Intieme woonclusters laten ruimte voor genereus waterlandschap in Lisse (DELVA)

In de Geestwaterpolder in Lisse ontwerpt DELVA Landscape Architecture | Urbanism een bijzonder woon- en natuurontwikkelingsgebied. Met een hoogwaardig plan met 450 woningen in het poldergebied zet het bureau het landschap in als ruimtelijke en economische hoeksteen om verantwoordelijk te bouwen in de natuur. “We creëren een nieuwe manier van natuurbewust ontwikkelen in het buitengebied”, klinkt het.

De Poelpolder wordt ingezet om een uniek antwoord te geven op de actuele opgaven zoals de hoge woningnood. Het Economisch Instituut voor de Bouw concludeerde in juni 2021 nog dat bijna een half miljoen woningen zo maar in buitengebied gebouwd kunnen worden omdat het sneller, goedkoper en beter exploiteerbaar is. “Ontwikkeling in het buitengebied mag geen excuus zijn om achteloos het land vol te bouwen, maar moet aangegrepen worden als medium om te antwoorden op de uitdagingen van vandaag”, aldus DELVA. Daarom toont het Belgisch-Nederlandse bureau met het ontwikkelingsplan voor Geestwater dat het ook fundamenteel anders kan.


Waterrijk woonlandschap

“We zetten de woningbouwopgave voor 450 wooneenheden – ontworpen door Houben / van Mierlo architecten - in als middel om een waterrijk woonlandschap te creëren dat de huidige natuurwaarde van de bestaande polder sterk verhoogt en het gebied omvormt tot een toegankelijke en interessante landschapsbeleving.”

Met intieme woonclusters, voorzien van kleinere privékavels en bebouwde parkeerfaciliteiten, creëert DELVA veel ruimte voor een genereus waterlandschap, met groenblauwe uitlopers die zich tot alle uithoeken van het plan uitstrekken. “Tegelijkertijd reduceren we kosten met beperkte weginfrastructuur, vertraagde afvoering van het hemelwater (zodat er geen kolken of riolering hoeven te worden voorzien) en een veel kleinere oppervlakte voorbelasting en fundering. Zo creëren we dezelfde opbrengsten als bij een traditionele Vinexontwikkeling, maar met een veel intiemere woonkwaliteit, minder auto’s en directe toegang tot een 12 hectare groot waterlandschap”, aldus DELVA.

 

Ruimte voor de natuur

“We geven de natuur in Geestwater zo veel mogelijk de ruimte. Op basis van de bodemtypes vormen oppervlaktewater, natuurlijke oevers, plasdrasgebieden, broekbossen en bloemenweides de puzzelstukken die een natuurlijk en zichzelf onderhoudend landschap creëren.” In samenwerking met het Waterschap Rijnland wordt onderzocht of het gebied een apart peilbeheer krijgt dat natuurontwikkeling verder bevordert. Er ontstaan nieuwe habitats voor specifieke vlindersoorten, amfibieën, kleine vogels en een rijk arsenaal aan vogels.
 

“Zo maken we van Geestwater – nu nog een lege en ontoegankelijke polder – een spectaculair landschap waar mensen met plezier wonen en kunnen genieten van de natuur”, besluit DELVA.

Bron: DELVA Landscape Architecture | Urbanism
Deel dit artikel:
Onze partners