Jaaroverzicht 2012: Internationale awards

Aan internationale architectuurprijzen geen gebrek. Net als de voorbije jaren noteren we ook enkele Belgische architecten en projecten die internationaal in de prijzen vielen: Lens Ass (Wiernerberger Brick Award), PUUR interieurarchitecten (ARC-prijs), Govaert & Vanhoutte (Leaf Award) en Jaspers-Eyers (European Property Award).
Aan internationale architectuurprijzen geen gebrek. Net als de voorbije jaren noteren we ook enkele Belgische architecten en projecten die internationaal in de prijzen vielen: Lens Ass (Wienerberger Brick Award), PUUR interieurarchitecten (ARC-prijs), Govaert & Vanhoutte (Leaf Award) en Jaspers-Eyers (European Property Award). 


Wang Shu wint 2012 Pritzker Prize




De Chinese architect Wang Shu (48) heeft de Pritzker Architectuurprijs gewonnen. De prijs is 100.000 $ waard. Wang Shu vermengt traditie met moderniteit. Hij herbruikt stenen en dakpannen uit vernielde huizen, zoals in zijn historisch museum in de stad Ningbo. Zijn studio heet Amateur Architecture Studio. Het is de eerste keer dat een Chinees de eer te beurt valt, hoewel de Amerikaan van Chinese afkomst Pei ook al gewonnen heeft.


RIBA Gold Medal 2013 voor Peter Zumthor

De Zwitserse architect Peter Zumthor ontvangt de RIBA Royal Gold Medal 2013. Dat heeft het Royal Institute of British Architects donderdag bekendgemaakt. De onderscheiding behoort tot de meest prestigieuze in de architectuur. Met de koninklijke onderscheiding wordt Zumthor bekroond voor zijn bescheiden, maar volgens het RIBA ‘krachtig compromisloze’ oeuvre. Bekendste werken van de Zwitser zijn het badhuis Therme Vals en het Kolumba Museum in Keulen. In Nederland werkt de architect aan de herontwikkeling van de Meelfabriek in Leiden.

De RIBA Royal Gold Medal geldt na de Pritzker Prize als belangrijkste persoonlijke onderscheiding in de architectuur. Vorig jaar kreeg de Nederlander Herman Hertzberger de medaille. Zumthor heeft de Pritzker Prize ook al ontvangen, dat gebeurde in 2009. Hij krijgt de Gold Medal op 6 februari in Londen uitgereikt.


Gouden Leeuw voor Alvaro Siza

De Gouden Leeuw wordt dit jaar aan de Portugese architect Álvaro Siza Vieira op de architectuurbiënnale in Venetië uitgereikt. Siza krijgt de prestigieuze prijs voor zijn gehele oeuvre. Tijdens de opening van de dertiende architectuurbiënnale van Venetië op 29 augustus nam Álvaro Siza de Gouden Leeuw in ontvangst. In het verleden  ontving Siza reeds verschillende prijzen waaronder de internationaal gerenommeerde Pritzker Prize in 1992 en de RIBA Royal Gold Medal in 2009.


Worldwide Brick Award

De jaarlijkse Brick Awards zijn één van de oudste en meest gerespecteerde design awards in het Verenigd Koninkrijk. In 2012 reikte de Brick Development Association (BDA) ze al voor de 35e keer uit.

Het winnende project

Een stadhuis en een bioscoop, twee types van gebouwen die op het eerste zicht niet bij elkaar passen. En toch zijn ze in Haarlem ondergebracht in één complex, Raakspoort. Architecten Bolles+Wilson uit Münster (DE) ontwierpen het nieuwe gebouw met de klokkentoren. Volgens de negenkoppige jury verdiende Raakspoort de onderscheiding omwille van de samensmelting van het gebouw met zijn omgeving en de rijkdom aan innovatie in de detaillering van het metselwerk. “De karakteristieke eigenschap van baksteen komt hier zeer goed tot zijn recht. De gedetailleerde gevelvlakken die tegenover elkaar staan en de mooie lichtinvallen zorgen voor een steeds wisselende kijk op het project,” legt de jury uit.

