Isoleren en hitte buiten houden

Een goed geïsoleerd gebouw zorgt er in de winter voor dat warmte niet verloren gaat. Maar wist je dat isolatie er ook kan voor zorgen dat een gebouw lekker koel blijft in de zomer? Wij nemen je graag mee in de mogelijkheden om hittestress te voorkomen. Belangrijk om dit mee te nemen in een ontwerp van een gebouw of na te denken over maatregelen bij renovatie.

Gebouwen warmen op door de zon en houden warmte lang vast. Het lijkt wel een straalkachel als je aan het einde van de dag de buitengevel voelt. De stenen zijn opgewarmd en houden de warmte vast. Maar niet alleen bij de gevel is dat het geval. Op het dak gebeurt hetzelfde. Gedurende de dag warmt het dak op waardoor langzaam maar zeker de binnentemperatuur oploopt.

Zeker door de oriëntatie en veelal zwarte dakbedekking en bovenal bij beperkte isolatie kunnen de effecten fors zijn. Zeker op het platte dak kan de temperatuur hoog oplopen tot wel 70/80 graden Celsius. Gelukkig is dit te voorkomen. 

Isoleren voor een koele woning in de zomer

Zonwering en juiste ventilatie zijn effectieve maatregelen om warmte buiten de deur te houden. Maar de basis van een prettig binnenklimaat zit echter in goede isolatie. In de winter wil je dat de warmte lang wordt vastgehouden, zodat de verwarming minder hard hoeft te werken. In de zomer geldt het omgekeerde.

Je wilt voorkomen dat een gebouw snel opwarmt en de eventuele airconditioning de hele dag staat te draaien om het een beetje aangenaam te houden. Je wilt de temperatuur in een ruimte zo constant mogelijk houden, zowel in de winter als de zomer. Daarbij is het belangrijk zo min mogelijk energie te verbruiken om dat te bereiken.

Lage lambda, hoge isolatiewaarde

De isolatieplaten van Recticel leveren een bijdrage aan deze doelstellingen. De lage lambda-waarde (λ) van de Recticel-producten zorgen ervoor dat je een gebouw relatief dun kunt isoleren om een hoge isolatiewaarde te behalen. De λ (lambda)-waarde geeft de warmtegeleiding van het materiaal aan, bijvoorbeeld van baksteen, beton, hout, metaal, isolatiemateriaal enz.

Hoe lager de λ-waarde hoe beter het materiaal isoleert, dus hoe hoger de isolatiewaarde. Zowel in de winter als de zomer heeft dat een positief effect op het binnenklimaat en energiebehoefte.

Wat is hittestress?

Door klimaatverandering lopen temperaturen op en zien we steeds vaker rode gebieden op de weerkaart. De verwachting is dat we in de toekomst steeds vaker te maken krijgen met periodes van extreme warmte. Met alle gevolgen van dien voor mens en dier. Hittestress ontstaat als je de hitte niet kwijt kan en dat leidt dan tot nare klachten.

Hittestress kan leiden tot een verminderd comfort, verstoring van de slaap, gedragsverandering en verminderde (arbeids)productiviteit. Hittestress kan echter ook tot serieuze klachten leiden zoals misselijkheid, oververmoeidheid, beroertes, nierfalen en ademhalingsproblemen. Extreme hittestress kan zelfs sterfte tot gevolg hebben.

Binnenklimaat verbeteren door goede isolatie

Binnenklimaat verbeteren om oververhitting te voorkomen is één van de oplossingen dat verlichting kan bieden aan hittestress. Het advies luidt ook: “Goed en luchtdicht isoleren is belangrijk om warmteverlies in de winter te beperken. Dezelfde isolatie zorgt ervoor dat in de zomer een ruimte niet oververhit raakt. In combinatie met goede zonwering kan opwarming bijna volledig worden voorkomen.”

Zomernachtventilatie

Naast goed isoleren is goed ventileren belangrijk. Zodra de buitentemperatuur ongeveer 3°C lager is dan de binnentemperatuur is het mogelijk om het huis te laten koelen met de 'koude' buitenlucht. In de avond en de nacht koelt het vaak aangenaam af en dan is het ook tijd om ramen, deuren en ventilatieroosters open te zetten. Dit noem je ook wel zomernachtventilatie. 

Isolatie om het gebouw koel te houden

De isolatieplaten van Recticel kunnen worden ingezet bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten en toegepast op het dak, in de gevel en onder de vloer. 

Bron: Recticel
Deel dit artikel:
Onze partners