Stilstaan is achteruitgaan, en dus blikt Architectura in zijn jaaroverzichten traditioneel ook al eens vooruit op wat komen zal. Momenteel worden er in ons land immers een heel aantal
mooie projecten gerealiseerd die
in 2013 of 2014 opgeleverd worden. Architectura zette de zes meest opvallende projecten voor u op een rijtje.
Balk van Beel – Leuven
Aan de Leuvense Vaartkom wordt er de komende jaren een grote stadswijk (‘Tweewaters’) met 1200 nieuwe woningen gerealiseerd. Een belangrijk onderdeel van dit project is de realisatie van de Balk van Beel, een 180 meter lang gebouw dat behalve aan een honderdtal woningen op de drie bovenste niveaus ook plaats biedt aan een crèche, een apotheek, een huisartsenpraktijk, een strijkatelier en een buurtwinkel op het gelijkvloers. Op het vlak van duurzaamheid legden architect Stéphane Beel en studiebureaus Ingenium en Daidalos Peutz de lat bijzonder hoog. Dit bleef echter niet zonder resultaat. Onlangs werd immers bekendgemaakt dat de Balk van Beel een BREAAM-score van 87,8 procent had behaald, een ware primeur aangezien deze score nog nooit eerder werd toegekend aan een residentieel gebouw op Europese bodem. De Balk van Beel wordt in de loop van 2013 opgeleverd.
Forensisch psychiatrisch centrum – Wondelgem (Gent)
Ook het nieuwe forensisch psychiatrisch centrum in Wondelgem (Gent) is momenteel in aanbouw. Het wordt een gesloten instelling waar circa 270 geïnterneerde patiënten met een hoog of middelhoog veiligheidsrisico kunnen worden opgevangen. Bij het ontwerpen van het centrum ging het studieteam (uit van de evolutiecyclus die de geïnterneerde patiënt doorloopt in het centrum. De gesloten instelling bestaat uit verschillende afdelingen/paviljoenen: observatie en oriëntatie, intensieve behandeling, verpleging en resocialisatie. Het nieuwe complex is ook op energetisch vlak een hoogvlieger. Bij de materiaalkeuze speelde duurzaamheid (corrosiebestendig, slijtvast, vandaalbestendig en eenvoudig te onderhouden) immers een primordiale rol. Voorts is er ook sprake van duurzaam energiegebruik: warmtekrachtkoppeling, hoge isolatie-eisen, recuperatie van regenwater, energiezuinige lampen, enz. Het einde van de bouwwerken zou eind volgend jaar in zicht moeten zijn.
Havenhuis - Antwerpen
Er is al bijzonder veel over gezegd en geschreven, maar mocht u het op een of andere manier toch nog niet opgevangen hebben: in Antwerpen is de bouw van het opvallende nieuwe Havenhuis eindelijk van start gegaan. Om er een echte eyecatcher van te maken werden de grote middelen bovengehaald en werd er een beroep gedaan op de vermaarde Zaha Hadid. Het nieuwe Havenhuis zal qua uitzicht veel weg hebben van een groot glazen schip. Bovenop het negentig jaar oude brandweergebouw, dat voor de gelegenheid gerestaureerd wordt, wordt een imposant balkvormig volume geplaatst. De gevels van dit nieuwe volume bestaan uit (transparante of spiegelende) glazen driehoeken die lichtjes roteren ten opzichte van elkaar, zodat de lichtinval een mooi reflecterend schouwspel creëert. En geen vooruitstrevend architecturaal concept zonder meerwaarde op het vlak van duurzaamheid: het gebouw behaalde het BREAAM-certificaat en zal bijvoorbeeld efficiënt verwarmd en gekoeld worden met behulp van een BEO-veld. De complexe realisatie van dit pronkstuk zal ongeveer twee jaar in beslag nemen.
Politiekantoor - Charleroi
Eerste steenleggingen alom in 2012, want ook de bouw van het nieuwe politiekantoor van Charleroi is begonnen. Het 13.000 vierkante meter grote hoofdkwartier werd ontworpen door Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture. Enerzijds omvat het project de renovatie van de twee vleugels van de gebouwen van de DEFELD-kazerne en hun aanpassing om aan de ‘lage energie’-standaarden te voldoen, anderzijds wordt er ook een derde verticale vleugel toegevoegd. Het nieuwe politiekantoor zal opvallen door de 75 meter hoge nieuwbouwtoren, die bedekt wordt met blauwe baksteen. Deze toren zal uitgroeien tot een markant herkenningspunt in het stedelijk weefsel. De beoogde einddatum voor het project is november 2014.
Kantoortoren – Genk
Na Zaha Hadid en Jean Nouvel is er nog een bekende internationale architect die de realisatie van een opvallend ontwerp de voorbije maanden van start zag gaan. De Zwitser Mario Botta, die wereldberoemd werd met zijn ontwerp voor het museum voor moderne kunst in San Francisco, wil de stadsrand van Genk in opdracht van LRH immers een stedelijk karakter geven met de bouw van een nieuwe kantoortoren. Hoewel de toren uiteindelijk een stuk minder hoog zal worden dan oorspronkelijk gepland, zal hij wel degelijk opvallen. De terracottategels in de gevel zullen het complex immers een uniek uitzicht geven. Eind 2013 kunnen we het eindresultaat gaan bezichtigen.
Red Star Line Museum – Antwerpen Een laatste in het oog springend project dat zowaar dit jaar opgeleverd wordt, is het Red Star Line Museum in Antwerpen. De voormalige havenloods van de rederij die tot 1934 meer dan 2,5 miljoen mensen naar de 'nieuwe wereld' aan de overkant van de Atlantische Oceaan bracht, krijgt een nieuwe bestemming als memoriaal en museum. In juni 2010 ging de restauratie van het verkommerde complex van start onder leiding van het New Yorkse architectenbureau Beyer Blinder Belle. Het gaat om een volledige renovatie van de drie loodsen en de bouw van een hedendaagse trappentoren in één van de loodsen. Bezoekers krijgen van op een dertig meter hoog platform de toren een mooi zicht op de Schelde. Het museum wordt op dit moment ingericht. De opening zal plaatsvinden op 27 september.