De Viola handvormgevelsteen is de enige baksteen die verwerkt is in het gebouw, maar door het gebruik van meerdere voegkleuren en uniforme en reliëfverbanden geeft het resultaat verschillende effecten. Commercieel directeur van Vandersanden Group, Wilfried Lenaers: “Een mooi voorbeeld van hoe de juiste keuze van gevelsteen in combinatie met creatief metselwerk kan resulteren in een schitterend architecturaal design.   


Andere prijzen

Hasselaar Bart Lens en z’n bureau Lens° Ass kregen een Wienerberger Brick Award 2012 voor hun hoeve in Gaasbeek (House DM). Deze oude hoeve werd door Lens° Ass omgetoverd in een moderne dierenartsenpraktijk, die vooral opvalt door de in baksteen gemetselde koker (‘de konijnenpijp’).



House DM in Gaasbeek van Lens° Ass (foto: Philippe van Gelooven)
 

De Slovaakse architect Pavol Panàk sleepte de Wienerberger Brick Award in de wacht in de categorie “verbouwing”. De prijs werd hem toegekend voor de verbouwing van zijn eigen weekendverblijf en atelier in Cachtice, midden in de bossen aan de voet van de Karpaten. In een tijdsbestek van tien jaar, en grotendeels met zijn eigen handen, transformeerde hij de ruïne van een traditionele steenoven tot een hedendaagse architectenstudio.

De Portugese architectentandem Francisco en Manuel Aires Mateus won in de categorie “residentieel” voor hun bejaardentehuis in Alcàcer do Sal. Het glanzend witte, sculpturale volume laat het niet meteen blijken, maar het gebouw is wel degelijk opgetrokken uit baksteen. Zowel vorm als techniek schrijven zich in de Portugese traditie in en doen het gebouw één worden met het landschap.

Het Schotse architectenbureau NORD won in de categorie “niet-residentieel”. Ze ontvingen de prestigieuze prijs voor hun elektriciteitsstation, dat het Olympische Park in Londen van stroom zal voorzien tijdens de Olympische Spelen van 2012 en ook daarna. De jury prees vooral de perfecte uitvoering van het metselwerk en de unieke combinatie van een zuivere geometrie met een rijke geveltextuur.

Peter Rich sleepte deze prijs samen met Michael Ramage en John Ochsendorf in de wacht voor het Mapungubwe Interpretation Centre, nabij de grens tussen Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana. Mapungubwe is een rijke archeologische site, die sinds 2003 beschermd is als UNESCO werelderfgoed. Het doel van de architect was om de archeologische vondsten te tonen in hun oorspronkelijke omgeving, het Mapungubwe Nationaal Natuurpark.


Global Holcim Awards

Nadat de Holcim Foundation vorig jaar de winnaars van de regionale Holcim Awards had bekendgemaakt, was het nu tijd voor de uitreiking van de Global Holcim Awards, de wereldwijde onderscheidingen. Het project van Carlos Arroyo in Oostkamp werd jammer genoeg geen tweede keer bekroond, maar ETHZ Gramazio & Kohler, het Zwitserse team waar onder meer Gentenaar Axel Vansteenkiste deel van uitmaakt, ging aan de haal met de Holcim Innovation-hoofdprijs.


Global Holcim Awards

Gold Award: Middelbare school in Gando (Burkina Faso) van Diébédo Francis Kéré (Kéré Architecture, Berlijn)

Silver Award: Multifunctioneel ontmoetingscentrum in São Paulo (Brazilië) van Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner (Urban-Think Thank, São Paulo) 

Bronze Award: Openbaar 'Flussbad' in Berlijn (Duitsland) van Tim Edler (realities:united, Berlijn)



Multifunctioneel ontmoetingscentrum in São Paulo van Urban-Think Thank


Holcim Innovation Prizes

1st Prize: Duurzame, golvende betonbeplating van ETHZ Gramazio & Kohler (Zürich)

