Italiaanse villa maakt geen onderscheid tussen binnen en buiten

Het Italiaanse bureau JM Architecture ontwierp een villa met drie slaapkamers als onderdeel van een groter gepland project in Jesolo, een stadje dat zich over 15 km uitstrekt en 500 meter breed is. Het stadje ligt aan de Adriatische kust en in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Venetië. De opdrachtgevers, een jong stel met een pasgeboren tweeling, hadden twee duidelijke eisen: ze wilden zowel een onderhoudsvriendelijk huis als buitenruimte. Daarnaast wilden ze hout zoveel mogelijk vermijden, op de houten constructie van het huis na. In dit interview met Jacopo Mascheroni, oprichter en senior architect bij JM Architecture, leest u meer over het ontwerp en zijn unieke eigenschappen.

In het ontwerp ligt er veel nadruk op de buitenruimte. Hoe komt dat? 

Jacopo Mascheroni: Het doel was om één dynamische ruimte te creëren, waar binnen en buiten in elkaar overlopen wat betreft vormen, materialen en tinten. Het oppervlak waarmee we werkten was slechts 550 vierkante meter, hierdoor was het moeilijk om een open sfeer te creëren. In dit stadium van het project hielp onze materiaalkennis en hoe we de materialen zouden kunnen inzetten om een open uitstraling te creëren. Zo waren we bijvoorbeeld al van plan om tegels van Mosa, de Nederlandse producent van keramische wand- en vloertegels in te zetten. Daardoor werden de beslissingen rondom het bouwproces een stuk makkelijker. De prachtige omgeving heeft ons zeker geïnspireerd om ook van de buitenruimte een blikvanger te maken.

Het huis is L-vormig. Toch kun je het zien als een rechthoek: een kant bestaat uit een 4 meter lange overspanning met ramen, waardoor binnen en buiten samensmelten en de open sfeer wordt gecreëerd die we zo graag wilden. Het blok bij het zwembad zorgt voor het benodigde contrast op zowel het esthetische als het functionele vlak, want daarin bevinden zich de slaapkamers en de badkamers.

 

Het huis ziet er wit en transparant uit. Hoe zorgde u ervoor dat de sfeer niet al te klinisch werd? 

Aan de ene kant dragen de witte kleur en de transparantie bij aan de open sfeer, maar we begrepen ook dat het daardoor nogal steriel kon aanvoelen, en al helemaal omdat er geen hout werd gebruikt in het ontwerp. De oplossing lag in de toepassing van een ander materiaal dat een mooi samenspel zou gaan vormen met de witte kleur. Het wit moest blijven, dus moesten andere materialen de eigenschappen van het wit ondersteunen en andersom. En juist daarom gebruikten we Mosa tegels in het ontwerp. Onze eerdere ervaring met het materiaal bracht ons op het idee om, zoals Mosa het noemt, een 'keramische huid' in het huis op te nemen.

 

Dus om een warme sfeer te creëren gebruikte u tegels in plaats van hout? 

Hout was al vanaf het begin geen optie: volgens onze klanten leverde dit materiaal problemen op qua onderhoud en vochtigheid. Uiteindelijk werd deze beperking juist een voordeel want de keuze viel op Quartz, uit de collectie van Mosa vloertegels. 

Dankzij het materiaal konden we niet alleen onze functionele wensen vervullen, maar de tegels vervulden ook een esthetische functie: ze zorgden voor warmte in de witte omgeving. De Mosa-tegels bieden een volledige oplossing: we konden de tegels zowel binnen als buiten, op wanden en vloeren en in en rondom het zwembad gebruiken. We konden kiezen uit verschillende maten en tinten en uit twee soorten oppervlakken: met een reliëf of vlak. De tegels vormen zowel met natuurlijk licht als kunstlicht een samenspel waardoor een huiselijke sfeer ontstaat en het monotone wit onderbroken wordt. We moesten echt goed nadenken over hoe de materialen die we wilden gebruiken, samenwerken met het licht.

 

Hoe deed u dat? 

We moesten kijken hoe het huis zou ogen tijdens de seizoenen, bij zowel natuurlijk licht als kunstlicht. In Noord-Italië wordt het rond vijven al donker en heb je dus zes maanden per jaar kunstlicht nodig. Dit betekent dat we goed moesten kijken hoe het huis uit zou zien bij kunstlicht. Toch lag onze prioriteit bij natuurlijk licht, want dat is wat de sfeer creëert met de materialen.

