Een bijzonder bouwterrein levert soms buitengewone creaties op. Architect Quentin Falque maakte handig gebruik van de kenmerken van zijn perceel om een woning te ontwerpen die optimaal geïntegreerd is in de omringende natuur. Dankzij de fraaie gevelafwerking met donkergrijze Cedral Alterna leien vormt ze een echte kameleon in het groen.
In Saint-Servais, op enkele kilometers van de stad Namen, besloot Quentin Falque een stuk grond te kopen dat niemand anders wilde hebben. Het ging om een hellend perceel midden in een bosrijke omgeving, schuin tegenover de weg. Het was voor de architect een echte ‘tour de force’ om op die bijzondere locatie zijn nieuwe woning te laten bouwen.
"Het doel van ons project was om ons open te stellen voor de natuur", zegt Quentin Falque. "Op het eerste gezicht lijkt de woning gesloten, maar als je binnenkomt, besef je dat ze aan de achterkant haast helemaal open is. Een grote raampartij van 9 meter lang bestrijkt bijna de volledige breedte van het huis, wat resulteert in een fenomenaal uitzicht. Dankzij een terras van 3 meter diep heb je het gevoel dat je als het ware in een boomhut zit."
Quentin Falque wijst ons vervolgens op een tweede moeilijkheid. "De bodem bestaat uit opvulgrond. We moesten dus funderingspalen aanbrengen en om er niet te veel te moeten plaatsen, heb ik een radicale beslissing genomen en mijn aanpak ingrijpend veranderd: de funderingen zijn van beton, maar de rest van het huis is opgetrokken in hout. Dit maakte het geheel lichter."
Isoleren én ruimte maximaliseren
In deze atypische context heeft Cedral Quentin Falque enorm geholpen bij het ontwerp van zijn woning. "Aangezien het terrein afhelt, was de materiaalkeuze niet evident. De schuine snede in de Cedral leien was voor ons een redding. Het maakte dat de waterdichtheid gemakkelijker te realiseren was, vooral in vergelijking met een bakstenen schil."
Uiteindelijk viel de keuze op donkergrijze Cedral leien. "Ze lieten ons toe om een metselwerkverband met dubbele dekking toe te passen. De leien zijn genageld, maar alle bevestigingen zijn onzichtbaar. Het visuele effect is vergelijkbaar met baksteen, wat ons hielp bij het aanvragen van de vereiste vergunningen, aangezien veel huizen in de omgeving zijn opgetrokken in baksteen", aldus Quentin Falque.
Maar dat is niet alles: "Vezelcementleien zijn zeer licht, waardoor er meer plaats overblijft voor isolatie zonder ruimte te verliezen. Er gelden steeds striktere isolatienormen en met leien kun je ze respecteren en tegelijk toch de ruimte maximaliseren. Tot slot ben ik uitermate tevreden over de gekozen tint. Het donkergrijs past perfect bij de bosrijke omgeving. Vanop afstand oogt de bomenmassa vrij donker en als je beneden bent, op de Ravel, is het niet gemakkelijk om de woning meteen te spotten", zegt Quentin Falque geamuseerd.
De Cedral leien bieden dus een eigentijdse look, die het eenvoudige woonvolume extra in de verf zet en het architecturale geheel optimaal integreert in de groene omgeving.