2nd Prize: 'Low cost Appartments' met slim materiaalgebruik in Hamburg van Barkow Leibinger Architects, Schlaich Bergermann und Partner, Technische Hochschule Berlin (TU Berlin) and Transsolar Energietechnik (Duitsland)

3th Prize: Efficiënt productiesysteem voor geometrisch complexe bouwelementen van AA School of Architecture (Londen, Verenigd Koninkrijk)


Archdaily Building of the Year Award 2011

Zoals ieder jaar vroeg de internationale architectuurwebsite Archdaily.com in december aan zijn lezers wat voor hen de knapste gebouwen van 2011 waren. Na twee stemrondes kozen de 65.000 juryleden in veertien verschillende categorieën een winnaar:


Town Hall Hotel in Londen door Rare Architects

The Crystal' in Kopenhagen door Schmidt Hammer Lassen Architects
 
Rendierpaviljoen in het Noorse Hjerkinn door Snohetta Architecten

Portugees hoofdkwartier Fraunhofer door Pedra Silva Architects

MIMA House in Portugal door MIMA Housing

Appartementsgebouw in Luxemburg door Metaform Architects

Füleky Wijnhuis in Hongarije door Épitész Stúdió

Surfmuseum in Biarritz door Steven Holl Architects en Solange Fabiao

Mozesbrug door R&O Architecten

Cornell University's Milstein Hall door OMA

Tori Tori-restaurant door Rojkind Arquitectos en ESRAWE STUDIO

‘Tree of Life’-Kapel in Braga (Portugal) door Cerejeira Fontes Arquitectos

iGuzzini Illuminazione Spain Headquarters door MiAS Arquitectes


Wood Stock Design Competition

De American Hardwood Export Council (AHEC) lanceerde in januari de eerste Wood Stock Design Competition in het Parijse Maison & Objet. Duizenden bezoekers bewonderden de 15 geselecteerde inzendingen die als prototypes of schaalmodellen uit Amerikaans hardhout waren vervaardigd. Het niveau van de inzendingen was uitzonderlijk hoog en de juryleden waren erg onder de indruk van het talent van de jonge ontwerpers en architecten uit België en Frankrijk.

Categorie 1 : Stand Alone

De eerste categorie, waarin alleen studenten mochten deelnemen, concentreerde zich op een vrijstaand product- of meubelontwerp. De jury zocht vooral naar creativiteit en innovatie in het ontwerp. De ontwerpen moesten zowel esthetisch, bruikbaar en technisch haalbaar zijn, en van de studenten werd verwacht dat ze zouden overwegen hoe het product vervaardigd kan worden met het oog op eco-design.

Winnaar: ‘Tandem’ door Geofrrey Graven (Strate Collège Designers, Sèvre).

Categorie 2: Interieurdesign

De tweede categorie daagde studenten en pas afgestudeerden uit een functionele interieurstructuur te ontwerpen waarmee een ruimte ingedeeld kan worden. De stuk moest comfortabel en praktisch zijn en de decoratieve eigenschappen van Amerikaans hardhout benutten. Het ontwerp moest kunnen worden aangepast aan het gebruik in verschillende omgevingen.

Winnaar: ‘The contemporary Ornament’ door Audrey Yaacouli & Mélanie Saillard (Lycee La Martiniere, Lyon).

Categorie 3 : Kleine uitbreiding of renovatie.

Voor de derde categorie nam de jury de architecturale vaardigheden van de deelnemers op de proef door hen de ontwerpopdracht te geven voor een uitbreiding of renovatie van een bestaand gebouw. De juryleden zochten vooral naar creativiteit en naar een ontwerp dat aansluit bij het bestaande gebouw en de omgeving. De deelnemers moesten zorgen voor gedetailleerde tekeningen die de uitvoerbaarheid van het ontwerp op lange termijn toelichten.Technisch gesproken was de keuze van de houtsoorten cruciaal voor de praktische kant van het design.

Winnaar: ‘The Transition Cube’ door Mathilde Lanoë (Institut d’art visuels, Orléans).


