Internationale architectuurwedstrijd voor torenspits Notre-Dame

“We moeten de Notre-Dame een torenspits geven die aangepast is aan de technieken en de uitdagingen van onze tijd.” Dat liet de Franse premier Edouard Philippe optekenen kort na de catastrofe. Een architectuurwedstrijd zal bepalen hoe de nieuwe toren er komt uit te zien.

De iconische torenspits van de Parijse kathedraal – een 19de eeuwse toevoeging– brak af en stortte in tijdens de allesverwoestende brand. Tijdens een persconferentie na de ministerraad lanceerde de premier het idee van een architectuurwedstrijd. Volgens Philippe moet de wedstrijd meer duidelijkheid scheppen: moet de torenspits al dan niet heropgebouwd worden, en moet de toren in het geval van heropbouw een replica worden van het ontwerp van de 19de eeuwse architect Eugène Viollet-le-Duc?

 

Titanenwerk

Philippe bestempelde de volledige wederopbouw als een enorme uitdaging maar tegelijkertijd ook een historische verantwoordelijkheid. President Macron beloofde intussen al om de 850 jaar oude kathedraal in een periode van 5 jaar te laten verrijzen. Een boude stelling, maar verschillende experten zijn het erover eens dat de restauratie van de Notre-Dame mogelijk is. De tijdspanne van 5 jaar stelt architect en restauratiedeskundige Rutger Steenmeijer van steenmijer architecten wel in vraag op vrt NWS. “Naar restauratiemaatstaven denk ik dat het eigenlijk onmogelijk is. Als het een nieuw project zou zijn, is het misschien wel realiseerbaar.”

 

Knopen doorhakken

In eerste instantie moeten er belangrijke en realistische keuzes gemaakt worden. Wat restaureren en wat niet restaureren? Op vrt NWS moet er volgens Steenmeijer een onderscheid gemaakt worden tussen wat bewaard gebleven is en de zaken die verdwenen zijn. Een identieke kopie van het dak is daarom niet nodig volgens Steenmeijer. "Het is veel belangrijker om het dakvolume te reconstrueren, met de leibedekking en de vieringtoren. Maar de volledige spantconstructie op de zolders gaan reconstrueren, zoals het geweest is, vind ik een stap te ver."

 

Branddetectie in Vlaanderen amper vergoed

Na de ramp in Parijs trekken Vlaamse architecten gespecialiseerd in de restauratie van kerken aan de alarmbel. “Branddetectie voor kerken amper vergoed in Vlaanderen”, zo staat te lezen in een artikel op vrt NWS. In 2017 besloot de Vlaamse overheid om subsidies voor installaties die brand moeten dedecteren, terug te schroeven. Naar aanleiding van de brand in de Notre-Dame stelt Gorduna vzw, een groep architecten gespecialiseerd in de restauratie van keren, die beslissing in vraag.

Bron: vrt NWS, hln.be, standaard.be
Deel dit artikel:
Onze partners