Als architect heb je de morele plicht om nieuwigheden te onderzoeken en voor jezelf te waarderen. De kwaliteit van architectuur opheffen naar nieuwe niveau's, begint immers bij de kennis en ambitie van de architect. De architecten van deze tijd staan voor straffe uitdagingen. Klimaatneutraal bouwen, modulair bouwen, energiezuinige producten, etc. Hoe ziet men het bos nog door de bomen? Paulussen Houthandel bespreekt het in dit opiniestuk.
De architectenwereld wordt overstelpt met innovaties in allerlei toepassingen. De ene producent roept van de de daken dat hij beter is, terwijl de andere dat ook doet. Hoe straf de innovaties ook zijn, nagenoeg elke innovatie heeft een nadeel. De ene vindt een superecologisch product maar stoot op een hoge brandbaarheid, de andere versterkt de brandbaarheid, maar verliest de ecologie uit het oog, en nog vele andere voorbeelden.
Extreme innovatie
Het Forestlines® van Paulussen Houthandel BV is een 'extreme innovatie' zoals de houthandel het zelf zegt. Na een wetenschappelijke studie van meerdere jaren werd de optimale vorm gevonden.
Het systeem optimaliseert élke houtsoort, tot maximaal de 'onhaalbare' brandreactieklasse B s1 d0. De houten latten zitten optimaal gemonteerd, waardoor je tot 50% minder zaagverlies in hout kan genereren. Het is een circulair systeem dat je kan demonteren en elders weer kan monteren zonder enig verlies in esthetiek of kwaliteit. Het aluminium vangt optimaal de werking van de houten planken op, waardoor minder stabiele houtsoorten ook kunnen. Het brengt onbehandeld hout als bouwmateriaal weer naar de absolute top.
Wat is dan een nadeel van het Forestlines®?
Hoewel het Forestlines® élke houtsoort optimaliseert, is het onmogelijk karton onbrandbaar te maken. Een bepaalde volumieke massa (kg/m3) is wel nodig om tot de onmogelijke brandreactieklasse B s1 d0 te geraken. Je zit voor de hoge brandreactieklasses dus al snel aan hardhoutsoorten. Ecologie zou in bepaalde gevallen dus een nadeel kunnen zijn.
Welke stappen worden hiervoor genomen?
Het Forestlines® is een gevelsysteem dat aan de absolute top zit qua montage, brandveiligheid, etc. Het zou een zonde zijn om deze voorlopersrol niet te gebruiken om van ecologie net een voordeel te maken!
Bij Paulussen is men al enige tijd bezig met grondstoffen te doorgronden qua eigenschappen, samenstelling, inhoudsstoffen, etc. Het Forestlines® heeft in de laatste drie maanden erg veel testen gedaan om zo tot een uitgebreide classificatie te komen. Heel wat 'Lesser Known Species' zijn uitvoerig getest en zullen binnenkort opgenomen worden in deze classificatie. Houtsoorten als Izombe, Muiracatiara, Jutai, Basralocus, Jatoba, etc werden allemaal opgenomen.
Door voor FSC® gecertificeerd hout te kiezen, geeft u extra waarde aan de bomen en beschermt u het bos gedurende een bepaalde periode. Onthoud dat dit onbehandelde (!) en minder bekende hout dan door het Forestlines® gevelsysteem optimaal gebruikt wordt, de gewenste brandreactieklasse haalt, circulair is, etc.