Arc12 Awards
   
Op 22 november werden in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de ARC12 Awards, een initiatief van de redactie van de Architect. De prijzen beslaan het hele vakgebied, van stoel tot stad, en zijn uitgereikt in de categorieën Stoelontwerp, Design, Architectuur en Interieur. In deze laatste categorie koos de jury unaniem voor het Universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht, een ontwerp van PUUR interieurarchitecten.




De andere winnaars zijn:

- ARC12 Stoelontwerp: Michael Schoner met Brett Baguette
- ARC12 Design: Michael Schoner met Z-Step
- ARC12 Architectuur: Équipe voor Architectuur en Urbanisme met Proyecto Roble (Berkel-Enschot)
- ARC12 Oeuvre: Maarten Kloos van ARCAM


National Healthcare Design Awards

Het American Institute of Architects (AIA) heeft de vier winnaars bekendgemaakt van de National Healthcare Design Awards. Deze prijzen worden uitgereikt in vier categorieën aan ontwerpen en onderzoek in de zorgsector die conceptueel sterk zijn en die een antwoord bieden op esthetische, stedelijke en sociale uitdagingen, uiteraard naast de functionele en duurzaamheidseisen van een ziekenhuis.

Categorie A: Uitgevoerd, bouwkost minder dan 25 miljoen dollar - Het Willson Hospice House in Albany, Georgia door Perkins+Will.

Categorie B: Uitgevoerd, bouwkost meer dan 25 miljoen dollar - Het Lunder Building van het Massachusetts General Hospital in Boston, ontworpen door NBBJ

Categorie C: Niet uitgevoerd - Het Kenya Women and Children’s Wellness Center in Nairobi (Kenia), van de hand van Perkins+Will


Categorie D: Innovaties in onderzoek planning and ontwerp - Het National Intrepid Center of Excellence (NICoE) in Bethesda, MD van de hand van SmithGroupJJR


Jencks Award 2012

Het Royal Institute of British Architects (RIBA) heeft Rem Koolhaas uitgeroepen tot winnaar van de Jencks Award 2012. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een individu of onderneming die recent een onnavolgbare internationale bijdrage heeft geleverd tot de theorie en praktijk van de architectuur. Koolhaas nam de prijs in ontvangst op 20 november in het RIBA in Londen. Koolhaas trakteerde het publiek op een lezing, in aanwezigheid van architectuurtheoreticus Charles Jencks.


Prince of Asturias Award 2012

De Spaanse architect Rafael Moneo, die onder andere de wetenschapsbibliotheek voor de campus Arenberg van de K.U.Leuven heeft ontworpen, ging 9 mei, zijn 75ste verjaardag, aan de haal met de prestigieuze Prince of Asturias Award for the Arts. Deze award wordt uitgereikt aan een individu, instelling of groep individuen of instellingen wiens werk in de cinematografie, theater, dans, muziek, fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur of in enige andere vorm van artistieke expressie een significante bijdrage heeft geleverd aan het cultureel erfgoed van de mensheid.

Als 32ste laureaat is Rafael Moneo de vijfde architect die deze prijs in de wacht sleept, na Oscar Niemeyer in 1989, Santiago Calatrava in 1999, Francisco Javier Sáenz de Oíza in 1993 and Lord Foster in 2009.


MIPIM Awards

De politietoren van Chareleroi, ontworpen door Jean Nouvel en MDW Architecture heeft gisteren in Cannes een prestigieuze MIPIM-award gewonnen in de categorie Best Futura Project. Ook VK dat instond voor de stabiliteitsstudie deelt mee in de vreugde.

Eind 2011 had de stad Charleroi de bouwheer CFE gemachtigd voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van dit ambitieus project van het type DBFM, ontworpen door de architecten Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture. De oplevering van het project wordt voorzien in 2014. VK staat in voor de stabiliteitsstudies van het winnende project.


