Jaaroverzicht 2011: De projecten om naar uit te kijken (1)

Na het boeiende architectuurjaar 2011 kijkt Architectura al reikhalzend uit naar onder andere deze veelbelovende projecten, die in 2012 op stapel staan.

Na het boeiende architectuurjaar 2011 kijkt Architectura al reikhalzend uit naar onder andere deze veelbelovende projecten, die in 2012 op stapel staan.


1. Oostcampus-project in Oostkamp door Carlos Arroyo

In het West-Vlaamse Oostkamp wordt momenteel de voormalig industriële Coca Cola-site omgevormd tot een nieuw bestuurs- en dienstencentrum, dat uitblinkt door zijn energetisch concept en zijn doordachte inrichting. Het uiterst duurzame, verrassend innovatieve en ronduit speelse ontwerp van de Spaanse architect Carlos Arroyo won de tweede prijs op de derde editie van de Holcim Awards for sustainable construction.




Carlos Arroyo verraste vriend en vijand met een onverwachte ‘in-situ recycling’-strategie. In plaats van de robuuste hal gedeeltelijk te verbouwen of af te breken, opteerde hij ervoor om alle funderingen, draagstructuren, stroomvoorzieningen, brandslangen, in- en uitgangen en andere industriële infrastructuur te behouden en zelfs functioneel te hergebruiken. Onder het motto “You have to recycle reality!” geeft hij de ruimte op die manier een invulling die duurzamer is dan elke andere toepassing.
Eind 2008 werd Arroyto de ontwerp opdracht toegewezen via de Open Oproep-procedure. De werken werden in 2011 aangevat en zouden in maart 2012 beëindigd worden. ELD partnership treedt op als uitvoerend architect.


2. Artevelde MG Tower in Gent door Jaspers-Eyers & Partners

Het kantoorgebouw de Arteveldetoren is in Gent in volle aanbouw. Met zijn 119 meter zal het meteen het hoogste gebouw worden van Gent en het hoogste kantoorgebouw van het Vlaamse Gewest. Hij wordt de regionale hoofdzetel van de bankverzekeraar KBC. De eerste spadesteek kwam er in maart 2010, het hoogste punt werd begin juli 2011 bereikt. De oplevering wordt verwacht januari 2012. De opdrachtgevers zijn de nv Stasimo en De Paepe Group en de architecten zijn Jaspers-Eyers & Partners uit Brussel.


Youtube-filmpje: KBC Arteveldetoren - MG Tower, Gent. Bron: AVS Nieuws (maandag 9 mei 2011)


De Arteveldetoren wordt de symbolische toegangspoort van het nieuwe stadsproject The Loop, die de locatie van het oude vliegveld Sint-Denijs-Westrem moet omvormen tot een bruisend stadsdeel. Hij komt er in de Gentse deelgemeente Sint-Denijs-Westrem, nabij de afrit van de E40, de B402, de Kortrijksesteenweg en het beurscomplex Flanders Expo.


3. Havenhuis Antwerpen door Zaha Hadid Architects

Het Havenbedrijf lonkt naar de bouw van zijn nieuwe hoofdzetel, het Nieuw Havenhuis, een architecturale pareltje naar ontwerp van Zaha Hadid Architects. Het Nieuw Havenhuis zal een duurzaam gebouw zijn en behaalde een BREEAM-certificaat. Met dit certificaat beantwoordt het ontwerp aan een duurzaamheidsstandaard die is uitgewerkt als een checklist-methode in negen categorieën. Elke categorie behelst een aantal aandachtspunten die men met één of meer punten kan quoteren.




Andere innovaties zijn het BEO-veld, een Boorgat Energie Opslag, dat het gebouw op een efficiënte en duurzame manier zal koelen en verwarmen en de 35 laadpunten voor elektrische voertuigen. Verder zal het gebouw optimaal toegankelijk gemaakt worden, conform de recente wetgeving voor publiek toegankelijke gebouwen. Het is de bedoeling dat de personeelsleden van het Havenbedrijf in 2014 hun nieuwe werkplek in gebruik kunnen nemen.



4. Kantorencomplex in Genk door Mario Botta

De beroemde Zwitserse architect Mario Botta ontwierp een prestigieus kantorencomplex in de Jaarbeurslaan in Genk in opdracht van de vennootschap LRH. De werken voor de bouw van het dertig meter hoge complex werden in 2011 gestart. Verwacht wordt dat het complex klaar is binnen twee jaar. Zeker de helft van het kantoorcomplex is inmiddels al verkocht. Het gebouw zal zichtbaar zijn vanuit het centrum van Genk, maar vooral ook van op de brug van de Westerring.




Naar een artikel in HBVL


De bouwduur is behoorlijk langer dan bij een gewoon kantoorcomplex. Dat is te verklaren doordat de gevelbekleding uit 22.000 terracottategels bestaat, die in Italië op maat gemaakt worden. Ze moeten immers perfect passen zodat de uitstraling van het gebouw tot stand komt zoals Botta het ziet. Architect Botta geniet wereldfaam, onder meer met het ontwerp van een museum van San Francisco en de Scala in Milaan.


5. Texaco servicestation in Heverlee door Abscis Architecten

Langs de E 40 in Heverlee zal een opmerkelijk servicestation van Texaco de deuren openen. De opdrachtgevers en de ontwerpers (ABSCIS – EDV – PROVOOST) hebben alles in het werk gesteld om de impact op de omgeving tot een minimum te beperken. Het servicestation moet een rustplaats worden die naadloos aansluit bij het ecologisch waardevol bosrijke gebied van het Egenhovebos in de Dijlevallei. Het bouwprogramma bestaat uit een hotel en twee servicestations aan weerszijden van de E40 met een shop, restaurant en cafetaria.




Bron foto's: Abscis Architecten





De servicestations zijn met hun ovale vorm letterlijk opgevat als twee ei-landen waar voorbijgangers tot rust kunnen komen in een eigentijds kader en waar zij terecht kunnen om te tanken, te shoppen of een hapje te eten. Centraal in het plein zorgt een voetgangersas voor een strikte scheiding tussen de verkeerszone en de zone voor rust en ontspanning.

Het gebouw zelf wordt opgebouwd uit een ‘Superstructuur’ bestaande uit luifel en dakplaat, gedragen door kolommen in wit zichtbeton, geschrankt opgesteld. De betonnen superstructuur wordt aangevuld met een flexibeler staalstructuur van balken en kolommen en niet-dragende wanden. De huid van het gebouw bestaat uit een superisolerende beglazing voorzien van een negatieve zeefdruk van bomen en gebladerte. Zowel de takkenstructuur van de geschrankte betonnen kolommen als de print vormen een originele evocatie van het nabij gelegen Egenhovebos.    

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners