Intirio/TrendZ-event 'akoestiek & esthetiek': Inspirocollege

In Houthalen-Helchteren nodigen het nieuwe Inspirocollege en zijn Open Learning Centre (OLC) studenten, docenten en ouders uit tot meer communicatie, concentratie en samenwerking. Interieurbureau Deusjevoo doopte het project tot Inspirodroom en boog zich over het interieur van de school. Een overtuigend resultaat, omdat ten minste vier klassen tegelijkertijd lessen kunnen volgen zonder elkaar te storen. En dat is niet mogelijk zonder goede en mooie akoestische toepassingen. Op de Intirio-vakbeurs (Flanders Expo, Gent) zal Deusjevoo op 29 janauri, tijdens een evenement georganiseerd door intsite.be, meer toelichting geven over de relatie tussen akoestiek en esthetiek.

Door het nieuwe gebouw en de spectaculaire inrichting worden de leerlingen weggehaald van het collegeconcept en kunnen ze samen werken aan hun toekomst. De Inspirodroom is een plek waar zowel leerlingen als leerkrachten tijdens en na de lesuren terechtkunnen om samen te zijn en bij te leren. Een plek met toegang tot kennis via verschillende kanalen (internet, boeken, tijdschriften, software,…), iets wat thuis niet voor iedereen vanzelfsprekend is. De Inspirodroom spoort aan om het klassieke klaslokaal te verlaten en op een andere manier les te geven.

Grote ovale arena

Het interieur bestaat uit een grote ovale arena die uitnodigt om aula-gewijs samen te zitten. Een treinstel biedt plek om in groepjes of individueel te studeren of te ontspannen, terwijl vier grote klaverbladtafels het samenwerken bevorderen. Grote oranje lampenkappen kunnen op hun beurt van kleur kunnen veranderen om aan te geven welke ‘mood’ er wordt verwacht in de Inspirodroom en aan een grote spiraaltafel kan het schoolparlement, de Spaanse les of de zitting van de raad van bestuur plaatsvinden. Er is gekozen voor frisse kleuren gecombineerd met zachte materialen. Een ruimte die energie geeft aan elke gebruiker.

Revolutionaire schoolomgeving

De belangrijkste uitdaging vond Deusjevoo in het voldoen aan de wensen van de zeer diverse doelgroepen. Leerlingen van 12 jaar tot en met 18 jaar, leerkrachten, directie, raad van bestuur, ouders,… “Het is een project waarbij we dan ook alle doelgroepen hebben betrokken door hen online te bevragen naar hun wensen en noden”, klinkt het bij Deusejvoo. “De resultaten van het onderzoek brachten aan het licht dat de drie doelgroepen veel belang hechten aan communicatie, optimaal samenwerken, een goede concentratie en recuperatie van de leerlingen en de leerkrachten. Met deze informatie ging het team aan de slag en dat resulteerde in een revolutionaire schoolomgeving waarbinnen elk jeugdig talent zich maximaal kan ontwikkelen.”

Akoestiek en esthetiek

Wanneer het over schoolinrichting gaat, speelt akoestiek een erg belangrijke rol. En dat belang wordt in dit project, met veel open ruimtes, nog extra benadrukt. De grootste behoefte van alle actoren is op dit moment een plaats waar groepen kunnen samenwerken, discussiëren, of waar men gewoon even heel enthousiast en luid mag zijn. Maar evengoed moet de ruimte uitnodigen tot stilte en concentratie. En dat vraagt de nodige akoestische inspanningen. Ronde en zachte materialen bijdragen tot meer respect, verdraagzaamheid en mensen minder agressief maakt. \"We hebben dit dan ook met veel plezier geïmplementeerd in deze ruimte. Er bestaat veel sepsis over 'tapijt' in de ruimte, maar tapijt is even hygiënisch als een tegelvloer. Bijkomend herinner ik me als tiener hoe vaak dat klaslokalen een akoestische nachtmerrie waren. Zachte materialen zorgen voor absorptie en maken de ruimte aangenamer.\" Tijdens het event 'akoestiek & esthetiek' op de Intirio-vakbeurs zal Deusjevoo de relatie tussen beide begrippen in Inspirodroom uitgebreid toelichten. 

Duidelijke signalisatie

Minstens vier klassen kunnen tegelijkertijd les volgen in de Inspirodroom, zonder hinder te ondervinden van elkaar. Duidelijke signalisatie geeft aan welke type activiteit - communicatie, concentratie of ontspanning - er gewenst is in de ruimte. Zo kan iedereen in rust en stilte studeren of in groep werken. De Inspirodroom is een unieke omgeving die mijlenver ligt van het klassieke klaslokaal. De ruimte nodigt niet uit om te gaan zitten, maar om in groep te spreken, te debatteren, te relaxen en te ‘hangen’ met een goed boek of om in groep te werken rond de grote klaverbladtafels.

Technologie

In de bibliotheekkasten en klaverbladtafels werden iPads ingewerkt om alle leerlingen de mogelijkheid te geven om toegang te hebben tot het internet. In de multimediaklas is een taallabo geïnstalleerd waarbij men zoals in het parlement kan debatteren, maar waarbij ook de leerkracht bij elke leerling individueel kan meeluisteren naar zijn of haar uitspraak tijdens een taalles. De nieuwste smartboards hangen in de klaslokalen, net als computers met de laatste nieuwe softwareprogramma’s om leerlingen de kans te bieden om kennis te maken met programmeer-, teken-, design- en montageprogramma’s. 

Kidsproof

Op het vlak van duurzaamheid hield Deusjevoo rekening met de kwaliteit en de afwerking van de materialen, die stoot- en krasvast zijn. Aangezien de leerlingen kunnen klauteren en liggen bovenop de meubels is het belangrijk dat alles kidsproof is voor een zeer lange termijn. Door alle leerlingen van 12 tot 18 jaar en de leerkrachten te bevragen is het ontwerp op elke doelgroep gericht en kan het interieur dus meegroeien met de leerlingen van de eerste tot en met de derde graad. Zo blijft het relevant.

Gratis registreren voor de Intirio-beurs: klik hier.
Gratis registreren voor het event 'akoestiek & esthetiek': klik hier.

Deel dit artikel:
Onze partners