European Property Award

Het Senator kantoorgebouw in Warschau, Polen van Jaspers-Eyers heeft een European Property Award gewonnen in de categorie kantoorontwikkeling. Senator was het enige project in Polen dat de hoogste score van vijf sterren kreeg toegewezen en werd door een internationale jury als beste project verkozen in Europa. De winnaars in de verschillende categorieën werden bekend gemaakt tijdens een Gala in het Marriott Hotel te London op 24 september 2012.




D-Hotel bijna Mooiste Hotel van de Wereld

Het Franse magazine Hôtel Et Lodge organiseerde een internationale wedstrijd voor ’s werelds mooiste hotels. Het D-Hotel in Marke, een deelgemeente van Kortrijk, kaapte de bronzen medaille weg. D-Hotel is een uitbreiding en herbestemming van een bestaande boerderij- en molensite tot hotel, ontworpen door Govaert & Vanhoutte.




Met een derde plaats die het project van Hôtel Et Lodge kreeg toegewezen, laat het hotel onder meer het Armani Hotel in Dubai, het Devi Ratn hotel in Indië en het Art Hotel in Colombië achter zich. De eerste prijs ging naar het Amangiri Hotel in Amerika, de tweede naar het Franse La Maison Champs-Elyseés in Parijs.


LEAF Award voor Huis Roces van Govaert-Vanhoutte

Op vrijdag 21 september zijn de negende Emirates Glass LEAF Awards uitgereikt in het prestigieuze Four Seasons Park Lane Hotel in Londen. Tien categorieën loofden architecten en hun werk die de bakens uitzetten voor de internationale architectuurwereld; Architectuurcoryfeeën als Steven Holl, Daniel Libeskind en Skidmore Owings + Merril kregen prijzen toegekend in de categorieën Mixed-Use building of the year, Lifetime achievement in Architectural Community en Best Future Building 2012. In de categorie Residential Building of the year (single occupancy), kaapte het Belgische architectenbureau Govaert en Vanhoutte de prijs weg voor de Braziliaanse trendsetter studiomk27 met het Cobogo House, van Sanjay Puri Architects met het Courtyard House, van Peter Rose & Partners met East House en van de verbazingwekkende Sou Fujimoto met House like a single tree.




De eigen woning van Benny Govaert is een geslaagde voortzetting van de door het bureau uitgedragen ontwerpstandpunten. Niet alleen het gebruik van hout als subtiele accentuering, de geraffineerde detaillering en de elegante horizontaliteit, maar ook de compositie van open en gesloten vlakken passen binnen een herkenbare signatuur van Govaert en Vanhoutte architecten.  


Daylight Award

De Daylight Award is afgelopen jaren uitgegroeid tot een bekend fenomeen in de wereld van opdrachtgevers, architecten, adviseurs en andere, direct of indirect betrokken partijen. Dit jaar kreeg de jury 64 inzendingen te beoordelen die in de categorie utiliteitsbouw en woningbouw. Kaap Skil, museum van jutters en zeelui van Mecanoo en Licht Budget van Courage architecten zijn de winnaars van de Daylight Award 2012 in de categorie utiliteit en woningbouw.


Euregionale Architectuur Prijs 2012

Zaterdagavond 10 november kaapte de opleiding architectuur van de Provinciale Hogeschool Limburg en de Universiteit Hasselt met Pieter Vanhees en Mattijs Brands 2 van de 6 prijzen weg op de 22e editie van de Euregionale Architectuur Prijs 2012 in Maastricht. 34 geselecteerde afstudeerprojecten van 5 architectuuropleidingen in de Euregio (RWTH Aachen, FH Aachen, ULG Liège, MMA+ Maastricht en PHL Diepenbeek) werden beoordeeld door een onafhankelijke internationale jury bestaande uit 5 architecten: Isabelle Blancke (BE), Aglaée Degros (BE), Stefan Korschildgen (D), Dirk Krolikowski (D) en Christian Rapp (NL).

