 uur durende les plaats in Technologiepark Ardoyen. De opleiding is bedoeld voor diegenen die binnen hun bedrijf in aanraking komen met BIM: modelleurs, tekenaars, bedrijfsleiders, projectleiders of IT-verantwoordelijken. Dit kan gebeuren in verschillende types bedrijven, gaande van kleine architectuurbureaus tot grote bouwfirma’s en gespecialiseerde ingenieursbureaus. De opleiding geeft plaats aan 40 deelnemers om voldoende hoge kwaliteit te kunnen garanderen.
Algemene concepten en pakketten
De opleiding bestaat uit 6 modules, waarin 13 experts uit de bouwsector afwisselend les komen geven specifiek binnen hun vakgebied en expertise. In module 0 wordt door Pieter Pauwels (Universiteit Gent) en Ruben Van de Walle (BEAT architecture en HOWEST) een algemeen overzicht gegeven van wat BIM betekent (algemene concepten en basisbegrippen) en wat internationale impact en ervaringen zijn. Module 1 en 3 zijn praktische modules in de PC-klas. Stefan Boeykens (D-Studio & KU Leuven), Ilka Mans (POUMA), en Paulus Present (Bureau Bouwtechniek) zullen als onderdeel van module 1 drie verschillende BIM-modelleerpakketten in detail toelichten, met name Autodesk Revit, Graphisoft ArchiCAD en Tekla Structures. Er worden binnen de duurtijd van de opleiding ook educationele licenties voorzien voor deze pakketten door Kubus, Construsoft en C3A, zodat deelnemers de software effectief en op eigen tempo kunnen uitproberen. De bedoeling van deze praktische sessies is dat de cursisten een duidelijk zicht hebben op de mogelijkheden die door de verschillende pakketten (ook andere pakketten behalve bovenstaande drie) worden aangeboden.
Samenwerking en informatiebeheer
Als onderdeel van module 3 worden twee praktische lesavonden gewijd aan de uitwisseling en het hergebruik van de informatie in de BIM-modellen. Allereerst zal Stefan Boeykens een overzicht geven van internationaal uitgeteste methodes en richtlijnen, zoals de norm PAS-1192 en de werkmethodiek uit het BIM-handboek voor België. Ook juridische en contract-gerelateerde implicaties aan bod. Stefan Boeykens zal daarnaast praktisch toelichten hoe Solibri Model Checker kan gebruikt worden voor clash-detectie en projectplanning met een BIM-model. Ilka Mans toont hoe de informatie in een BIM-model in verschillende vormen kan geëxporteerd en gebruikt worden zodat er effectieve tijdswinst en kwaliteit voor een bedrijf kan gegenereerd worden. Tot slot toont Koenraad Nys hoe het BIM-model in een online omgeving kan gebruikt worden voor een interactieve visualisatie en beheer van de informatie. Module 2 bevat een enkele lesavond waarin Stefan Boeykens, Tim Lemoine (WTCB) en Pieter Pauwels een overzicht geven van OpenBIM standaarden en methodes, zowel Belgisch, Europees, als internationaal.
Implementatie en specialiteiten
Paulus Present (Bureau Bouwtechniek) en Thomas Vandenbergh (BESIX) zullen in module 4 uitleggen hoe BIM geïntroduceerd werd binnen hun bedrijven. Het gebruik van BIM brengt namelijk belangrijke veranderingen met zich mee voor een bedrijf in de architectuur- of bouwsector, iets wat best planmatig geïmplementeerd wordt. Na afloop van deze module zouden deelnemers niet alleen zicht moeten hebben op het BIM-proces, de werking en inzetbaarheid van BIM-software, en OpenBIM standaarden, ze zouden ook in staat moeten zijn om een BIM-implementatieplan binnen hun bedrijf op te stellen. In de laatste module zullen Peggy Bovens (PB Calc & Consult), Jan Desmet (Ingenium), Jos Duchamps (Procos), en Johan Kuppens (InfraNea) tot slot gespecialiseerde voorbeeldprojecten komen toelichten in hun respectievelijke specialiteiten: kostenberekening en werfcontrole, MEP-engineering, facility management, en infrastructuurwerken.
Een praktische opleiding
Met deze inhoud richt de opleiding zich niet alleen op de BIM-software zelf, maar ook vooral op de processen en methodes die dit met zich meebrengt in een bouwbedrijf. Met deze postacademische opleiding wordt getracht om de kloof kleiner te maken tussen het aanbod van de universiteit als kennisinstelling en specifieke nood aan kennis in de industrie. Er is dan ook sterk gezocht naar ondersteuning vanwege beroepsverenigingen. Met name ADEB-VBA (grote bouwbedrijven in België), ORI (advies- en ingenieursbureaus in België), en NAV (de Vlaamse Architectenorganisatie) verlenen hun steun aan dit initiatief. Deelnemers ontvangen een getuigschrift van de Universiteit Gent, indien ze deelnemen aan alle modules en indien ze slagen in de uitwerking en verdediging van een BIM voorbeeldproject.
De opleiding is reeds volzet, maar geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op een wachtlijst die voorrang geeft indien de opleiding een tweede keer georganiseerd wordt. Meer informatie is beschikbaar op http://www.ivpv.ugent.be/BIM/.