ISOCARP World Planning Congress strijkt neer in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit jaar ontmoetingsplaats voor stedenbouwkundigen, stadsplanners en stakeholders van over de hele wereld om van gedachten te wisselen over het thema From Wealthy to Healthy Cities. Het 58e ISOCARP World Planning Congress vindt plaats in Maison de la Poste op de Thurn & Taxis-site. Schrijf je in en neem deel aan de terreinbezoeken, plenaire sessies, presentaties van  casestudies en netwerkmomenten, met als onderwerp de plaats van gezondheid in stadsplanning.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is geselecteerd als gaststad voor het 58e ISOCARP World Planning Congress van 3 tot 6 oktober 2022. Het congres zal bestaan uit de traditionele plenaire sessies van ISOCARP, speciale sessies en rondetafelgesprekken met internationale deskundigen en innovatieve pioniers die zich bevinden op het snijvlak van planning en welzijn en sociaaleconomische rechtvaardigheid, maar ook innovatieve workshops en wandelingen die de congresdeelnemers in contact brengen met de lokale gemeenschap staan op de agenda.

Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, zal het congres hosten, terwijl de gewestelijke overheidsdienst urban.brussels het lokale organisatiecomité zal leiden in samenwerking met lokale partners, perspective.brussels en environment.brussels, en met de steun van visit.brussels.

"De afgelopen decennia zijn we getuige geweest van een stroom van onverwachte uitdagingen, met ingrijpende gevolgen op sociaal, economisch en milieugebied, een vergroting van de ongelijkheid, en een verscherping van de trends van ongelijke ontwikkeling, culminerend in wijdverbreide stedelijke crises. Urgente vraagstukken zoals klimaatverandering, bioculturele diversiteit, armoede, dakloosheid, voedselzekerheid, natuurrampen, migratie, stadsvluchtelingen en genderongelijkheid zijn in veel landen transversale aandachtspunten geworden", stelt Zeynep Enlil, General Rapporteur van het ISOCARP-congres. 

"De COVID-19-pandemie heeft deze mondiale uitdagingen alleen maar verergerd. Steden over de hele wereld proberen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de gezondheidscrises die het gevolg zijn van de pandemie, die een krachtig licht heeft geworpen op andere vormen van onderling samenhangende crises ten gevolge van een langdurig pro-groeibeleid. De gezondheidscrisis heeft de bestaande sociaal-ruimtelijke ongelijkheden en kwetsbaarheden verscherpt en duidt op een paradigmaverschuiving die ons ertoe aanzet de manier waarop wij onze steden bouwen te heroverwegen. Verbetering van de kwaliteit van onze leefomgeving kan een duurzamere en veerkrachtigere aanpak van de volksgezondheid bevorderen, waarbij preventie en bevordering van de gezondheid op de voorgrond staan en tegelijkertijd de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd."

"Er is duidelijk behoefte aan een visie voor een nieuw tijdperk van pandemieën en langetermijnplannen voor herstel. In die zin opent de pandemie ook een kans voor transformatieve actie. Veel steden discussiëren al over de vraag hoe zij moeten reageren op complexe vraagstukken op het gebied van milieu, gezondheid en sociaal-ruimtelijke onrechtvaardigheden en hoe zij "(opnieuw) beter kunnen bouwen"."

ISOCARP en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest willen deze paradigmaverschuiving benadrukken en verwelkomen daarom stadsregio's van over de hele wereld om samen te komen op het 58e ISOCARP World Planning Congress om te pleiten voor transformatieve actie gebaseerd op een rechtvaardige, veerkrachtige en inclusieve planning voor het welzijn van onze samenlevingen.

"Het congres zal een gelegenheid bieden om manieren te bedenken om te genezen en te beginnen met "beter bouwen" met gezonde mensen, een gezonde planeet, een gezonde economie en gezond bestuur als de drijvende kracht om ons dichter bij een economie te brengen die sociaal, ruimtelijk en ecologisch rechtvaardig is", aldus Enlil. 

Voortbouwend op het thema en de resultaten van het 57e ISOCARP World Planning Congress over Planning Unlocked: New Times, Better Places, Stronger Communities, zal het congres van dit jaar verder ingaan op een "Nieuwe planningsagenda" ter bevordering van de uitvoering van de Nieuwe Stedelijke Agenda van de Verenigde Naties en de Europese Territoriale Agenda en de daarmee verband houdende Europese Green Deal, die beide zijn gericht op het begrip "gezonde steden voor iedereen".

Bron: ISOCARP
Deel dit artikel:
Onze partners