Ook in 2017 werden er in België opnieuw tal van projecten in de bloemetjes gezet. Een overzicht van enkele belangrijke awards die het voorbije jaar werden uitgereikt.
BIM is meer dan ooit ingeburgerd in de bouwwereld, en dus was het hoog tijd om prijzen rond BIM in het leven te beroepen. Daarom werden in december de eerste BIM Awards uitgereikt. De hoofdvogel, de BIM Award van het jaar, werd afgeschoten door iNFRANEA. Dat bedrijf zorgde voor de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de derde kolk van de Beatrixsluis. Dit project moet een nautisch knelpunt op de druk bevaren scheepvaartverbinding tussen Rotterdam en Amsterdam oplossen.
BESIX won de award in de categorie ‘Infrastructuurprojecten’, voor hun opknapbeurt van de Noord-Hollandse Velsertunnel. BAM Contractors leverde het beste overheidsproject af, met het Protontherapiecentrum ParTICLe van het UZ Leuven. BESIX sleepte met Terraced Tower, een woontoren in Rotterdam, nog een tweede award in de wacht: ditmaal in de categorie ‘Tertiaire of commerciële projecten’.
Veel lachende gezichten bij de uitreiking van de Jo Crepain Prijzen in juni. Die worden georganiseerd door Netwerk Architecten Vlaanderen, om architecten te lauweren die voortrekkers zijn op het vlak van architectuur, een uitgekiende bedrijfsvoering én maatschappelijk engagement. OMGEVING uit Antwerpen won in de categorie ‘Innovatief Architectenbureau’. Callebaut-architecten werd verkozen tot ‘Beloftevol startend architectenbureau’. Het duo Ralf Coussée en Klaas Goris won de Carrièreprijs, die voor het eerst werd uitgereikt.
De Vlaamse regering reikte in 2017 voor de tweede keer de Onroerenderfgoedprijs uit. Die gaat naar recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De winnaar was kasteel Boterberg in Kalmthout, dat werd geroemd voor zijn vernieuwend concept, maatschappelijke relevantie en lokale verankering.
De Belgische prefab betonindustrie koos in 2017 voor de Zoo van Antwerpen in de categorie ‘Outstanding Precast’. “Een voorbeeldproject dat laat zien tot wat hedendaags prefab beton in staat is”, aldus de jury. In de categorie ‘Precast in Structures’ koos de jury voor het ziekenhuiscomplex CHC in Luik. Woods in Leuven won de prijs voor ‘Precast in Buildings’, en voor ‘Precast in Infrastructure’ viel de keuze op de dijk langs de Maas in het Franse Givet. De prijs voor ‘Precast in Landscape’ ging dan weer naar de speelplaats van de kleuterschool Sint-Leo Hemelsdaele in Brugge.
Voor de tiende editie van de Prijs Publieke Ruimte werd de stad Gent gelauwerd, meer bepaald voor de transformatie van de voormalige textielfabriek De Porre tot een veelzijdig buurtpark (een project van VandriesscheArchitecten. Voor het eerst werd er ook een publieksprijs uitgereikt, en die ging naar de stad Mechelen: een voormalig parkeerterrein in de binnenstad werd door OKRA omgetoverd tot de Rik Wouterstuin, een ingreep die duidelijk in de smaak is gevallen.
Deze prijs is bedoeld om eigenaars, architecten en aannemers ertoe aan te zetten om privéwoningen, kantoren en commerciële gebouwen duurzamer te maken. En dus is het logisch dat een goed voorbeeld in de schijnwerpers wordt geplaatst. In de categorie ‘Sustainable building’ werd het afgelopen jaar gekozen voor het Europese hoofdkantoor van AGC in Louain-la-Neuve. Dat gebouw is zijn tijd ver vooruit op vlak van duurzaamheid en innovatie, want het sleepte eerder ook al een prijs tijdens de Praagse architectuurweek in de wacht.
Bouw-en inspiratiesalon bis organiseerde voor de negende keer een architectuurwedstrijd, ondersteund door de Orde van Architecten - Vlaamse Raad. De prijzen draaiden allemaal rond het thema ‘Inbreiding’, en vier architecten mochten een prijs mee naar huis nemen: Urban Platform , goedefroo+goedefroo architecten (beiden voor ‘Inbreiding bij meergezinswoningen’) en Delmulle Delmulle - Ideeel Architecten en Architecten Broekx-Schiepers (voor ‘Inbreiding bij eensgezinswoningen’).
Over het nieuwe Herman Teirlinckgebouw voor de Vlaamse overheid in Brussel is al heel wat inkt gevloeid, en het prestigieuze bouwwerk heeft ook een prijs gewonnen: de Geothermische Award, een initiatief van het Smart Geothermproject, dat ondiepe geothermie promoot. Ook bij het Herman Teirlinckgebouw wordt gebruik gemaakt van ondiepe geothermie, en dat heeft bijgedragen tot de sterke energiezuinigheid van het gebouw: het is niet voor niets het grootste passief kantoorgebouw van België.
Op 8 september, tijdens de Nacht van de architectuur, werden de winnaars van deze erfgoedwedstrijd bekend gemaakt. De bedoeling van deze wedstrijd is om frisse en creatieve ideeën in het omgaan met onroerend erfgoed tot uiting te laten komen. Zes projectsites werden als laureaat uitgekozen:
2. Het herbestemmingsproject van de Kloosterkapel Wervik voor De Lovie vzw,
3. Een inrichtingsplan voor een nieuwe toekomst voor de tumuli van Heers voor de provincie Limburg,
4. Het herbestemmingsonderzoek van het voormalige openluchtzwembad Hofstade Zemst voor Sport Vlaanderen,
5. Het herbestemmingsonderzoek voor de Slagmolen in opdracht van de stad Genk.