Doorzoek volledige site
06 december 2018

Innovatief clubhuis van circulariteit in Nederland

Illustratie | © Kawneer
Illustratie | © Kawneer

Na de sloop van het oude hoofdkantoor van Mees Pierson aan het Rokin in Amsterdam, wat amper 25 jaar oud was en bouwkundig in prima staat, besefte ABN AMRO dat het anders moest. De bank vroeg de Architecten Cie om een nieuw ontwerp, maar dit keer moest er worden voldaan aan allerlei eisen met betrekking tot circulair bouwen. Het project moest meer worden dan alleen een uitbreiding van de vergaderfaciliteiten van het hoofdkantoor, het krijgt er een publieke functie bij. De bank zelf noemt het ‘een clubhuis van circulariteit’. Het ontwerp van de Architecten Cie voor het circulaire paviljoen van ABN AMRO is het eerste circulaire bouwontwerp in Nederland.

ABN AMRO wil door haar kantoren klaar te stomen voor de toekomst de overgang naar een duurzamere maatschappij versnellen. Dit heeft het vastgoed van de bank al BREEAM-kwaliteitskeurmerken opgeleverd en met CIRCL hoopte ABN AMRO, door het gebouw te laten certificeren volgens BREEAM, minimaal kwalificatie ‘Excellent’ te realiseren. Alle gedane maatregelen en het ontwerp moeten hieraan bijdragen. Een leuk feitje om daarnaast te vermelden is dat de meeste BREEAM gecertificeerde gebouwen voorzien zijn van aluminium gevels. Zelfs het hoogst gekwalificeerde gebouw The Edge in Amsterdam is voorzien van een aluminium buitenschil!

 

Verbruiksspecificaties

Tezamen met een ontwerp dat de natuurlijke belichting en schaduw tot zijn recht laat komen verbeteren de aluminium gevelelementen door de hoge isolerende eigenschappen het energiemanagement van een gebouw. De bank hoopt met het paviljoen een voorbeeld te vormen voor de circulaire gebouwen van de toekomst. Het paviljoen is een ‘living lab’ dat zich gedurende zijn levensduur continu kan aanpassen aan de veranderingen vanuit het gebruik, zijn omgeving en de laatste stand der techniek, aldus de bank. Om optimale circulariteit te bereiken faciliteert het ontwerp de meest hoogwaardig mogelijke herbruikbaarheid van het object, de producten en grondstoffen en minimaliseert zo zijn huidige en toekomstige footprint.

 

Bijzondere technieken en materialen

Het Paviljoen is, met behulp van verschillende marktpartijen, voorzien van een zo circulair mogelijke samenstelling van materialen en constructies. Denk daarbij aan PCM’s (Phase Change Materials) kaderloze PV-panelen tegen de horizontale gevelbanden en borstweringen, hergebruikte rioleringsbuizen, het hoogwaardig isolerende AA 100 Q HI+ vliesgevelsysteem van Kawneer, oude stoeptegels en zelfs gerecyclede spijkerbroeken! ‘Er is iets ontstaan wat we vooraf niet hadden kunnen bedenken’, zegt projectarchitect Hans Hamming. ‘Een heel ruw en ongepolijst gebouw’.

 

Goed isolerend, open en transparant

Het paviljoen is opgezet vanuit een open en transparante structuur die bijdraagt aan de toegankelijkheid van het gebouw en de sociale veiligheid op het Mahlerplein. Ook zorgen de hoge vliesgevels voor voldoende daglicht in het gebouw. Goede isolatie en transparantie in gebouwen gaan echter vaak niet hand in hand. Door in dit project het vliesgevelsysteem AA 100 Q HI+ toe te passen wordt de optimale oplossing gerealiseerd.

Het smalle aanzicht van het Passiefhuis PhA+ gecertificeerde aluminium systeem zorgt voor een maximale transparantie met minimaal energieverlies. Door de riante toelaatbare glasdikte kan de vakvulling hoogwaardig isolerend uitgevoerd worden met triple glas. Samen met het hoge draaggewicht van de gevel tot 700 kg kunnen grote glasvakken met zeer lage U-waarde opgenomen worden in een smal aluminium systeem. Hierdoor behoort meer daglichttoetreding tot de mogelijkheden. Kortom: maximale transparantie met de beste isolatiewaarde.

 

Hergebruik en recycling

De gevels zijn gemaakt van gerecycled aluminium door de AA 100 Q HI+ vliesgevel van Kawneer toe te passen. Door gebruik te maken van het AR 100 programma van Kawneer wordt de duurzaamheid van een project nog meer verbeterd. In dit programma is 80% van het aluminium gerecycled. Dit geldt ook voor de RT vouwwand van Kawneer die in het paviljoen is toegepast. Het voordeel van aluminium producten is dat deze veel milieuvriendelijke eigenschappen bevatten: het materiaal is vrijwel onbeperkt recyclebaar, niet giftig, zeer onderhoudsarm en daardoor uitermate duurzaam. Het AR 100 programma zorgt ervoor dat deze eigenschappen gewaarborgd blijven binnen CIRCL.

Het systeem is zo ontworpen dat verbindingen zonder kit en lijm worden uitgevoerd. Demontage is daardoor eenvoudig en levert geen vervuiling of beschadiging op. Herplaatsen of hergebruiken van de gevel wordt hierdoor vergemakkelijkt. Ook als vakvullingen in de toekomst uitgewisseld dienen te worden maakt het systeem dit eenvoudig.

Tevens is de AA 100 Q HI+ Cradle to Cradle gecertificeerd. Een beloning voor het feit dat het ontwerp na de levensduur goed te recyclen is, zodat de materialen gebruikt kunnen worden voor een tweede, of in dit geval derde leven. Hiermee wordt de CO2 footprint van een gebouw nog verder verlaagd. Zo kan er efficiënt, intelligent en duurzaam gebouwd worden, wat perfect aansluit bij het principe van circulair bouwen.