Isolatieproducten van ISOPROC voor uniek circulair cohousingproject in Mechelen (Mobble en DAM architecten)

In de Wilgenstraat in Mechelen realiseerde Mobble eind oktober een uniek cohousingproject. In slechts twee dagen tijd voegde het er negen modules samen tot één gebouw, ontworpen door DAM architecten, waarin vandaag drie gezinnen cohousen. Mobble is een innovatief bouwbedrijf gespecialiseerd in het realiseren van duurzame en aanpasbare modules, gebruikmakend van bio-ecologische materialen. Voor het cohousingproject in Mechelen maakte Mobble specifiek gebruik van de iQ3-cellulose van ISOPROC in combinatie met de luchtdichtingsproducten uit het pro clima-assortiment van de fabrikant.  

Het was de wens van Christophe Marrecau om maximaal in te zetten op duurzaamheid bij de realisatie van zijn plannen die hem deed uitkomen bij DAM architecten en Mobble. Het architectenbureau is gespecialiseerd in het vormgeven van alternatieve samenwoonvormen en zet daarbij steevast in op ecologisch en circulair bouwen in geprefabriceerde houtskeletbouw of CLT. Mobble is fabrikant annex aannemer gespecialiseerd in modulaire houtskeletbouw. De modules waar Mobble steeds van vertrekt, dragen de naam Mobble, naar de bedrijfsnaam.

Spectaculaire werf

Het cohousingproject bestaat uit negen geprefabriceerde Mobbles die op de bouwplaats in slechts twee dagen tijd werden samengevoegd tot drie duurzame wooneenheden en ruimte voor collectieve voorzieningen. De plaatsing van de negen modules, met een kraan, was bepaald indrukwekkend en lokte heel wat kijklustigen.

Mobble leverde het project instapklaar af, op de badkamers en keukens na – de noodzakelijke leidingen zijn allemaal voorzien. Een Mobble kan daar ook standaard in voorzien, maar het was de wens van de bouwheer om er zelf voor te zorgen. Aan de buitenkant werden de Mobbles afgewerkt met sierpleister.

Duurzaam tot in de kern

De demonteerbare modules bestaan naast hout waar mogelijk ook uit andere ecologische bouwmaterialen, zijn uitgerust met de nieuwste technologieën en voldoen aan de strengste energieprestatienormen. En dat alles binnen een betaalbaar budget.

Voor het isoleren van de vloeren, wanden en daken van de gedeelde Mobble-woning in Mechelen ging Mobble in zee met ISOPROC. “De iQ3-cellulose-isolatie van die fabrikant is immers door en door bio-ecologisch”, vertelt Kristof de Jaeger, bestuurder bij Mobble. “Naast de iQ3-isolatie gebruikten we ook alle producten en systemen uit het pro clima-gamma van ISOPROC, dat voorziet in oplossingen voor intelligente luchtdichting. Wij beschouwen de producten van ISOPROC als de beste op de markt in hun domein.”

Partner in plaats van leverancier

Het waren niet enkel hun kwaliteit en straffe prestaties die Mobble voor de oplossingen van ISOPROC deed kiezen. “Ook de bijbehorende service van de fabrikant was doorslaggevend”, aldus Kristof de Jaeger. “Het was meteen duidelijk dat ISOPROC zichzelf niet louter als leverancier van producten beschouwt, maar als partner, die ook de nodige technische ondersteuning geeft waar nodig. Zo konden we opleidingen volgen voor de juiste verwerking van elk product en kwamen de mensen van ISOPROC al regelmatig langs in ons atelier om te luisteren of we nog bepaald advies nodig hadden. ISOPROC zweert bij die service, weten we intussen. DAM architecten ging helemaal mee in onze keuze voor de oplossingen van ISOPROC. Het bureau had er dan ook al positieve ervaring mee.”

Prefabricage = hogere kwaliteit

De bewoners van het cohousingproject kunnen er volgens Kristof de Jaeger dan ook zeker van zijn dat hun woning goed en luchtdicht werd geïsoleerd. “Naast de kwaliteit van de producten van ISOPROC en de service van de fabrikant droeg ook het feit dat we de woning prefabriceerden daaraan bij”, voegt hij nog toe. “In het atelier hebben we geen last van regen en wind, zodat we uitermate hoge kwaliteit kunnen garanderen.”

Ook Christophe Marrecau beschouwt de prefabricage van de nieuwe woonst voor hem en zijn kinderen en hun gezin als een grote troef. “Ik was ervan overtuigd dat bouwen onder geconditioneerde omstandigheden niet alleen vlotter zou verlopen, maar ook een hogere kwaliteit zou opleveren. Je hebt dan immers veel meer controle over kritische zaken zoals isolatie en luchtdichtheid, waardoor het risico op fouten minimaal is. Het resultaat toont overduidelijk aan dat Mobble voor ons de juiste keuze was”, besluit hij.

Wie meer wil weten over (de duurzaamheid van) iQ3 en het pro clima-gamma, vindt die info respectievelijk hier en achter deze link.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners