Jaaroverzicht 2013: Scholen van Morgen schiet uit startblokken

Op 19 maart 2013 legde onderwijsminister Pascal Smet de eerste steen van het eerste project van Scholen van Morgen in Londerzeel. De inhaalbeweging naar een hedendaagse, gezonde schoolinfrastructuur op initiatief van de Vlaamse regering is daarmee gestaag aan zijn eerste stappen begonnen. Wat werd er ondertussen gerealiseerd en wat staat er nog op het programma? Architectura.be schetst een overzicht.
Op 19 maart 2013 legde onderwijsminister Pascal Smet de eerste steen van het eerste project van Scholen van Morgen in Londerzeel. De inhaalbeweging naar een hedendaagse, gezonde schoolinfrastructuur op initiatief van de Vlaamse regering is daarmee gestaag aan zijn eerste stappen begonnen. Wat werd er ondertussen gerealiseerd en wat staat er nog op het programma? Architectura.be schetst een overzicht.




19 maart ‘13


Met de eerstesteenlegging van het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel (GTIL) in maart werd het startschot gegeven voor de realisatie van 165 scholen die de komende jaren als renovatie- of nieuwbouwprojecten over heel Vlaanderen moeten herrijzen.
De eerste Scholen van Morgen-nieuwbouw in Londerzeel, een ontwerp van TEEMA-architecten, is er meteen een van grote omvang. De school heeft een grootte van 4.395m², herbergt 8 werkplaatsklassen, een laboratorium voor wetenschappen, 4 leslokalen voor algemene vakken, een sportzaal van 685 m² en een centrale ontmoetingsruimte met refter en open leercentrum. Er wordt bij deze bouw bovendien zeer ver gegaan op het gebied van isolatie en van warmterecuperatie – het nieuwe GTIL wordt een passiefbouw waar het energieverbruik 75 % lager ligt dan bij een traditioneel schoolgebouw. Bij de start van het nieuwe schooljaar in 2014 zou de school klaar moeten zijn om de leerlingen voor het schooljaar ’14-’15 te ontvangen.



Beeld: TEEMA Architecten




15 oktober ‘13

Op 15 oktober volgde de start van een tweede project binnen het programma Scholen van Morgen in Sint-Niklaas. Drie GO! instellingen worden er verenigd tot één volwaardige campus voor leerlingen met specifieke onderwijs- en opvangbehoeften. Abscis Architecten won de ontwerpopdracht, Ingenium en Norbert Provoost staan in voor de studies.


Beeld: Abscis Architecten


Op de GO! Campus Aangepast Onderwijs bouwen de GO! instellingen MPI Zonneken, Internaat Zonneken en SBSO Baken een nieuwbouw die aangepast is aan de specifieke, individuele behoeften van de leerlingen. Het secundair onderwijs (SBSO Baken) krijgt bijkomende klaslokalen, zorgklassen, therapielokalen en paramedische ruimten die ook toegankelijk zijn voor de leerlingen van de zorgklassen van het basisonderwijs (MPI Zonneken). Het Internaat Zonneken krijgt in dit gebouw ruimten voor zes leefgroepen, alles samen zo'n 3925 m² aan nieuwe schoolinfrastructuur.


2014

Na de start van de projecten in Londerzeel en Sint-Niklaas moeten nog 163 andere werven worden opgestart binnen Scholen van Morgen. De bouwwerken voor die projecten zullen in 2014 kort na mekaar aanvangen. Ondertussen werden immers ook de consortia van aannemers voor het programma van Scholen van Morgen bekendgemaakt. Op basis van de opgelegde criteria en de analyse van de deelnemersaanvragen selecteerde de aanbestedende dienst dertien consortia. Jan De Nul-Van Laere, Besix-Vanhout, Scholen VanDAAG, Mourik Pellikaan, Groep Van Roey Scholen, Strabag Belgium – Ed. Zublin AG, Vlaamse Scholen van Morgen, Juvalho, IDIB, Reynders B&I-Antwerpse Bouwwerken-Valens, MBG-Van Wellen en CIT Blaton-Louis De Waele kwamen in aanmerking.

Begin oktober publiceerde Scholen van Morgen verder 6 aanbestedingsdossiers, goed voor 14.575 m² aan schoolgebouwen. De 6 projecten werden verdeeld over 3 clusters (cluster 9, 12 en 13; cluster 10 & 11 worden later gepubliceerd). Per cluster werd één dBM-Aannemer aangesteld, de kandidaat-aannemer die de laagste regelmatige prijs bood voor de bouw en het 30-jarig onderhoud. De kandidaten kregen tot 12 november de tijd om een offerte in te dienen. Op 16 december werden 5 nieuwe clusters gepubliceerd, goed voor 8 projecten en een totaaloppervlakte van meer dan 37.000m².


200 nieuwe scholen tegen 2016

Op 4 januari van dit jaar raakte bekend dat Scholen van Morgen reeds 104 bouwvergunningen kon bemachtigen voor de resterende projecten. De eerste twee scholen gaan al volgend schooljaar open, het jaar nadien volgen tientallen anderen. Slechts 1 van de 165 dossiers is beland bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. ‘Voor slechts 6 projecten moet de bouwvergunningsaanvraag nog worden ingediend’, zei Philippe Monserez, verantwoordelijke van een ploeg bij AG Real Estate daarover. Als alles goed gaat zullen tegen 2016 overal in Vlaanderen nieuwe scholen de deuren openen die de verouderde infrastructuur en containerklassen moeten doen vergeten.
Deel dit artikel:
Onze partners