Eén van de drie eervolle vermeldingen ging naar PHL afgestudeerde Pieter Vanhees en zijn project ‘One ship, one house’. Hij ontwierp een drijvende fabriek om huizen te assembleren. De bouwsector is erg transportintensief. Met dit ontwerp biedt Pieter een antwoord op de vraag hoe het wegennet ontlast kan worden door middel van goede architectuur op een waterweg.

PHL student Mattijs Brands, eerder dit jaar ook al winnaar van de bijzondere WANATOE-prijs van Architectuuwijzer, won met zijn project ‘Peat Zwartenhoek’ de tweede prijs en mocht 1.250- Euro mee naar huis nemen. Zijn kritische interpretatie van het thema bedrijvigheid, zijn uitgepuurde ontwerp en zijn prachtige maquettes overtuigden de jury moeiteloos. Mattijs herdenkt in zijn ontwerp de economische waarde van een bestaand landschap in Oostham. Geen grote fabriek, maar vier zorgvuldige ingrepen in de vorm van thematische paviljoenen voegen waarde toe aan deze van oudsher landelijke omgeving. De gewassen rond de gebouwen staan ten dienste van één van de vier paviljoenen, een bio-energiecentrale aan de rand van het water. Deze centrale levert gas en elektriciteit aan het naburige woongebied en de industrie. Het project van Mattijs dingt ook mee naar de Archiprix 2013, een 2-jaarlijkse wedstrijd voor de beste afstudeerprojecten ter wereld.


Archiprix

De KULeuven, departement ASRO meldt dat het eindwerk Macro-Lot, door Camiel Van Noten, met als promotoren Ward Verbakel en Tom Thys, de internationale Archiprix nominatie in de wacht sleepte. Uit meer dan 300 internationale inzendingen, werd het eindwerk van Camiel Van Noten geselecteerd. De 25 genomineerden worden uitgenodigd op het internationaal ARCHIPRIX congres in Moskou, dat plaatsvindt in het voorjaar 2013.


Internationale Velux-prijs voor architectuurstudenten

Op de vijfde internationale Velux-prijs voor architectuurstudenten hebben twee Belgische projecten een eervolle vermelding in de wacht gesleept. De eerste prijs ging naar een Zwitsers team. De Brusselse studenten aan het St-Lucas Instituut verwerken op een originele manier water in hun projecten.

Manu Simon, Martin Vandevoorde en Florent Schoennagel werden door de jury beloond voor hun project ‘Atmosphere Evolutive Surface’. Het project wil de schoonheid van een regenachtige dag in de kijker zetten. “Bij het ontwerpen van openbare ruimten en infrastructuur wordt zelden rekening gehouden met ongunstige weersomstandigheden. Voor dit project zijn we uitgegaan van geplaveide modules die na een plensbui het water vasthouden en zo geometrische plassen vormen waarin de omgeving en de lucht weerspiegeld worden. Wanneer het stopt met regenen, blijft het water nog een tijdje staan in deze artificiële vlakken en zal het langzaam verdampen”, aldus Manu Simon.

Ook het andere project, ‘Evolutive Glazing – Shining Light’ van Michael Lequeu, Maïté Oldenhove, Simon Verstraete en Laura Schmitt verwerkte ook water in hun design. Zij ontwikkelden een paneel dat bestaat uit verschillende ramen met daartussen een vloeistof. Deze vloeistof is een mengeling van alcohol en water. “De stukjes vloeibare gel creëren een dynamische interactie met de zon. Wanneer de zon niet schijnt, blijft de gel op de bodem en is hij niet zichtbaar. Wanneer de zon doorbreekt, stijgen de gelvlokken op in de panelen en filteren ze de zonnestralen. Zo ontstaat een diffuus licht”, aldus Lequeu.

De eerste prijs werd weggekaapt door een Zwitserse groep. Zij presenteerden een project waarbij emoties worden opgewekt door het loskoppelen van architectuur en de fysieke wereld. De studenten focussen op de verschillende soorten licht en zijn van mening dat kunstlicht en natuurlijk licht elkaar kunnen aanvullen.


   
Deel dit artikel:
Onze partners