 

Het is nogal wat om bijna overal in het huis, zowel binnen als buiten, hetzelfde materiaal te gebruiken. Hoe kwam u tot die beslissing? 

Door het materiaal en de mensen waarmee we werkten. Met Mosa tegels hadden we hiervoor ook al gewerkt en we wisten dus al dat het een kwaliteitsproduct is. Maar waar we echt baat bij hadden was de mockup op ware grootte. We hadden genoeg monsters om verschillende testpatronen te creëren en vervolgens bekeken we een maand lang hoe de tegels op direct en indirect licht reageerden. Onze opdrachtgevers keken met ons mee en zagen hetzelfde effect. Daardoor raakten we nog sterker overtuigd van het uiteindelijke effect. Een dergelijke setting is natuurlijk het tegenovergestelde van een showroom, waar een productpresentatie soms wat kunstmatig aan kan voelen. Je kunt je eenvoudig een voorstelling maken van hoe het er uiteindelijk uit gaat zien en daar dan een planning op maken, maar een goed resultaat ontstaat niet zomaar.

 

Ligt er een bepaald patroon op de vloer of zijn de tegels willekeurig gelegd? 

Als je een mooie vloer wilt ontwerpen, moet je er rekening mee houden dat het effect voor 50% wordt gecreëerd door het materiaal dat je kiest en voor 50% door het patroon dat je kunt toepassen. Het patroon dat we kozen, is radicaal: het vormt zelfs een samenspel met de inrichting van de meubels. 

Het mooie van de tegels is niet alleen de voordelen die de tinten en texturen met zich meebrengen: ze zijn in diverse vierkanten en rechthoekige formaten beschikbaar, van 5 x 60cm tot 90 x 90cm. Daardoor konden we spelen met combinaties van stroken smalle tegels met grotere tegels en zo diverse patronen combineren. Hierdoor ontstonden de patronen voor het zwembad en de badkamers, want daar moesten zowel op de vloer als op de wand tegels worden geplaatst. Afwisseling van maten en tinten zorgde daarbij voor extra diepte. Zo werd er een donkere tegel rondom het zwembad gelegd waardoor er als het ware een omlijsting ontstond en het een eigen karakter kreeg. Daarnaast gebruikten we de tegel met het reliëf oppervlak bij het zwembad, zodat je meer grip hebt als je het zwembad uitgaat. Die flexibiliteit is belangrijk bij het gebruik van keramische tegels.

 

Hoe belangrijk was duurzaamheid bij het ontwerp van JM Architecture? 

Energie gaat nooit verloren. Het verwarmingsstelsel werkt op elektriciteit: het systeem wordt door zonnepanelen op het dak van energie voorzien. Door nauwkeurige berekeningen zijn er genoeg panelen van de juiste omvang om veranderingen in energiegebruik door de seizoenen op te vangen. We kregen inzicht in hoeveel kW-vermogen er nodig is voor het complete huis. Samen met alle passieve koeltechnieken biedt het huis een zuinige en efficiënte oplossing. Dat was erg belangrijk voor ons en paste ook goed in het ontwikkelingsplan.

Het toepassen van de Mosa-tegels was een andere integrale en bewuste keuze; niet alleen vanwege hun uiterlijk en functionaliteit, maar ook omdat ze duurzaam zijn. De tegels hebben namelijk een Crade to Cradle Silver certificaat. Dit betekent dat Mosa goed nadenkt over de levenscyclus van de tegels. En dat paste weer mooi in ons duurzaamheidsplan, want het materiaal hebben we in overvloed gebruikt. Daarnaast hebben we LED-verlichting in het huis gebruikt om de kosten laag te houden. In de koudere maanden kan ook vloerverwarming worden ingeschakeld.

 

Het eerste ontwerp is gerealiseerd. Wat is de volgende stap? 

Mensen begrijpen de taal van een ruimte als die klaar is. Nu hebben we een prototype dat we als voorbeeld aan andere kopers kunnen laten zien. Uiteraard kunnen zij hun huis naar hun eigen wensen laten aanpassen. We gaan dezelfde materialen, kleuren, belichting en layout gebruiken, al zullen er verschillen zijn in afmetingen. Daarmee zorgen we voor continuïteit en diepte in het hele project en vormen de tegels dus een van de belangrijkste basiselementen in het concept.

Deel dit artikel:
Onze partners