Jaaroverzicht 2011: De Belgian Building Awards

Op de welbekende jaarlijkse Batibouw-beurs werden naar goede traditie ook dit jaar de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt. Behalve onderscheidingen voor de twee beste gebouwen (in de categorieën ‘Niet-Residentieel’ en ‘Residentieel Gebouw’) werden ook de Prijs Cultureel Erfgoed, de Innovation Award, de Design Award en de International Award uitgereikt. Bij deze overlopen we voor een laatste maal alle winnaars.

Op de welbekende jaarlijkse Batibouw-beurs werden naar goede traditie ook dit jaar de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt. Behalve onderscheidingen voor de twee beste gebouwen (in de categorieën ‘Niet-Residentieel’ en ‘Residentieel Gebouw’) werden ook de Prijs Cultureel Erfgoed, de Innovation Award, de Design Award en de International Award uitgereikt. Bij deze overlopen we voor een laatste maal alle winnaars.


Beste Gebouw, Categorie ‘Residentieel’

Woning Den Anker in Leuven van 360 Architecten
Renovatieproject Klein Kwartier in Dendermonde van ONO Architecten
Project De Meuter in Gaasbeek van Lens Associates

360 Architecten toont met de respectvolle renovatie en de verbouwing van historische herenwoning Woning Den Anker de verrassende kwaliteiten van stedelijk wonen. Het gebouw is een beschermd monument met bouwdelen uit de zestiende, negentiende en vroege twintigste eeuw. De woning werd verbouwd in 1980, waardoor haar eenheid en eenvoud jammer genoeg verloren ging. 360 Architecten stelde een masterplan op voor een moderne uitbreiding van het gebouw. Een reeks strategische ingrepen in verschillende fases moest de relatie tussen de oorspronkelijke leefruimtes en de stadstuin herstellen. Dit is gelukt, en bovendien is de volumewerking sterk vereenvoudigd. De originele ruimtes werden maximaal gerestaureerd en zorgen voor een fijn contrast met de uitgesproken hedendaagse nieuwbouw.






Jan Mannaerts van 360 Architecten over Woning Den Anker.




Beste Gebouw, Categorie ‘Niet-Residentieel’

Project C-Mine in Genk van architectenbureau 51N4E
Bibliotheek in Dendermonde van BOB361 Architecten
Métal in Saint-Gilles van AgwA & Ferrière

 

Het C-Mine-project in Genk omvat de omvorming van oude industriële gebouwen tot een multifunctioneel cultureel centrum.
de oude energiegebouwen om tot een polyvalent cultuur- en evenementencomplex. Het doel van de architecten was om het beschermde industrieel erfgoed te respecteren en het tegelijk te activeren met een compleet nieuwe functie. Het respect voor het erfgoed tonen de architecten niet in het kopiëren van de oude materialen of stijlvormen, maar wel in het voortbouwen op de intrinsieke kwaliteiten van het oorspronkelijk gebouw: de organisatie en het ruimtegevoel.






De C-Mine-site in kikkerperspectief.




Prijs Cultureel Erfgoed

De Prijs Cultureel Erfgoed is een soort van ‘lifetime achievement award’, een bekroning voor de bijdrage die een bepaald persoon heeft geleverd aan ons gebouwenpatrimonium en onze stedenbouwkundige rijkdom. Dit jaar viel deze eer te beurt aan Norbert Nelles, een van de drijvende krachten achter het architectenbureau ARTAU en directeur van het Institut supérieur d’Architecture Saint- Luc de Wallonie. Het is voornamelijk zijn coherente architecturale visie – waarbij Nelles veel aandacht heeft voor de integratie van het project in de stedelijke of landelijke context – die hem deze onderscheiding opleverde.



 



International Award

De International Award werd in het leven geroepen om aan te tonen dat België ook begaan is met projecten van buitenlandse architecten in ons land of realisaties van landgenoten in het buitenland. Dit jaar ging de International Award naar het Spaanse RCR Arquitectes, dat in ons land faam verwierf met het winnend wedstrijdontwerp voor de Waalse Krook in Gent. Voor dit project werkten RCR Arquitectes nauw samen met het Gentse architectenbureau Coussée & Goris. Het ontwerp van het architectentweespan voor de Waalse krook vertrekt vanuit een zeer sterke relatie tussen het nieuwe gebouw en de verschillende componenten in de ruimere omgeving. De site, die er momenteel fel verwaarloosd bijligt, zal een heel andere invulling krijgen. Men wil er een dynamisch kruispunt van kennis en innovatie van maken door er o.a. de Bibliotheek van de Toekomst en het Centrum voor Nieuwe Media onder te brengen. De ontwerpers opteerden ervoor om in de uitgesproken horizontale volumes niet per se gebruik te maken van technische hoogstandjes. De bedoeling is de focus op innovatie en technologische vernieuwing te vertalen in een gebouw dat vooral open en faciliterend wil zijn en perfect geïntegreerd is in de stedelijke Gentse context.






Klaas Goris (Coussée & Goris) over de samenwerking met RCR.


 


Innovation Award

De Innovation Award bekroont elk jaar het meest innoverende product in de bouwsector. De Confederatie Bouw, die de prijs uitreikt, wil hiermee de nadruk leggen op het belang van innovatie voor de toekomst van de bouwsector. De prijs ging dit jaar naar het Ardense houtbedrijf HMS Bausysteme. Dit bedrijf dat gespecialiseerd is in de constructie van houten gebouwen, liet zich het sterkst opmerken door de ontwikkeling geniet gelamineerd massief hout. Het hout van HMS Bausysteme zou nog duurzamer en stabieler zijn en ook een sterke verhoging van het thermische en akoestische comfort met zich meebrengen.




 


Design Award

De Design Award gaat steeds naar het bedrijf dat de nieuwigheid met het meest vooruitstrevende design op de markt heeft gebracht. Het was VELUX dat dit jaar met de bloemen ging lopen. Hun lichttunnel met daglichtverdeler, die het bedrijf ontwikkelde in samenwerking met Ross Lovegrove, werd door de jury geprezen omwille van de ideale combinatie van duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek.







Yves Sottiaux (commercieel directeur VELUX België) over de lichttunnel met daglichtverdeler die in samenwerking met Ross Lovegrove ontwikkeld werd.



 

Deel dit artikel:
Onze partners