Is het als architect nog haalbaar om van alles op de hoogte te zijn?

In de rubriek De mening van… leggen we tweewekelijks een vraag voor aan lukraak gekozen (interieur)architecten en/of ingenieurs. Iedereen is bovendien vrij om spontaan te reageren op deze vraag. Deze week vragen we ons af of het als architect nog mogelijk is om van alles op de hoogte te zijn.
In de rubriek “De mening van…” leggen we tweewekelijks een vraag voor aan lukraak gekozen (interieur)architecten en/of ingenieurs. Iedereen is bovendien vrij om spontaan te reageren op deze vraag. Deze week vragen we ons af of het als architect nog mogelijk is om van alles op de hoogte te zijn. Dit zijn de antwoorden die we ontvingen:

Frank Vanden EckerDe Gouden Liniaal Architecten “Permanente bijscholing is nodig, maar onmogelijk”

    


Vandaag de dag is het als architect onmogelijk om van alle aspecten van het bouwen op de hoogte te zijn. Vanuit allerlei mogelijke instanties (bedrijven, overheden, …) wordt de architect overspoeld met informatie. Naast de uitgebreide wetgeving (normeringen, EPB, …) komen er steeds meer producten op de markt en de technologieën worden complexer. Wat vandaag vernieuwend is, is morgen misschien al achterhaald.
Dit alles verplicht de architect bijna tot permanente bijscholing, hetgeen onmogelijk is binnen een structuur van een éénmanszaak. Beter is zich te omringen met externe specialisten ter zake of, zoals wij het hebben gedaan, een team te vormen met een multidisciplinair karakter.

 

Jean-Pol BorremansAros - "Meer administratie, minder minder creatief, artistiek werk"

    


Ik stel me regelamtig de vraag hoe je het als individu nog kan bolwassen, de laatste jaren zijn we immers overbelast met informatie. Het enige wat we nog kunnen doen is alle regels lezen, doornemen. Dat betekent uiteraard dat er heel wat tijd verloren gaat om creatief bezig te zijn. Als ik de vergelijking maak met de jaren '70, stel ik vast dat ik toen ruim 70-80% van mijn tijd artistiek kon invullen. Tegenwoordig is dat net het omgekeerd:  amper 20 à 30% van mijn tijd gaat naar creatief werk. De rest gaat naar administratie. Een spijtige evolutie.   

 


 

Chris Poulissen – Poulissen & Partners Architectenbureau - "Van alles op de hoogte zijn is onmogelijk"



Uiteraard is het niet haalbaar om als architect van “alles” op de hoogte te zijn. Ik ben deel van het ontwerpteam van de Oosterweelverbinding. Dit is maar één project, weliswaar uitzonderlijk groot en veelzijdig, maar heeft onwaarschijnlijk veel invloed op de ontwikkeling van Antwerpen en de ruime omgeving. En dit niet alleen nu maar stedenbouwkundig voor de volgende eeuwen. Ik heb het geluk integraal geïnformeerd te zijn over alle facetten van dit dossier, en omringd door de beste specialisten van de BENELUX. Ik stel vast dat mijn confraters slechts beperkt op de hoogte zijn, en als ze dat al zijn, dan is het zeer gefragmenteerd. Voor dit dossier alleen al, waar iedereen vroeg of laat mee in aanraking komt, is het moeilijk coherent geïnformeerd te zijn/worden.

 

 
Volgende vraag:

Gaat de EPB-wetgeving ver genoeg? Indien u graag zelf een antwoord wilt formuleren op deze vraag, verwachten wij uw mail in onze mailbox

Deel dit artikel:
Onze partners