Op 4 november stond de Antwerpse boekenbeurs volledig in het teken van architectuur en bouwen. Samen met boek.be, de organisator van de boekenbeurs, bundelden de architectuursite Architectura en de bouwsite Livios de krachten om een uitgebreid programma rond bouw- en architectuur(boeken) uit te werken. De dag werd afgesloten met de uitreiking van het Beste Architectuur- en Bouwboek van 2012.
●
Belgium's Best Buildings In het boek Belgium’s Best Buildings worden op basis van de top-tienlijstjes van een dertigtal gerenommeerde Belgische architecten de 75 meest interessante gebouwen van België gepresenteerd. Architect
Sven Grooten (B-Architecten)liet tijdens een geanimeerde presentatie enkele van deze gebouwen de revue passeren en vertelde op bevlogen wijze waarom ze zo bijzonder zijn. (Luster)
●
Op wandel langs 'Antwerp's Best Buildings'Architectuurliefhebbers kregen de kans om een boeiende geleide wandeling te maken vlakbij Antwerp expo: de Tentoonstellingswijk en het Kiel. Na de Olympische Spelen van 1920 en de wereldtentoonstelling van 1930 werd dit stadsdeel een staalkaart van uiteenlopende visies op het moderne wonen: pareltjes van nieuwe zakelijkheid naast vooruitstrevende sociale woningbouw.
●
Stadsvernieuwing in Antwerpen – Hoe maak je de stad van iedereen?Het MAS, het Eilandje, 't Groen Kwartier: Antwerpen vernieuwt geleidelijk aan en bewijst dat architectuur en stedenbouw ons land op de kaart zetten. Het stelt de stad ook voor nieuwe uitdagingen, zoals het groeiend tekort aan scholen. Een geanimeerd gesprek over het belang van stadsontwikkeling volgde, met
Patrick Janssens, auteurs
André Loeckx, Katrijn Apostel en
Dirk Janssens (ASP, Exhibitions International, VAi). Het debat werd gemodereerd door
Liesbeth Van Impe, hoofdredactrice van Het Nieuwsblad.
●
Onder architecten Architectuur is allesbehalve een exacte wetenschap. Elke architect heeft zijn eigen mening over kwaliteit, functionaliteit, relevantie en andere heikele thema’s.
Rik Neven (Architectura.be) nodigde
Stéphane Beel (o.a. M Leuven, Singel Antwerpen),
Luc Binst (o.a. Campus Kantienberg Gent) en
Alfredo De Gregorio (o.a. Gallo-Romeins Museum Tongeren) uit om te reageren op een reeks treffende citaten van bekende ontwerpers uit binnen- en buitenland. (Architectura.be, Lannoo)
●
Goed en betaalbaar wonen, het kan! Huizen worden steeds duurder en wachtlijsten voor sociale woningen steeds langer. Een nieuw woonbeleid is hoogst noodzakelijk. Tijd voor een verhelderend gesprek met
Mieke Vogels! Zij reikt oplossingen aan om gezinnen aan compacte, goede én betaalbare woningen te helpen. Iedereen heeft immers recht op een behoorlijke woning. (Lannoo)
●
Architectuur in de Golden Sixties In de jaren '60 verscheen de laat modernistische architectuur in het Belgische straatbeeld. Ook in Turnhout. Daar leverden verschillende architecten hun bijdrage, zoals het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz.
Yves De Bont en
Francis Strauven stelden ‘de Turnhoutse School’ voor, het beste van de golden sixties in Vlaanderen. (Lannoo)
●
Duurzaam en bio-ecologisch bouwen in de praktijkDuurzaam bouwen is niet langer een trend maar een bittere noodzaak.
Kamp C (Provinciaal Centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen) en
VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen) bundelden de krachten om uit te leggen wat die modewoorden in de praktijk betekenen. Aansluitend lichtten 2 architecten een concrete case toe van een duurzame en bio-ecologische woning. (Architectura, Livios)
●
Arnon Grunberg In Arnon Grunbergs recentste roman, De man zonder ziekte, stelt het hoofdpersonage, een jonge architect, vast dat het de taak van de architect is om het leven van de mens mooier en makkelijker te maken. Humo-journalist
Mark Schaevers polste in welke mate Grunberg akkoord gaat met zijn hoofdpersonage en hoe literatuur en architectuur zich in dit opzicht tot elkaar verhouden. (WPG Uitgevers)
●
Uitreiking Beste Architectuur- en BouwboekWat is het knapste bouw- of interieurboek en het beste architectuurboek? Aan knappe bouw-, interieur- en architectuurboeken geen gebrek op de Boekenbeurs. Er kan er echter maar één het mooiste zijn.
Bij de architectuurboeken waren de boeken over
Stéphane Beel en over het bureau De Vylder–Vinck–Taillieu de winnaars.
Het boek Verfmagie van Willem Fouquaert was de winnaar van de Livios
Lezers Favoriet. (Architectura, Livios)